Sturla Holm Laegreid tömegrajtos versenyben aratott győzelmével zárult a 2021-es biatlon világbajnokság Pokljukában. Az élete első világbajnokságán szereplő norvég hét számban indulva begyűjtött négy aranyérmével az egész mezőny legeredményesebb versenyzőjeként kanyarodhat rá a világkupa utolsó három fordulójára.


Már a szezon leginkább várt biatlonos eseményének tekintett világbajnokság előtt is teljesen világos volt, hogy a norvég válogatott mind egyéni, mind pedig csapatszinten uralni fogja az eseményt. Az előzetes várakozásokhoz képest azonban meglepetésként hat, hogy sem az egyaránt sárga trikóban Szlovéniába érkező Marte Olsbu Roiseland, sem pedig Johannes Thingnes Boe nem tudott egyéni számban aranyérmet szerezni. Mindkettejüknek be kellett érnie a klasszikus, valamint a vegyesváltókban szerzett elsőségekkel. A világbajnokság sztárjává helyettük Tiril Eckhoff és Sturla Holm Laegreid vált, akik a váltók mellett mindketten bezsebeltek két-két egyéni aranyérmet is, totálisan letarolva ezzel az éremtáblázatot. A világbajnoki újonc Laegreid vasárnapi tömegrajtos győzelme ráadásul a norvég biatlon századik nagy világversenyen (világbajnokság, olimpia) begyűjött aranyérme volt, a csapat így igencsak büszke lehet a pokljukai teljesítményre. Apró érdekesség, hogy a világbajnokság zárónapja egybeesett V. Harald norvég király születésnapjával, a biatlonosok szép jubileumáról így alighanem a királyi udvarban is megemlékeztek.
Első egyéni vb-aranyát szerezte a legújabb norvég biatloncsillag | Eurosport
Sturla Holm Laegreid nyerte szerdán a férfiak 20 kilométeres egyéni számát a szlovéniai Pokljukában zajló sílövő-világbajnokságon. Ebben a számban büntetőkör helyett egyperces időbüntetés jár a céltévesztésért, így különösen nagy jelentősége van a két-két fekvő és álló lövészetnek. A 24. születésnapját szombaton ünneplő norvég versenyző annak köszönheti diadalát, hogy egyike volt annak az öt indulónak, aki mind a húsz alkalommal tökéletesen célzott.
Kontiolahti
Svéd győzelmmel startolt az idei biatlon-világkupa
13 ÓRÁJA
Az idény során már mi magunk is többször méltattuk Sturla Holm Laegreid érdemeit írásainkban, a norvég világkupa-újonc azonban folyamatosan képes új távlatokat nyitni aktuális teljesítményével. A Kontiolahtiban rendezett idénnyitót úgy kezdte, hogy élete mindössze ötödik világkupa futamán azonnal megszerezte első győzelmét, amelyet azt követően megfejelt még kettővel, majd a világbajnokságon is hozzátett újabb két egyéni sikert. A kiváló egyéni eredmények természetesen záros határidőn belül váltótagságot is értek a baerumi születésű biatlonosnak, aki mindezt jó teljesítménnyel hálálta meg. Ami Laegreid teljesíményét egészen különlegessé teszi, az a lövészeteinek hatékonysága. A pokljukai világbajnokságon teljesített összesen hét futam kilencven versenykörülmények között leadott lövése közül csupán kettő (!) nem ért célt, beszédes adat, hogy a tömegrajtos verseny során futott büntetőkör is belefért neki, hiszen megnyerte a futamot.
Mesterlövészeket megszégyenítően lő, a büntetőkört pedig csak hírből ismeri - Sturla Holm Laegreid útja a vk-futamgyőzelemig | Eurosport
Bombameglepetéssel rajtolt a biatlon világkupa sorozat 2020/2021-es szezonja Kontiolahtiban, ahol a mindössze élete ötödik vk-versenyén rajthoz álló Sturla Holm Laegreid nyerte a férfiak 20 km-es egyéni indításos futamát. A huszonhárom éves versenyző fiatal kora ellenére már komoly nehézségeket is megélni kényszerült, melyeket általában nyugodt, precíz habitusának köszönhetően előnyére tudott fordítani.
A sikeres világbajnokságot követően, kihasználva a világkupa idénybe iktatott szusszanásnyi szünetet, a norvég válogatott tagjai is tartanak egy rövid pihenőt. Egil Kristiansen, a csapat egyik edzője ugyanis Pokljuka után kijelentette, a hazatérő válogatott tagjainak nem kell rögtön edzésre jelentkezni, kapnak egy kis pihenési időt, hogy azt követően kezdjék el a felkészülést a Nove Mesto-ban esedékes világkupa folytatásra. A csapat tagjai, egy fő kivételével, vissza is tértek Norvégiába – az egyetlen kimaradó pedig nem más, mint Laegreid, aki Norvégia helyett inkább Ausztria, konkrétan Ramsau felé vette az irányt.
„Pihenek pár napot Ausztriában. Norvégiában most nincs különösebb dolgom, nincs barátnőm, nem kell senkit sem meglátogatni. Ausztriából a következő versenyre való eljutás is egyszerűbb lesz.”
Szlovéniai teljesítményére visszatekintve az első nekifutásra négyszeres világbajnokká váló Laegreid látszólag sokkal jobban meg van lepve világbajnoki diadalmenetén, semmint a teljesítményét figyelő közvélemény.
„Egy éremről álmodoztam valamelyik egyéni versenyről, erre nyertem négy aranyat, ez hihetetlen. Minden létező várakozásomat és vágyamat is felülmúlta ez a világbajnokság.”
Mint ahogyan az idény sem ért még véget, korántsem biztos, hogy Sturla Holm Laegreid számára a világbajnoki aranyérmek jelentik majd 2020/2021-es szezon csúcsát. Jelen pillanatban ő az egyetlen versenyző, akinek reális esélye van arra, hogy esetleg letaszítsa az összetett világkupa trónjáról Johannes Boe-t, hátránya ugyanis mindössze harminckét pont. Amennyiben tartani tudja pazar lövőformáját, a címvédő Boe pedig nem nyer versenyeket, nagyon könnyen nyílttá válhat a világkupa szezon végjátéka. A világkupa március negyedikén folytatódik Nove Mestoban, ahol két hétvégét is eltölt a mezőny, majd a hónap közepén az Oslo-Holmenkollen helyére beugró Östersundban zárulnak a küzdelmek.
S hogy mi a sikerek titka? A válasz rendkívül egyszerű, a kivitelezése mégis borzasztóan nehéz.
„Próbálom kizárni, hogy világbajnokságon vagy világkupa futamon vagyok, a lövészetek közben azt képzelem, hogy egy sima edzésen vagyok. Ez eddig bejött.”
A recept tehát egyszerű, egyelőre pedig a megvalósítás is egészen pazar a szezon újoncától. Félő volt, hogy Martin Fourcade visszavonulásával unalomba fullad a világkupa elsőségért folytatott meccs, Johannes Boe mellett nem látszott az a versenyző, aki komoly kihívás elé állíthatná a címvédőt. A semmiből előlépő Laegreid azonban megjelenésével nemsak saját sztoriját kezdte el írni, de újra nyílttá tette az összetettért folytatott küzdelmet. A magunk részéről kíváncsian várjuk a folytatásba csomagolt lezárást a szezon hajrájában.
részben via NRK.no
Biatlon
Visszaszerzi-e a koronát Johannes Bø, vagy más norvég taszíthatja le a trónról Fillon Maillet-t?
23/11/2022 - 20:27
Kontiolahti
A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat
23/11/2022 - 09:34