Az előttünk álló hétvégén, a világbajnokság után beiktatott rövid pihenőt követően, folytatódik a biatlon világkupa sorozat. Az ezúttal a csehországi Nove Mesto-ba érkező mezőny, amely két hétvégét is eltölt Morvaföldön, rákanyarodik a szezonzárásra, hogy az utolsó három versenyhétvégén döntés szülessen a nyitott kérdésekben. A mezőnyben többen is sikerélménnyel a tarsolyukban érkeznek Csehországba, egyvalaki azonban különösen is fülig érő szájjal állhat oda a csütörtöki váltóversenyhez: Marketa Davidova ugyanis világbajnokként készül hazai versenyére.


A 24 éves jabloneci születésű, az élsport mellett egyetemi tanulmányokat folytató sportoló nem a teljes ismeretlenségből lépett előre a szlovéniai világbanokságon, hiszen a 2018/2019-es szezonban például, immáron világkupa keretek között, Antholzban nyert egy sprintversenyt. A most zajló szezon is elég jól alakul a számára, a világbajnokságot megelőzően ugyanis kilenc TOP 10-es eredményt is fel tudott mutatni, Elvira Oeberggel és Dzinara Alibekavával pedig komoly harcot folytat az összetettben legjobb huszonöt éven aluli versenyzőt megillető kék trikóért. Mégis, az, hogy a leginkább embert próbáló, 15 km-es egyéni indításos futamot tudja megnyerni a világbajnokságon, finoman szólva sem volt benne a levegőben. Az egyik cseh lap még a világbajnokság alatt készített vele és edzőjével interjút, az ezekben az írásokban elhangzottakat szemlézzük.

Hibátlan lövészet – mikor, ha nem most?


Biatlon
Visszaszerzi-e a koronát Johannes Bø, vagy más norvég taszíthatja le a trónról Fillon Maillet-t?
23/11/2022 - 20:27
Marketa Davidova a teljes eddigi szezonban egyetlen egyéni futamot sem tudott lövőhiba nélkül lehozni. A pokljukai 15 km-es futamban ellenben mind a húsz lövése érvényes felületen talált, ezzel pedig egy olyan mentális teher gördült le a válláról, amelyet már jónéhány futam óta magával cipelt.
„Meglepően nyugodt voltam még akkor is, amikor az utolsó sorozatra odaálltam. Aztán, az utolsó lövés előtt elfogott az idegesség. Az a lövés sokkal nehezebb volt, mint az előző tizenkilenc. Aztán amikor láttam, hogy az utolsó is talált, elmosolyodtam. Persze tudtam, hogy akkor még nem volt vége, hiszen bőven kellett még futnom, de éreztem, hogy lehet esélyem.”

000_8YX7WB.jpg

Fotó: Eurosport


Mikor lehet örülni?


A cseh biatlonos az összesen 98 főt számláló mezőny egyharmadánál, 39-es rajtszámmal vágott neki a távnak. A nagyágyúk közül Wierer, Roieseland, Hauser, Hermann és az Oeberg-nővérek is előtte rajtoltak, és értek célba, amikor tehát ő is teljesítette a távot, nagyjából felmérhette ki lehet rá még veszélyes.
„A nagy nevek már a célban voltak, vagy ellőtték magukat ekkora, mint például Eckhoff (négy lövőhibával zárt – szerk.). De nem akartam még elhinni, hiszen nem tudhattam, hogy a többiek, akik még kint voltak a pályán, hogyan lőnek majd. Összesen 98-an voltunk, úgy voltam vele, hogy várok még.”
„Le ne ejtsetek!”
A biatlon világbajnokságokon az egyes versenyeket követően a dobogósok csak egy-egy jelképes ajándékot kapnak a stadionban, a hivatalos, ünnepélyes díjátadóra rendszerint a versenynek otthont adó város főterén kialakított szinpadon kerül sor. Manapság ilyen össznépi sokadalmakra nincs lehetőség, így Pokljukában is még a biatlon arénában átadták az érmeket, Marketa Davidovát pedig csapattársai, spontán kezdeményezésből indíttatva, felkapták és a levegőbe dobálva ünnepelték. Ez utóbbi momentumra maga az érintett vegyes érzésekkel tekint vissza:
„Őszintén szólva annyira nem élveztem, ahogy ott dobáltak, még szólni sem tudtam, hogy most már elég lenne ebből. Bíztam benne, hogy egy idő után elfáradnak és letesznek anélkül, hogy leesnék.”

000_9363YZ.jpg

Fotó: Eurosport

Az edzői bizalom megtérülése


Egil Gjelland sikeres versenyzői múltat követően edzőként is rengeteg norvég biatlonos siker részese volt, immáron három éve azonban a cseh sílövészet sikereiért dolgozik. A Gabriela Koukalova 2017-es hochfilzeni sprintgyőzelmét követő újabb cseh világbajnoki arany kapcsán ő is megosztotta gondolatait.
„Teljesen más a helyzet Csehországban, mint Norvégiában, hiszen itt van nagyjából öt felnőtt biatlonos, Norvégiában pedig a bőség zavarával küzdenek a kollégák. Kezdettől fogva biztos voltam benne, hogy Marketával jó irányba haladunk, ez pedig ezzel a győzelemmel bizonyítást nyert.”

A jövő versenyzője


A norvég szakvezető tanítványa méltatása során kijelentette, a jövőben senki se lepődjön meg, ha egy-egy futam végeredménye Marketa Davidova nevével kezdődik.
„Csak idő kérdése volt, hogy mikor érik be a munkája. A világbajnokságon megmutatta a világnak, hogy mire képes, hogy akár verseny közben változó időjárási körülmények sem tudják kizökkenteni. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor megmutatja ezt újra, ő a közeljövő biatlonosa. Egyvalamit azonban nagyon kérek: ne siettessük őt! Most már világbajnok, had élvezze ki ezt egy kicsit!”

000_93634Q.jpg

Fotó: Eurosport

A biatlon világkupa mezőnye március 4-7 között Nove Mestoban versenyez. A hétvége, némileg szokatlan módon a váltóversenyekkel kezdődik, csütörtökön a női, pénteken a férfiak futamát rendezik meg. Március 6-án (szombaton) a sprint-, míg másnap az üldözőversenyekre kerül sor mindkét nem képviselői számára. Ahogyan a szezon során eddig is, a hétvége valamennyi futamát élőben közvetítjük az Eurosporton.
via idnes.cz
Kontiolahti
A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat
23/11/2022 - 09:34
Biatlon
Idén még biztosan folytatja Dorothea Wierer, de vajon kitarthat-e a hazai olimpiájáig?
17/11/2022 - 07:07