Váratlan, és időzítését tekintve meglehetősen merész lépésre szánta el magát a biatlon összetett világkupáját magabiztosan vezető Johannes Thingnes Boe. A pokljukai világbajnokságra készülő norvég ugyanis közvetlenül az év csúcseseménye előtt gondolt egy merészet, és lecserélte fegyverének fa markolatát, ennek okán pedig egy teljesen “szűz” eszközzel vág neki a szlovéniai eseménynek.


A hivatalos nyitóünnepséggel kedden megkezdődik a 2021-es biatlon világbajnokság, amelynek a sportág körforgásában jó beágyazottsággal bíró Pokljuka ad otthont. Miközben a szervezők megfeszített munkával készülnek arra, hogy a versenyzők biztonságát a helyszínen való tartózkodásuk alatt semmi se fenyegesse, kreatív megoldások útján arról is próbálnak gondoskodni, hogy némi szurkolói életet is leheljenek a vírushelyzet miatt zárt kapuk mögött tartandó eseménybe. Az egész verseny egyik legnagyobb sztárjaként a helyszínre érkező Johannes Thingnes Boe a maga részéről tett róla, hogy a szokásosnál is nagyobb felhajtás övezze a versenyeit, még Norvégiában készülve ugyanis a norvég sajtóban elkotyogta, hogy radikális lépésre szánta el magát. Ennek a lépésnek az eredményeként az összetett világkupa vezetője teljesen új fakeretet készíttetett puskájának mechanikája alá, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen egy teljesen új fegyverrel utazik a világbajnokságra.

043_dpa-pa_210117-99-59042_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38
“Ez egy óriási változtatás. Olyasmi, mintha egy Formula-1-es versenyző mondjuk lecserélné a teljes ülését, vagy egy síugró egyszerre cserélné le a léceit és a cipőjét is.” – érzékeltette a lépés súlyát a korábbi norvég biatlonos, ma televíziós kommentátorként dolgozó Ola Lunde. A történethez hozzátartozik, hogy Johannes Boe eleve új fegyverrel vágott neki a 2020/2021-es szezonnak, saját elmondása szerint azonban nem volt elégedett az eszközzel. A szezon során egyre csak érő cserére irányuló szándék pedig most, a világbajnokság előtt érett elhatározássá. Az összetett világkupa címvédője a jelenlegi idényben négy egyéni futamot tudott eddig megnyerni, ezek mellett további öt alkalommal állhatott fel a dobogóra, továbbá egyetlen versenyen sem végzett a TOP 10-en kívül. Eddigi lövőhatékonysága összességében 85%, a statisztikák alapján azonban látszik, hogy az álló lövészetekben bőven hagy minden futamon, ebben a műfajban ugyanis az átlegeredménye nem éri el a 80%-ot.

000_8YU2RE.jpg

Fotó: Eurosport

A lépés súlya két tényezővel is magyarázható. Egyrészt a fegyver fakerete, különösen a markolata, valamennyi biatlonos számára egyedi, személyre szabott formájú, igazodva a támasztékul szolgáló váll és a versenyző arcához. Nagyon precíz munkát igényel tehát az előállítása, végleges formáját pedig általában csak 1-2 éles bevetés után, a gyűjtött tapasztalatok alapján elvégzett módosításokat követően nyeri el. Ezt a tapasztalatszerző kört Johannes Boe most kénytelen lesz nélkülözni, a fegyvert ugyanis azonnal élesben, már a szerdai vegyesváltó versenyen használni fogja. A másik kockázati tényező pedig az időzítés, a fiatalabbik Boe testvér ugyanis épp a szezon csúcspontja, a világbajnokság előtt szánta el magát a cserére. A norvég sajtóban nyilatkozva érzékeltette is, hogy tudatában van annak, mekkora kockázatot vállal, ahogy annak is, hogy ha nem lesz sikeres, annak meglesznek a “következményei”:
“Ha ez a lépés nem jön be és leszerepelek, én leszek a leghülyébb az egész mezőnyben”
A norvég portál megszólaltatta a férfi válogatott edzőjét, Siegfried Mazet-t is, aki támogatásáról biztosította tanítványát. Mint Mazet elmondta, Boe kezdetben tartott tőle, hogy elmondja-e a szándékát az edzőnek, miután azonban előállt az ötlettel, a francia szakember nem ellenkezett, és a versenyző megérzésére hagyatkozva hagyta jóvá az akciót. A szakma részéről kommentálta az esetet egy korábbi kiváló norvég biatlonos is, az összetett világkupát és viálgbajnokságot is nyerő Liv Grete Skjelbreid-Poiree:
“Jól és rosszul is elsülhet a dolog, de ha van valaki, aki bevállalhat egy ilyen lépést ebben a fázisában a szezonnak, akkor az egyértelműen Johannes.”
A pokljukai biatlon világbajnokság versenyprogramja a szerdai vegyesváltóval veszi kezdetét. Johannes Boe rögtön az első napon tesztelheti új fegyverét, hiszen Marte Olsbu Roiseland, Tirill Eckhoff, valamint Sturla Holm Laegreid mellett ő is tagja lesz a bombaerős és topfavorit norvég csapatnak. A világbajnokság első hetében rendezik meg még továbbá a sprint-, valamint az üldöző versenyeket is. A szlovéniai esemény valamennyi futamát figyelemmel követhetik az Eurosport csatornáin, a teljes közvetítési program ide kattintva érhető el. 
via NRK.no
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Biatlon
Norvég házi csata a Holmenkollenen – új győztes a férfiak utolsó versenyén
20/03/2022 15:35