Eurosport

A vegyes számok után

A vegyes számok után
By Eurosport

The 03/12/2018 at 15:21Updated The 03/12/2018 at 15:26

Bemelegítésnek tökéletesen ideális volt Pokljukában a biatlon-világkupa első két futama.

A vegyes páros remek hangulatú viadalt hozott, jó időjárási körülmények között, lüktető iramú, változatos küzdelmet. Az osztrákok, mint ennek a számnak a „szakértői”, lelkesen készültek az idény nyitányára, és Lisa Hauser valóban erős iramot diktál az első körökben. A férfi osztrák versenyző, Simon Eder azonban egyszer megremegett, így nyugati szomszédaink kénytelenek voltak átadni a norvégoknak a vezető helyet. Thekla Brun-Lie és Lars Helge Birkeland magabiztosan nyerte meg a versenyt. Dobogóra még az ukrán páros állhatott fel, akik láss csodát, egyetlen egyszer tévesztettek az egész futam alatt, azt is a legutolsó táblánál. A győztes Brun-Lie nem titkolta meghatódottságát, hiszen először indult világkupa váltóban, és rögtön nyerni tudott.

Ami a vegyes váltót illeti, az olimpiai bajnok franciák hatalmas fölénnyel száguldottak végig a pályán. A visszavonuló Marie Dorin Habert helyén Justin Braisaz szerepelt, de ezt leszámítva a többi tag ugyanaz volt, akik a februári olimpián aranyérmet szereztek. Még Martin Fourcade is vállalta az indulást, és bebizonyosodott, hogy semmivel sem lett lassabb, mint a legutóbbi világkupa végén volt. Igaz, a verseny utáni nyilatkozatában panaszkodott, mert szerinte egyáltalán nem sikerült úgy futnia, ahogy előzetesen szeretett volna. A lövészetével elégedett volt, aminek külön örült, mert ezen a pályán az a siker kulcsa.

Óriási meglepetésre Svájc ért célba a második helyen, ami történelminek mondható, hiszen a svájciak korábban még sohasem tudtak világkupa-versenyen a váltóval dobogóra állni. A születésnapos Elisa Gasparin majd’ kiugrott örömében a bőréből, s őszintén elismerte, hogy főleg a férfiak teljesítményének köszönhető a történelmi siker. Benjamin Weger úgy értékelt, hogy ennél többet nem is tudtak volna kiadni magukból.

(Vörös Csaba)