Gyengébb kezdést követően a francia férfi biatlon váltó megnyerte a legutóbbi két világkupa fordulót, így szorosan követi a szakági ranglistát vezető norvég csapatot. A legutóbbi, Antholzban megrendezett futamon ráadásul úgy nyertek a kékek, hogy a befutóemberek sprintben döntötték el egymás között az arany sorsát. Ezt a sprintet pedig Emilien Jacquelin nyerte Johannes Boe-vel szemben, a történelem során nem először, és előreláthatóan nem is utoljára.


Az abszolút sikert hozó 2020-as antholzi biatlon világbajnokság talán leginkább emlékezetes mozzanata volt a férfi üldőzőverseny utolsó 300 métere. Az élen haladó Johannes Boe-Emilien Jacquelin páros ugyanis úgy esett be az utolsó ellenőrző pontra, hogy mindketten tudták, az aranyról sprint fog majd dönteni. A papírforma és minden józan emberi számítás a norvég sikerét vetítette előre, ami nem is volt légből kapott tipp: az ifjú apuka úgy is vezette az összetett világkupát, hogy kisfia születése miatt két teljes hétvégét kihagyott, dominanciája azonban megkérdőjelezhetetlen volt. Mellette pedig egy világkupa győzelem nélküli feltörekvő francia tempózott, akinek már a világbajnoki ezüstérem is karriercsúcsot jelentő eredménynek számított. Ehhez képest ezen a bizonyos utolsó 300 méteren robbant a bomba: Jacquelin hosszú hajrát nyitva meghúzta a tempót, aminek következtében leszakította magáról a szélvészgyors futó hírében álló Boe-t, és megnyerte a világbajnokságot. Egy világbajnoki címet soha nem kell megmagyarázni, óriási értékkel bír, ám az, hogy a sportág jelenkorának legjobbjával szemben nyerte meg a francia, csak még inkább nemesíti az érem fémtartalmát.

000_1P20DL.jpg

Fotó: Eurosport

Peking 2022
Bjørndalen nyomában az új-zélandi tehetség, aki majdnem amerikai színekben indult Pekingben
TEGNAP 19:24
Szűk egy év elteltével a mögöttünk hagyott hétvégén ismét az olasz Alpokba látogatott a biatlon világkupa mezőnye, ahol ezúttal a VB előtti utolsó versenyeket rendezték meg. A férfi 4x7,5 km-es váltóversenyben az utolsó lövészetet követően Norvégia és Franciaország küzdött az aranyéremért, a két válogatott befutóembere pedig, nem nehéz kitalálni, Johannes Boe és Emilien Jacquelin volt. Amikor a páros a 29,7 km-es ellenőrző ponthoz ért, Jacquelin ismét begyújtotta a rakétákat, és az egy évvel ezelőtti performanszhoz képest sokkal simábban, ismét otthagyta Boe-t, a versenyt pedig megnyerte a csapatának. Nem sokkal a befutót követően, a francia Le Dauphine c. lapnak nyilatkozva nyilván rögtön párhuzamot is vont a két esemény között:
„Egyszerre két korábbi biatlonos élményemet is újraéltem, miközben áthaladtam a célvonalon: eszembe jutott a tavalyi váltóban szerzett világbajnoki cím, és persze az egyéni címem is, amit Johannes ellen nyertem az üldözőversenyben. Tavaly nem igazán tudtam megélni a sikert, most volt időm, hogy újra odaképzeljem magam. Szinte még a tömött lelátókat is magam elé tudtam képzelni. Nagy küzdelem volt ez Johannesszel szemben, biztos vagyok benne, hogy nem utoljára csaptunk össze. Próbáltam variálni a stratégiámat, de sok újra nem volt szükség, mert ugyanazokat a hibákat követte el, mint egy éve.”

000_8ZE42P.jpg

Fotó: Eurosport

A francia biatlon Martin Fourcade személyében valaha volt legeredményesebb versenyzőjét, a sportág arcát és nagykövetét is elveszítette, hiszen a hétszeres összetett vk-győztes 2020 márciusában bejelentette visszavonulását. A gallok azóta próbálják megtalálni azt a versenyzőt, aki a csapat élére álhatna és húzni tudná a többieket. Aki kétszer egymás után, ugyanazon a helyszínen sprintben el tud bánni Johannes Boe-vel, az talán joggal merülhet fel a következő Fourcade-ként. Jacquelin ezzel kapcsolatban érdekes példával szemléltette, miért nem lehet senki „a következő Fourcade”:
„Az egyéni indításos futamban olyat próbáltam meg az utolsó, álló lövészet során, aminek az elsajátítására törekedni fogok. Nagyon gyors egymásutánban leadott lövésekkel próbálkoztam, tulajdonképpen nyomtam egy „Martin Fourcade”-ot. Csakhogy én nem vagyok ő, három lövőhiba után pedig búcsút inthettem a dobogónak. Ebből tanulnom kell.”

000_1NL7Q1.jpg

Fotó: Eurosport

Jacquelin végül összesen négy lövőhibával (ezek közül hármat az utolsó sorozatban beszedve) mindössze a huszonötödik helyen végzett a pénteki futamban. Ezért is nagy szó, hogy össze tudta magát szedni a szombati váltóra, ahol ráadásul, a szezon során először, a befutóember szerepét osztotta rá a szakvezetés.
A világbajnok francia eddigi eredménysorát elnézve tendenciaként az látszik kirajzolódni, hogy a legjobb teljesímétményre akkor képes, ha éles versenyhelyzet van és látja maga előtt az ellenfeleket. Ezzel szemben az óra elleni futamokban (sprint, egyéni indításos) kevésbé sikeres, ott ugyanis épp a versenyszellem, az üldözés az, ami hiányzik. Mindezek tükrében nem csoda, hogy a szabadidejében maga is sokat tekerő Jacquelin odáig van a kerékpársportért, személyes kedvencei pedig korántsem olyanok, akik beletörődnek a középszerűségbe:
„Nagyon bírom Wout van Aertet és Mathieu van der Poelt. Mindketten nagyon fiatalok, de bizonyították, hogy a legjobbakkal is felveszik a versenyt. Olyan generáció tagjai, akik nem ismernek félelmet és előszeretettel törik át a határokat.”
Emilien Jacquelin a francia biatlon válogatott oszlopos tagjaként ott lesz a pokljukai világbajnokságon, ahol a váltóban egészen biztosan, az üldözőversenyben pedig várhatóan ismét összecsaphat majd Johaness Boe-vel és a többi norvég versenyzővel. A február 10-én rajtoló esemény valamennyi futamát élőben közvetítjük az Eurosporton.
Le Dauphine
Peking 2022
Jó passzban utazik Pekingbe a biatlon olasz királynője
TEGNAP 09:32
Biatlon
Ez történik, ha valaki a fotelből érkezik a biatlon lőtérre
25/01/2022 19:52