A lehető legkeserűbb szájízzel készül az oberhofi dupla hétvégére az orosz biatlon válogatott. A hétvégi verseny előtt hétközben az ortodox karácsonyt is méltató csapat közel sem lehet ünnepi hangulatban, a példátlan eredménytelenség és a jóformán kilátástalan forma mellett ugyanis 2020 utolsó napjaiban ismét a dopping nem túl kellemes árnyéka vetült a sportágra.


Tovább gyűrűzik az orosz biatlon közelmúltbeli és jelenkori válsága, a legújabb botrány ráadásul az utánpótlás körül pattant ki. Ahogyan 1969 óta minden évben, az Orosz Biatlon Szövetség 2020 decemberének utolsó napjaiban is megrendezte hagyományos házi versenyét Izsevszkben. A fegyvergyáráról híres város biatlon versenye az évek során amolyan válogatott „castinggá” nőtte ki magát, az itt jól teljesítő atléták ugyanis sokszor lehetőséget kaptak a világkupa és az IBU Kupa soron következő állomásain. A verseny 2020-as kiadása azonban sajnálatosan nem a legújabb sílövő klasszis első szárnypróbálgatásairól szólt, hanem sokkal inkább egy újabb szöget vert be az orosz biatlonsport, valamint az egyetemes orosz sport megtépázott nimbuszába.
Még az MMA ketrecéből is látszik, hogy valami nem stimmel az orosz biatlonnal | Eurosport
Világbajnokságokat és világkupa idényeket átívelő eredménytelenségi sorozatot épített az orosz biatlon válogatott, amelynek tagjai sorozatban 39 futamot követően maradtak érem nélkül. A helyi sportági szövetség vezetésének időszerű magyarázata mellett egy merőben váratlan helyről is az orosz biatlonosok orrára koppintottak, ami (rövidtávon mindenképpen) máris eredményesnek bizonyult.
Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38
Történt ugyanis, hogy a verseny női-, valamint férfi sprintfutamai előtt összesen 33 versenyző lépett vissza a rajttól. A rejtélyes, tömeges visszalépés magyarázatául az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ellenőreinek helyszínen való megjelenése szolgál, akik nyilvánvalóan nem az orosz tél élvezete miatt érkeztek a helyszínre,sokkal inkább mintavételi szándék vezérelte őket. A „hirtelen felindulásból elkövetett” csoportos visszalépés pedig nem igazán hagy más lehetőséget, minthogy az érintett sportolók azért tagadták meg a versenyen való elindulást, hogy így bújjanak ki a doppingvizsgálat alól. Ahogy Salamon Béla megjegyezte egyik klasszikus kabaréjelenetében, „megvan a vaj”.
Az eset kapcsán még ott a helyszínen nyilatkozott a szervezet szóvivője, aki jelezte, az incidens nem marad következmények nélkül. Marija Markova megszólalásában előrevetítette, a RUSADA minden bizonnyal vizsgálatot indít a kérdésben, amelyben számítanak a sportági szövetség együttműködésére is. A szóvivő értetlenségének hangot adva kijelentette, az ilyen típusú ellenőrzések a hasonló események rutinját képezik, a váratlanság tehát egyik „sáros” érintett ürügye sem lehet.

A közelmúlt egyetlen sikere: győzelem a World Team Challenge-en.

Fotó: Eurosport

A ráncait minden bizonnyal nem ezekben a hetekben kisimító orosz biatlon elnök, Viktor Maigourov gyorsan reagált a történtekre, annak rendje és módja szerint az általa vezetett szervezet részéről alapos és objektív vizsgálatot és magyarázatot ígérve:
„Folyamatosan egyeztetünk valamennyi érintett régiós tagszervezettel, hiszen mindenkinek megvoltak a saját okai a visszalépésre. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a visszalépés nem menti fel a sportolókat a doppingvizsgálaton való részvétel kötelezettsége alól, amely rájuk nézve ugyanúgy érvényes ma, mint volt az Izsevszkben.”
A kínos eset óta az Orosz Doppingellenes Ügynökség hivatalos közleményben is jelezte, hogy vizsgálatot indított a december végi verseny rejtélyes visszalépéseivel kapcsolatban, részletekbe ugyanakkor, eljárásrendi szabályokra hivatkozva, nem bocsátkozott a szervezet. Egy ehhez hasonló eset soha nem jöhet jókor egy szövetség számára, egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező, hatalmas merítési lehetőséggel rendelkező nemzetnek, mint az orosz, viszont ez különösen is övön aluli ütés. Ráadásul, az orosz sílövészet egyébként is hétről hétre írja át saját eredménytelenségi rekordjait, legutóbbi világkupa versenyről származó érmét az az Alexander Loginov szállította a 2020-as világbajnokságon, Antholz-ban, aki maga is doppingvétség miatti eltiltását követően tért vissza a mezőnybe. A sprintben világbajnok biatlonos helyét jónéhány versenyzőtársa megkérdőjelezi a mezőnyben, elismertsége és főleg legitimitása így meglehetősen ingatag lábakon áll.

033_6409616_5fcce1f3ccd01.jpg

Fotó: Eurosport

Ha mindez még nem lenne elég, az elmúlt napok egy konkrét ítéletet is hoztak egy fiatal orosz biatlonos ügyében. Az orosz házi versenyeken szép eredményeket elérő húszéves Viktorija Konovalovát ugyanis az anabolikus szteroidnak számító oxandrolon használatán kapták, aminek következében négy évre eltiltották a versenyzéstől. A tehetséges versenyző így 2024 decemberének közepéig nem versenyezhet, de még edzésbe sem állhat.
Mindezek tükrében az orosz sportági vezetés talán már annak is örülne, ha Oberhofban valamennyi orosz versenyző szép csendben, különösebb balhé nélkül teljesítené a maga távját. Hogy mindez sikerül-e nekik, arra az előttünk álló hétvégén kaphatunk választ, amikor pénteken sprint-, míg szombaton üldözőversenyeket rendeznek, vasárnap pedig a vegyesváltók is megmutathatják magukat. 
via Gazeta.ru
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Biatlon
Norvég házi csata a Holmenkollenen – új győztes a férfiak utolsó versenyén
20/03/2022 15:35