Gitározás, horror történetek, meditáció és nanotechnológia. A négy merőben eltérő érdeklődési kört feltételező területben közös, hogy Sturla Holm Laegreid valamennyiükkel közeli viszonyt ápol. A biatlon világkupa östersundi záróhétvégéjére készülő norvég sportoló még Nove Mestoban volt a nemzetközi szövetség szokásos, tízkérdéses videóinterjúsorozatának vendége. Cikkünkben a rövid terjedelme ellenére igencsak részletgazdagra sikeredett 

interjúból 

válogattunk.


Ha egyszer egy üzlet beindul


Alig egy évvel ezelőtt, 2020 március 6-án találkozhattunk először világkupa keretek között Sturla Holm Laegreid nevével. A fiatal norvég biatlonos megjelenése azzal együtt is keltett némi meglepetést, hogy korábban azért néhány IBU Kupa futamon már feltűnt, valamint a minszki Európa-bajnokságon dobogón végzett. Azóta tudjuk, a Nove Mesto-i sprintverseny a sportág egy új csillagának első nyilvános megjelenése volt.
Biatlon
Julia Simon lefutotta Wierert az üldözésesben, Hauser jelentősen visszacsúszott
04/12/2022 - 16:46
„Emlékszem, én magam is nagyon izgatott voltam, hogy az igazán nagyokkal lehetek együtt. Tarje és Johannes Boe-t például korábban még élőben nem is láttam. Azóta egy tündérmesét élek meg, olyan, mintha egy véget nem érő körforgásban lennék folyamatosan.”

Ha lekerülnek a lécek...


Az élsportolókat gyakran éri az a kritika, hogy felelőtlenül élnek, mit sem törődve azzal, mihez kezdenek majd, ha egyszer véget ér a profi karrierjük. Az összetett világkupa megnyerésére debütáló évében még eséllyel pályázó norvég biatlonos alaposan rácáfol a kétkedőkre, az interjú alapján ugyanis nagyon is konkrét elképzelése van arról, milyen irányba szeretne elmozdulni, ha befejezi a biatlont.
„Korábban nagyon szerettem a reáltárgyakat, főleg a matematikát. Ha nem biatlonoznék, akkor nanotechnológiát tanulnék. Úgy tervezem, hogy ha egyszer befejezem a sportot, akkor belekóstolok ebbe a világba, de egyelőre még természetesen a sport az első.”

Nincs itt semmi látnivaló


Általános megdöbbenést keltett Sturla Holm Laegreid, ahogyan a 2020/2021-es szezon nyitányán lövőhiba nélkül nyerte meg a 20 km-es egyéni indításos futamot. Az a tény, hogy egy olyan sportoló, aki mindössze az ötödik vk-futamán épp a legkeményebb számban tud azonnal nyerni, egycsapásra sokak figyelmét irányította a baerumi születésű sportolóra. Pedig szerinte ő semmi különöset nem csinált.
„Igazából csak azt csináltam végig azon a versenyen, amire az egész felkészülési időszakban edzettem. Úgy érzem jó vagyok a meditációban és abban, hogy nyomás alatt is higgadt maradjak és koncentrálni tudjak. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ha tudom hozni azt, amiben jó vagyok, az elég a sikerhez. Nem kell túlteljesíteni, csak megcsinálni azt, amire edzésen is képes vagyok.”
Mesterlövészeket megszégyenítően lő, a büntetőkört pedig csak hírből ismeri - Sturla Holm Laegreid útja a vk-futamgyőzelemig | Eurosport
Bombameglepetéssel rajtolt a biatlon világkupa sorozat 2020/2021-es szezonja Kontiolahtiban, ahol a mindössze élete ötödik vk-versenyén rajthoz álló Sturla Holm Laegreid nyerte a férfiak 20 km-es egyéni indításos futamát. A huszonhárom éves versenyző fiatal kora ellenére már komoly nehézségeket is megélni kényszerült, melyeket általában nyugodt, precíz habitusának köszönhetően előnyére tudott fordítani.

Van-e visszaút?


2018-ban mononukleózist diagnosztizáltak nála, aminek kikezelésére úgy ahogy van, ráment a teljes szezonja. A teljes letargia és önmagába zuhanás helyett azonban Laegreid ezt az időt is mepróbálta a javára fordítani, ami az utóbbi hónapok teljesítményét figyelembe véve, kifejezetten jól sikerült.
„Mivel edzeni nem tudtam, elkezdtem azon gondolkodni, hogyan foglalkozhatnék valahogyan mégis a biatlonnal? Így jött képbe a lövészetem csiszolása.”
A tétlenségre ítélt hónapok alatt Laegreid tizesével fogyasztotta a Martin Fourcade-ról szóló videókat, amelyeken árgus szemmel figyelte az akkor már többszörös összetett világkupa-győztes, valamint olimpiai bajnok francia sztár lövészeteit. A „leskelődés” annyira jól sikerült, hogy a norvég futamain manapság is eseményszámba megy, ha netalán egy-egy lövészetet követően be kell kanyarodnia a büntetőkörre. A számára álomszerűen alakuló pokljukai világbajnokságon például, ahol két egyéni vb-címe mellé két váltósikert is hozzá tudott tenni, hetven, egyéni versenyek során leadott lövése közül összesen kettővel nem talált célt.

000_9388MJ.jpg

Fotó: Eurosport

Egyedi hobbik


A nanotechnológiával kacérkodó sportoló saját bevallása szerint nagyon szeret gitározni, így a zenélést jelölte meg legkedveltebb szabadidős tevékenységeként. Ha azonban inkább csendre vágyna, akkor biztos, hogy az olvasást választja. Kedveli a horror könyveket, elsősorban Stephen King regényeiért rajong.
Az interjú során elhangzott kérdésre, miszerint ki az a három biatlonos, akiket magával vinne egy lakatlan szigetre, Laegreid, műszaki beállítottságú ember lévén, igencsak gyakorlati választ adott.
„Azt hiszem, elvinném Johannes Dalét, mert ő mindig jó társaság és jó vele beszélgetni. Elvinném még Tirillt (Tirill Eckhoff. –a szerk.), mert ő nagyon vidám és vicces személyiség. Harmadik emberként pedig, mivel szükségünk lenne egy erős emberre, aki majd a kókuszdiókat cipeli és ételt szerez, Vetle Sjastad Christiansen-t vinném. Norvég sziget lenne, legalább könnyen megértenénk egymást.”

Johannes Boe, Sturla Holm Laegreid, Johannes Dale és Vetle Sjaastad Christiansen

Fotó: Eurosport

Sturla Holm Laegreid jelenleg huszonöt pontos hátrányban van az összetett világkupát vezető és címvédő Johannes Boe-vel szemben. A páros számára tehát valamennyi, a hétvégén rendezendő futam egy-egy döntővel ér fel, egyetlen rossz eredmény ugyanis akár megpecsételheti bármelyikük sorsát. Az Oslo helyére beugró Östersundban március 19-én rendezik a sprintversenyeket, másnap az üldözőversenyekre kerül sor, a vasárnapi zárónapra pedig a tömegrajtos versenyek maradnak. A záróhétvége valamennyi futamát élőben követhetik az Eurosport csatornáin.
Biatlon
Johannes Boe a sprint után az üldözéses versenyen is verhetetlen volt
04/12/2022 - 14:45
Kontiolahti
Meglepetés a szezon első sprintversenyén: Hauser makulátlan teljesítménnyel nyert
03/12/2022 - 15:33