Eurosport

A biatlon Mekkája – hó alatt

A biatlon Mekkája – hó alatt
By Eurosport

The 17/01/2019 at 10:17Updated The 17/01/2019 at 10:26

Ruhpoldingban nincs megállás, valamilyen eseménynek mindig helyt ad – most épp a világkupának.

Kényelmi szempontból – normális esetben – nem is lehet elképzelni jobb helyet, mint Ruhpoldingot. Ideális környezetben, jól megközelíthető helyen terpeszkedik a pálya Bajorországban. A lőtér egyenesen fenomenális, hiszen teljesen szélvédett, körül öleli a közeli erdő és a főtribün: szokták is mondani, hogy hibázni itt nehezebb, mint jól lőni. Közvetlenül a lőtér mellett található több méretű síugrósánc, amelyet a domboldalban alakítottak ki, így még inkább különlegessé téve Ruhpoldingot. Nem csoda, hogy edzőtáborozás szempontjából egymás kezébe adják a kilincset a csapatok, s számos német versenyző vert itt tanyát, hogy eltöltse a mindennapjait. Hogy mit is jelent a helyszín, azt jól mutatja, hogy a 2012-es világbajnokságra kilátogatott Albert monacói herceg is, hogy testközelből élvezhesse az futamokat.

Ezen a héten egyedi programmal várják a sportág szerelmeseit. A sprintverseny után ezúttal nem lesz üldözéses, hanem váltó következik, majd a program lezárásaként a tömegrajtos versenyszám.

Oberhof und Ruhpolding sind die ersten Stationen 2018

Persze, ha mindezt a hó helyzet megengedi. Jelenleg Bajorországban régen látott havazás nehezíti meg az emberek mindennapjait, ezért a szerda délutánra tervezett férfi sprintet, biztonsági okokból, áttették csütörtök délelőtt 11 órára. Akkora hófalat kellett eltakarítaniuk a szervezőknek, hogy nem merték vállalni a verseny lebonyolítását. A Chiemgau Arena és a Traunstein régió az utóbbi két hétben elképesztő mennyiségű havazást vészelt át, s erre zúdult rá egy újabb mennyiség tegnap.

Remélhetőleg csütörtöktől már megkegyelmez az időjárás a világkupának, és ragyogó téli környezetben birtokba vehetik a pályát a versenyzők.

(Vörös Csaba)