Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy a bikinit a Föld lakosságának jó része szereti. A férfiak szempontját nem gondolom, hogy agyon kell ragozni, a nők meg vagy azért hordják ezeket a ruhadarabokat nagyon sokan, mert tetszeni akarnak, vagy mert ők is szeretik.
Az viszont már egy másik kérdés, hogy kötelezővé tehető-e egy sportolónak, hogy bikiniben lépjen pályára a saját sportágában. A vita pedig most erről szól.
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség néhány éve kötelezővé tette a női strandkézilabdázók számára a bikini viselését. Fölül top jellegű felső az előírás, ami nagyjából egy sportmelltartó méretű ruhadarab, alul pedig egy olyan bikini, amelynek szélessége (vagy vastagsága, nem tudom), oldalt maximum 10 centiméter lehet. Szerencsére az IHF nem bízta a véletlenre, rajzon be is mutatta strandkézis szabálykönyvében, hogy miként is kell felöltöznie a női sportolóknak:
Beach Handball
Két negyedik hely a strandkézi vb-n
17/07/2016 19:01

Strandkezilabda_hivatalos_noi_ruhazat

Fotó: Eurosport

Összehasonlításképpen, íme a férfiak strandkézilabdában előírt szerelése:

Strandkezilabda_hivatalos_ferfi_ruhazat

Fotó: Eurosport

Azt hiszem, egyértelmű a különbség. Érdekes módon mégis mostanáig kellett várni azon vádak megjelenésére, miszerint az IHF a strandkézis nők testéből minél nagyobb százalék megmutatásával szeretne nézőket vonzani a sportágnak. Spanyolországban robbant ki a balhé, miután az Európai Kézilabda Szövetség képviselői figyelmeztették a spanyol szövetséget, hogy egy tornán a 22 résztvevő csapatból 21-nek nem felelt meg a szerelése a szabálykönyvben rögzítetteknek.
A baszk szövetség már hivatalos panaszt is benyújtott az Európai Bizottságnak, miszerint a rendelkezések célja nem az, hogy a sportolók minél kényelmesebb ruházatban legyenek, hanem hogy a lányok látványát használják nézőcsalogatónak.

Sokat mutat

Fotó: Eurosport

Nem nagyon lehet kérdéses, hogy ez így van. Mint ahogy az sem kérdéses, hogy így valóban több férfi nézője van a sportágnak (amely egyébiránt egyáltalán nem szorulna rá erre, mert maga a játék is látványos). Biztos vagyok abban, hogy nem szabad valami olyat kötelezővé tenni, aminek nincs igazán köze a sport szabályaihoz, és vannak olyanok, akik emiatt kényelmetlenül érzik magukat.
Ugyanez a történet nagyjából két éve, a londoni olimpia előtt lezajlott a strandröplabdázóknál is. Akkor a nemzetközi szövetség megszüntette a nők számára a bikini kötelező viselését, ez mégsem hozott változásokat a sportolók ruházatában. Csak a hidegebb londoni időjárás kényszerítette a hölgyeket arra, hogy jobban felöltözzenek.
Hogy mi a legjobb megoldás? Talán hagyni kellene a sportolóknak, hogy eldöntsék, milyen szerelésben szeretnének játszani. Mert nem véletlen, hogy egy strandon, atlétika- vagy strandröplabda-pályán, ahol a nők eldönthetik, mit vesznek fel, annyi a bikini, amennyi...

Az ausztrál strandkézilabdázó, Rosalie Boyd fotósorozatának része. Pózolhatott volna több ruhában

Fotó: Eurosport