A szokásos módon dübörög az MLB szezonja, a 2430 alapszakasz-mérkőzés jó része még az igazán komoly rajongókat sem köti le, néha azonban olyan dolgok történnek, amelyek meglehetősen ritkán fordulnak elő. A 2014-es szezonban (eddig 1073 meccset játszottak le) mindössze másodszor fordult elő, hogy egy dobójátékos no-hittert ért el!
Hogy mi az a no-hitter? A baseballban, ahogy azt az amerikai sportoknál megszokhattuk, rengeteg statisztikai mutatót jegyeznek. A dobójátékosokat is különböző kategóriákba sorolják, vannak a kezdő dobók, a cserepadról (bullpen) beszállók (reliever, azaz felmentő), köztük pedig a mérkőzéseket lezáró specialisták (closer, azaz befejező).
Egy kezdő dobó általában öt mérkőzésenként játszik (ez a kezdők rotációja), és nagyon ritkán szokott végigdobni egy mérkőzést, így már azt is feljegyzik, ha a teljes meccset végigjátssza valaki. Ha ez úgy sikerül, hogy az ellenfél nem szerez pontot (futást), akkor azt shutoutnak nevezik. Ha az ellenfél ütői nem érnek el bázisütést (olyan ütés, amely után az ütő sikeresen jut el legalább az első bázisig úgy, hogy nem a dobó csapat hibázik), az a no-hitter. És persze van a tökéletes mérkőzés (perfect game), amikor egyetlen ütő sem jut el az első bázisig. Ilyenből eddig 23 volt a liga történetében, 135 év alatt. És ehhez volt nagyon közel Clayton Kershaw.
Baseball / Softball
Visszatér a baseball: minden, amit az új évadról tudni kell
01/04/2021 18:44

Kershaw magabiztosan melegíthetett

Fotó: Eurosport

A Los Angeles Dodgers a Nemzeti Liga nyugati csoportjában szerepel, és csoportriválisát, a Colorado Rockies együttesét fogadta. A Dodgers 39-34-es, a Rockies 34-37-es győzelem-vereség mutatóval várta a találkozót, ami nem mondható nagy különbségnek a szezon első felében. Clayton Kershaw, a Dodgers kezdő dobója jó mérleggel rendelkezett az idei szezonban, 9 eddigi mérkőzéséből egyet végigjátszott 6 győzelme mellé mindössze két vereség társult, 71 ütőt ejtett ki strikeouttal (három hibás ütés), és csak nyolcat sétáltatott (négy hibás dobással).
Kershaw rögtön az első ütőt strikeouttal ejtette ki, majd a második inning végére már háromnál járt, az első hat ütőt problémamentesen ejtette ki a dobó és csapata. Eddigre már 2-0-ra vezetett a Dodgers, és az első inningben megszerzett kétfutásos előny meg is nyugtatta Kershaw-t. A harmadik inningben jött még két strikeout, a negyedikben pedig az első nehezebb kiejtés, Dickerson ütése után pont Kershawnak kellett igyekeznie, hogy az első bázisra dobja a labdát.
Az ötödik inning végére Kershaw már 7 strikeoutnál járt, és túl volt a tökéletes mérkőzés felé vezető út felén. A hatodik inningben mindhárom ütőjátékost strikeouttal küldte vissza a padra, és már 18 kiejtett ütőnél járt.
A 19. ütő azonban kifogott a Dodgersen, Dickerson a shortstop pozícióban játszó Hanley Ramirez felé ütötte a labdát, aki eldobta Adrian Gonzalez - és ezáltal az első bázis - mellett a labdát, a tökéletes mérkőzés álma pedig ezzel szertefoszlott.
De a no-hitter még játékban volt, ehhez pedig az is kellett, hogy Tulowitzki ütése után Rojas gyönyörűen megoldja feladatát a harmadik bázisnál. Innentől kezdve pedig Kershaw visszakerült a ritmusába, a nyolcadik inningben beállította karriercsúcsát a 14. strikeouttal, az utolsó ütőjátékosnál pedig a 15. is meglett.

Ünneplés a mérkőzés után

Fotó: Eurosport

Kershaw az idei szezonban mindössze a második no-hittert dobta, korábban csapattársa, Josh Beckett ért el hasonló bravúrt. A csapat történetében ez volt a 22. eset, hogy egy dobójátékos no-hittert hozott össze, 1958 óta, a Dodgers Los Angelesbe költözése óta pedig csak 12-edszer dobott Dodgers-játékos no-hittert.
Az utóbbi 100 évben pedig mindössze ötödször fordult elő, hogy egy dobó egyetlen mezőnyhibára volt a tökéletes mérkőzéstől, ha Ramirez nem hibázik, ez is meglehetett volna Kershawnak.
Baseball / Softball
A Red Sox alkalmaz először fekete női edzőt a profi baseballban
08/01/2021 13:20
Baseball / Softball
Múltjának rasszista szakaszát zárta le az MLB a Negro Ligák beemelésével
19/12/2020 15:22