A hétvégén véget ér az idei MLB alapszakasz. Jelen cikkünkben megmutatjuk, mit vártunk a szezon elején, és mit kaptunk ahhoz képest. Két dologban biztosak lehetünk: nem minden a költségvetés, és talán éppen ezért várható izgalmas rájátszás októberben.


A tavalyi, járvány miatti csonka szezon után a 2021-es immár teljes év volt a baseballban. A 162 meccses alapszakasz tehát vasárnap ér véget, amely után jön az egy hónapos rájátszás. Jelen cikkünkben röviden összefoglaljuk az alapszakasz legfontosabb tanulságait, és megnézzük, milyen kérdések nem dőltek még el, vagyis mikre kapunk választ.
Baseball / Softball
Minden ellenük szólt, de az Atlanta Braves behúzta az idei baseball World Seriest
07/11/2021 20:58

Nem mindig a pénz számít

A tavalyi, rövidített, félbehagyott, átalakított szezonban minden sportág legfőbb kérdése volt, meg kell-e csillagozni az adott bajnokságot. Vagyis könnyebb helyzetben voltak-e a kisebb csapatok, amikor bizonyos átalakítások esetleg őket segíthették. Ugyanez a kérdés felmerült az MLB tavalyi kiírásában is, hiszen a rövidített alapszakasz valóban segíthetett a kisebb költségvetésből működő csapatoknak, Ugyanígy számított tavaly az, hogy a szokásos 10 csapat helyett 16 jutott be a rájátszásba a 30 csapatos mezőnyből. A Tampa Bay Rays tavaly élni tudott a lehetőséggel.

A World Series győztese ugyan a Los Angeles Dodgers lett, amely a liga legnagyobb költségvetésű csapata, ellenfele azonban nem a New York Yankees vagy a Boston Red Sox, hanem a floridai underdog volt.

A Rays azonban idén is magabiztosan hozta az American League keleti divízióját a fentebb említett nagy múltú klubok előtt, amíg évszázados sikerekkel büszkélkedő társai egymással versenyeznek az utolsó kiadó helyekért.
Ugyanez a helyzet a másik póluson: a National League nyugati divíziójában mindenki a kétségtelenül legesélyesebb Dodgers és a tavalyi évad újhullámos kedvence, a San Diego Padres rivalizálását vélte látni. Való igaz, utóbbiak bevásárolt kezdő dobóból, és Fernando Tatís Jr. 14 éves szerződéshosszabbítására is megremegett a föld Kaliforniában .Az első továbbjutó mégis a San Francisco Giants.

Az utolsó hét harca az utolsó helyekért

Az MLB-ben a 30 csapatos alapszakasz után 10 csapat folytatja a rájátszást. Az American és a National League 3-3 (nyugati, középső és keleti) divíziójának győztese mellett az adott liga két legjobb helyezett csapata jut a rájátszásba, az úgynevezett wild card pozícióba. Ezt a szabályt változtatták meg a tavalyi, csonka szezonra, és bővítették 16 csapatra. A szezon elején azonban még nem volt egyértelmű, hogy idén októberben a klasszikus 10, vagy a kibővített verziójú rájátszást rendezik-e. Sokak epés megjegyzése szerint ennek az volt az oka, hogy a szezon elején a New York Yankees olyan szinten volt rossz formában, hogy csak a rájátszás bővítése garantálhatta volna a bentmaradását. Ez pedig a szervezők elemi érdeke volt.

Aroldis Chapman closer dobó és Aaron Judge, a Yankees legjobb állagú ütője nehezen melegedett be a szezonba

Fotó: AFP

Ez azonban most is így van. Egy héttel az alapszakasz vége előtt az AL három divíziójából kettőben már biztosan van győztes: a Tampa Bay és a Milwaukee Brewers ellenfélre vár, a Houston Astros pedig már csak matematikailag maradhat le a folytatásról. Mögöttük azonban nagyon sűrű a mezőny, különösen a keleti divízió csapatai tornyosulnak az élen. Jelen cikk kiírásakor, kedden a New York Yankees vezeti a külön versenyt a két szabad helyért, miután a hétvégi három meccses sorozatban söpréssel nyert a sorozat előtt még előttük álló, azóta mögéjük kerülőBoston Red Sox ellen. A bostoniak esélyei ettől még nem szálltak el, a Yankeesre ugyanis különösen nehéz hét vár. Három meccs Torontóban, amely csapat még szintén pályázik a wild card helyekre, majd a divíziógyőztes Tampa Bay-t fogadják, bár igaz, nekik ez a hét már a rápihenés időszaka.
Negyedik rájátszásesélyes csapatnak pedig ott van a Seattle Mariners. Jelenleg kettővel nyertek kevesebbet, mint a különversenyben jelenleg az élen álló Yankees és eggyel a Red Sox-nál és a Toronto Blue Jays-nél. Nekik azonban csak három meccsük van hátra, az Oakkland Athletics és a Los AngelesAngels ellen pedig akár három győzelem is jöhet. Odaérhet tehát a maradék két helyre az AL wild card pozícióban. mivel nagy a tülekedés, ezért az is előfordulhat, hogy a két nagy, a Red Sox és a Yankees egyaránt nem kerül rájátszásba. A bostoniak szezonja egyébként is elég faramuci. A tavalyi csonka évadban hibát hibára halmozó csapat mélyen a divízió utolsó helyén végzett, idén áprilisban és májusban azonban villámrajtot vett. Most mégis úgy tűnik, akár kieshet a folytatásból.

Hova tűnt a San Diego Padres?

A National Leage háza táján az utolsó időszakra már kevesebb a kérdőjel. A legegyértelműbb a középső divízió, ahol a Milwaukee Brewers már június környékén meglépett a csoporttól, és az alapszakasz végén a 100 győzelemből álló álomhatárt ostromolja. Meglehetősen gyenge csoportban, tehetjük hozzá gyorsan. keleten mindeközben a tavaly NL-liga döntőjébe jutóAtlanta Braves és a Philadelphia Phillies birkózik egymással, Várhatóan behúzza az Atlanta, de a most már több mint két hónapja sérült Ronald Acuňa Jr. hiányát ők sem tudják leküzdeni a folytatásban.
Az igazán fontos dolgok azonban nyugaton vannak. A szezon első néhány hónapjában minden Power Ranking élén a Los Angeles Dodgers állt, ami tavaly 32 év után tudott ismét World Series-t nyerni. Sok helyen közvetlenül mögötte, de legalább az első 3-ban állt a San Diego Padres, amely tavaly csak a wild card series-ig ment, de az egyöntetű vélemény az volt, hogy csak azért, mert ott a Dodgers-szel találkozott. Meglehet.

Mindeközben a San Francisco Giants nevető harmadikként április végén a divízió élére állt, és onnan nagyjából egyáltalán nem adta ki a vezetést. jó formáljuk pedig töretlen: ők lépték át idén először a 70, a 80, a 90 és a 100 győzelmet jelentő álomhatárt.

A csoport erősségét mi sem mutatja jobban, hogy a 100-ast azóta csak a közvetlenül mögötte loholó Los Angeles Dodgers érte el.
A Cisco mindezt nagy nevek nélkül érte el, legjobb ütőjük a 302-es átlagúBrandon Crawford, miközben déli szomszédaik sztárigazolása a kezdődobóMax Scherzer. Valamint hiába erősített jól a Padres, július közepétől elkezdett egyre gyengébben teljesíteni, és nagy negatív meglepetésre lemaradt a rájátszásról.

Jöhetnek az éles meccsek

A vasárnap záruló alapszakasz után október 4-5-én kezdődik a rájátszás. először a wild card körben játszik egymással 1-1 mérkőzést az NL és az AL két nem csoportgyőztes csapata. Ezeknek a győztesei játszanak a saját liga legjobb csoportelső csapatával egy 3 nyert meccsig tartó párharcot, a másik két csoport győztes pedig egymással teszi ugyanezt. Ugyanúgy három győzelemből áll a liga döntője, majd a két liga győztese a rájátszás végén egy 4 győzelemig tartó párharcban dönt a végső győztesről.
Jelen állás szerint tehát az American League wild card meccsét – egy felvonásban! – a nagy rivális New York és a Boston játssza egymás ellen, de itt a legnagyobb a tülekedés is. A győztes minden bizonnyal a Tampa Bay Rays ellen folytatja, az AL-ben ugyanis nekik van egyedül 600-asnál jobb győzelmi átlaguk. A másik Division Series-t a két másik csoportgyőztes, a Houston Astros és a Chicago White Sox játssza egymás ellen.

Vajon idén is meglepetést okoz a rendi előzőnél a Randy Arozarena vezette Tampa Bay Rays?

Fotó: AFP

A National League ágán még nem dőlt el, hogy a San Francisco vagy a Los Angeles nyeri a nyugati csoportot, de az már egyre valószínűbb – csak matematikailag van esély másra –, hogy a Saint Louis Cardinals lesz az ellenfele. A Milwaukee Brewers pedig az Atlanta Braves ellen játszik a jövő hét második felétől.
A végső győztest legkésőbb november 3-án ismerhetjük meg.
Tokyo 2020
A hazaiak legyőzték az amerikaiakat baseballban, Japáné az aranyérem
07/08/2021 13:43
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Canada - Baseball / Softball – Olimpiai főhírek
24/07/2021 08:43