Pillanatnyilag a Seattle Seahawks NFL csapata dicsekedhet azzal, hogy övé - hivatalosan is - a világ leghangosabb szurkolótábora. Egy tavalyi mérés során ugyanis 137,6 decibeles hangerősséget mértek a stadionjukban - ez szakemberek szerint nagyjából olyan zajszintnek felel meg, mint ha egy repülőgép működő hajtóművétől harminc méterre állnánk. Ezt a rekordot igyekszik majd megdönteni az ausztrál futball bajnokságban (AFL) szereplő Port Adelaide B-közepe az Essendon Bombers elleni szombat esti hazai meccsen. A mérkőzést közvetítő ausztrál Channel Seven ugyanis egy helyi akusztikai céget bízott meg azzal, hogy mérje le a szurkolók által keltett zajt a mérkőzés során.
"Egy ilyen pályán, mint az Adelaide Oval, az átlagos szurkolói alapzaj 90-95 dB körül lehet, egy rock koncerten extra hangosítással a 160 dB is elérhető" - nyilatkozta a mérést végző cég egyik szakembere. A közönséget a teljes mérkőzés során monitorozni fogják, a csúcsértékek azonban vélhetően a hazai gólok esetén érik majd el a maximumot. Érdekesség, hogy idén (a hatodik fordulóban a Geelong ellen) volt egy olyan találkozó ebben a stadionban, ahol a Port szurkolóinak zaja elnyomta a negyed végét jelző dudaszót, így Robbie Gray késői gólja után kisebbfajta vita alakult ki annak érvényessége kapcsán. Talán ez adhatta az ötletet a klub menedzsmentjének, hogy hivatalosan is "bemérjék" a drukkerek hangerejét.
A guinessworldrecords.com oldal nyilvántartása szerint a "leghangosabb szurkolótábor egy sport stadionban" kategóriában a Seattle vezet, amelynek drukkerei a 2013 december másodikán lejátszott találkozón, 12:29-el a második negyed vége előtt döntöttek rekordot. Íme a korábbi (hang)csúcsok az elmúlt évekből:137.6 dB - Seattle Seahawks/NFL - 2013. december 2.137.5 dB - Kansas City Chiefs/NFL - 2013. október 13.136.6 dB - Seattle Seahawks/NFL - 2013. szeptember 15.131.9 dB - Galatasaray/labdarúgás - 2011. március 18.A hitelesített értéket a Guiness előírásai szerint két méterrel az első széksorok előtt elhelyezett érzékelőkkel kell mérni. A Seattle esetében egyesek tudni vélik, hogy a Century Link Field stadion speciális akusztikája és - rossznyelvek szerint - némi mesterséges (gépi alaphanggal felturbózott) rásegítés is hozzájárult az extra zajhoz és a nem kevés marketing értékkel bíró rekord visszaszerzésére...
Australian Football
Szexista kommentek céltáblája lett, pedig akár az év sportfotója is lehetne
21/03/2019 13:06
"Az átépített Adelaide Oval tetőszerkezetét úgy alakították ki a tervezők, hogy minél több zajt tartson a létesítményen belül. Ez néha nekünk is nehézséget okoz, mert nem halljuk egymás szavát a pályán. De ezen túl tudunk lépni, mert a lényeg, hogy a közönség nekünk szurkol" - nyilatkozta az ominózus esetben végül gólt szerző Gray, az idén szárnyaló (11/3 - 2. hely) Port Adelaide játékosa.
Australian Football
Sírni csak a győztesnek szabad
02/10/2016 15:51
Australian Football
Ausztrália legfontosabb sporteseménye
29/09/2016 19:55