Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Legendás világcsúcs nyomában a csodagyerek, aki átírhatja sportága egész történelmét

Kálmán Laci

Frissítve 20/03/2022 - 11:53 GMT+1

Kiváló 2021-es évet tudhat maga mögött Jakob Ingebrigtsen, ráadásul az idei szezon is kivételesen extrán kezdődött a számára. Tavaly nyáron egy fantasztikus futással, új olimpiai csúccsal szerzett aranyérmet Tokióban, bő egy hónapja pedig már fedett pályás világcsúcstartónak is mondhatja magát. És még mindig csak 21 éves.

Jakob Ingebrigtsen

Fotó: Getty Images

Belgrádban zajlik a fedett vb, ahol ma este behúzhat egy olyan címet, ami még hiányzik a gyűjteményéből.
Egy ideje tudtuk már, hogy Jakob Ingebrigtsen borzasztóan tehetséges. A tokiói 1500-as döntőben aztán ez a tehetség olyan erővel robban ki belőle, hogy a tátva maradt szánkat hosszú percek után tudtuk csak becsukni. Már aki.
3:28.32-vel, új olimpiai csúccsal lett olimpiai bajnok Tokióban.
Legyőzte többek között a 2019-es világbajnok Timothy Cheruiyotot, akit a megelőző tíz közös versenyükön egyszer sem tudott megverni. Ingebrigtsen a verseny nagy részében kényelmesen haladt a második helyen, miközben kenyai riválisa kegyetlen tempót diktált.
Aztán 100-zal a vége előtt a norvég otthagyta a kenyait, és megnyerte a versenyt. Ráadásul egy olyan idővel, amilyenre olimpián még soha senki nem volt képes korábban.
Tokióban Ingebrigtsen végérvényesen is felnőtté vált atlétikai értelemben is, az pedig, amit azóta láttunk tőle, azt sejteti, hogy brutális versenyzést várhatunk tőle ma este, az 1500 döntőjében.
Sokan a fedett világcsúcsot sem hitték volna, mármint azt, hogy ennyire hamar sikerül megdöntenie. Lassan azonban már arról kell beszélni, hogy veszélyben lehet Hicham El Guerrouj 1998-ban felállított legendás szabadtéri rekordja is.
picture

Ezzel a csodálatos futással lett olimpiai bajnok a fiatal norvég 1500 méteren

Tokiótól a fedett pályás világcsúcsig

2022-ben, idei első versenyén rögtön be is bizonyította, hogy ismét, vagy még mindig élete formájában van.
Részt vett a franciaországi Lievinben megrendezett fedett pályás versenyen, és rögtön repesztett egy 3:30.60-as elképesztő világcsúcsot. Ez pályafutása első világrekordja, persze aligha az utolsó. Aki 21 évesen, a szezonnyitó versenyén képes egy ilyenre, abban van még bőven tartalék, higgyük el.
„Nyilván a lehető legjobb időt akartam futni, de azzal, hogy ebből világcsúcs lett, egy hatalmas álmom vált valóra. Nagyon boldog vagyok” – mondta Ingebrigtsen. „Ez az első rekordom, úgyhogy jó sokáig emlékezni fogok rá, és remélem, a jövőben döntök még meg néhányat.”
Valószínűleg nemcsak a rekordtól magától, hanem attól is leesett sokak álla, ahogyan azt megfutotta. Az előzetes nyilatkozataiból sejteni lehetett, hogy a táv második felében gyorsabb lesz, mint az elsőben, és így is lett. Ezt bizonyítja az is, hogy 55.52-es utolsó négyszázat repesztett.
Szeretem a versenyeket erősen befejezni, és szerintem a közönségnek is ez kell. Nagyon jó érzés számomra, hogy a cél felé haladva még tudok gyorsítani is.
A kérdés az, mekkora tartalék van még benne. Ezt most nehéz pontosan látni. Annyi biztos, van még bőven.
Jakob Ingebrigtsen

El Guerrouj szelleme

Amikor arról beszélgetünk, mennyire lehet gyors, és meddig juthat Ingebrigtsen, elég erőteljesen ott van a levegőben a legenda, Hicham El Guerrouj szelleme.
A marokkói elképesztő nagyságát többek között a 24 évvel ezelőtt, 1998-ban futott szabadtéri világcsúcsa jelzi a leginkább.
Ingebrigtsen Tokióban elért 3:28.32-es olimpiai csúcsa még mindig két és fél másodperccel elmarad attól a telibe 3:26-tól, amit El Guerrouj futott ’98 nyarán Rómában. Azonban a fedett pályán elért rekordja jól mutatja, milyen hatalmas iramban fejlődik, és hogy öles léptekkel közeledik a marokkói szabadtéri világcsúcsa felé.
A fedett rekord is eléggé szakállas volt már, amikor 22 év után, 2019-ben megdöntötte azt az etióp Samuel Tefera. Aztán ezt a csúcsot javította tovább egy hónappal ezelőtt Ingebrigtsen. Valószínűleg senki sem lep meg, hogy a korábbi csúcs szintén El Guerrouj nevéhez fűződik.
Hicham El Guerrouj
A szabadtéri rekorddöntés felé vezető úton az idő kétségkívül a norvég oldalán áll. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, egy dolgon valószínűleg majd változtatnia kell. A hihetetlenül gyors utolsó kört le kell, hogy cserélje egyenletesen gyors tempóra.
Ha ezt meg tudja tenni, csak a Jóisten a megmondhatója, mi mindent tartogat a jövő a számára. Jó eséllyel a világ és a történelem is a lábai előtt hever majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés