Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A részvétele is kérdéses volt, majdnem világcsúcs lett a vége

Minich Réka

Publikálva 20/08/2023 - 13:32 GMT+2

Ryan Crouser centikre volt a súlylökés világcsúcsától a szombati döntőben. 10 napja még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán itt lehet-e Budapesten, miután vérrögöket fedeztek fel a lábában. A harmadik helyen az a Joe Kovacs végzett, akinek különösen fontos volt a jó eredmény, hiszen ott szerepelhetett, ahonnan nagyszülei az Egyesült Államokba vándoroltak.

Az amerikai óriás centikkel maradt el a világcsúcstól, világbajnoki rekorddal lett aranyérmes

Ryan Crouser saját elmondása szerint életet leginkább frusztráló napjain van túl, de így is majdnem világcsúccsal lett világbajnok Budapesten.
A kétszeres olimpiai bajnok amerikai súlylökő alig 3 hete éles fájdalmat érzett a lábában. A vizsgálatok után nem sokkal érkezett számára a sokkoló hír: vérrögöket találtak. Végül az orvosok kivették a rögöket és a további kockázatokról is tájékoztatták Crousert. Hosszas mérlegelés után és vérhígító folyamatos szedése mellett, végül utazhatott Budapestre, ahol nem is okozott csalódást, majdnem sikerült megdönteni a saját világcsúcsát is.
A 30 éves súlylökő egész szezonban dominált, Budapesten is sikerült tartania a jó formáját. Végül az utolsó sorozatban jutott 23,51 méterig, amivel megvédte a tavalyi világbajnoki címét. A verseny után részletesen beszélt az elmúlt napokról.
Számomra ez a cím sokkal többet jelent, sokkal több problémával kellett megküzdenem. Az elmúlt napokat végiggondolva ez volt életem legjobb teljesítményem, büszke vagyok. 10 napja kaptam meg a diagnózist, sok kockázatot vállaltam.
Az volt a legveszélyesebb, hogy ha verseny közben kapok tüdőembóliát, az nem tűnt volna fel. Egy világbajnoki döntőben teljesen természetes érzés, hogy kapkodod a levegőt és szorít a mellkasod, amik az embólia tünetei is. Az orvosommal alaposan átbeszéltük, hogy hogyan lehetne megkülönböztetni a kettőt, de a legfontosabb az volt, hogy nagy adag vérhígítót szedek már egy ideje. Ennek ellenére fejben nagyon jó voltam, csak kicsit voltam ideges.
Most végre lesz időm pihenni, ha hazamegyek, akkor pedig egy újabb vizsgálatsorozatot is el kell végezni.”
A teljesítményén mindenesetre sokat nem lehetett érezni abból, amin keresztül kellett mennie, hiszen már az utolsó sorozat előtt bebiztosította a győzelmét. Ennek ellenére nem vett vissza és a közönség nagy örömére megdöntötte a világbajnoki rekordot.
picture

Az amerikai óriás centikkel maradt el a világcsúcstól, világbajnoki rekorddal lett aranyérmes

A dobogó alsó fokára a másik amerikai, Joe Kovacs állhatott fel. A 34 éves atléta sorozatban 5. világbajnokságán szerzett érmet, de számára különösen fontos volt, hogy Budapesten szerepelhetett.
„Ezzel bezártam a kört. Emlékszem, amikor 4 évesen jártam először Budapesten a nagypapámmal, most pedig velem van a feleségem és az ikreim. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan stadionban nyerhettem érmet, ahol biztos vagyok benne, hogy sok helyi nézővel osztozok a vezetéknevemen.
Szeretném megköszönni az összes magyarnak, akik az elmúlt napokban odajöttek hozzám sok szerencsét kívánni. Olyan érzésem van, mintha hazatértem volna.

Kovacs már a verseny előtt lelkesen üdvözölte a közönséget, akik természetesen a vezetéknevet hallva hangosan köszöntötték az amerikait. Végül a bronzzal sikeresen zárult számára ez az érzelmes este.
Forrás: Team USA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés