Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A klasszis brit hétpróbázó nem hitte, hogy sérülései után ismét vb-t nyer - Budapesten megcsinálta

Takács Márton

Frissítve 21/08/2023 - 17:14 GMT+2

A brit hétpróbázó, Katarina Johnson-Thompson számára érzelmi hullámvasútként ért fel a 2019-es világbajnoki címe óta eltelt időszak. Elszakadt Achillese miatt nyolc hónapot hagyott ki, a tokiói olimpián pedig vádlisérülést szenvedett. Budapesten vasárnap dacolva az esélyekkel másodszor is világbajnok lett.

Hétpróba: Krizsán Xénia óriási futással világbajnoki negyedik helyet szerzett

Katarina Johnson-Thompson küzdeni tudásának újabb világbajnoki aranyérem lett a jutalma.
Munka üzemmódban voltam, és ez kifizetődött
Világbajnoki cím Achilles-ín-szakadás és vádlisérülés után? Pipa. A brit hétpróbázó, Katarina Johnson-Thompson 2019-ben Dohában már nyert egy vb-aranyat, de azt követően komoly sérülések hátráltatták.
Először elszakította az Achillesét, ami miatt nyolc hónapot kellett kihagynia. Mivel a brit atlétának saját bevallása szerint is éppen az ugrószámok az erősségei, és pont az a lába sérült meg, amiről el szokott rugaszkodni, úgy érezte, hogy ezzel elveszett a szuperképessége.
A tokiói olimpián három szám után még versenyben volt, de a 200 méteres síkfutásban újra megsérült. Akkor a vádlija.
Ilyen előjelek után ő maga sem gondolhatta, hogy Budapesten eséllyel harcolhat az első helyért. Mégis világbajnok lett. Megint. Rendesen el is elérzékenyült miután megszerezte második vébé-elsőségét a magyar fővárosban augusztus 20-án.
picture

Katarina Johnson-Thompson elsírta magát budapesti győzelme után

Fotó: AFP

A 30 éves versenyző az utolsó számban, a 800 méteres síkfutásban második lett a verseny legnagyobb esélyese, az amerikai Anna Hall mögött, és ezzel 20 pont előnnyel (6740> 6720) megnyerte második világbajnoki címét hétpróbában szabadtéri vb-n.
Küzdeni tudásának újabb aranyérem lett tehát a jutalma.
"A rajtvonalnál voltam a legnyugodtabb, annyira, amilyen még soha nem voltam" - mondta az Eurosportnak Katarina Johnson-Thompson.
"Nagyon ideges lettem a gerelyhajítás után, nem fogok hazudni, nagyon magam alatt voltam, mert 2019 óta nem tudtam ilyen időket futni.
De a bejáráson láttam az összes korábbi győztest, és láttam a 2019-es önmagamat, láttam a régi énem villanását, és ezt sikerült kihasználnom. Ez volt a legkönnyebb dolog, amit valaha csináltam.
Abszolút nem hittem volna, hogy aranyat nyerhetek, durván indult a hétpróbám, de annyira boldog voltam, hogy képes voltam felépíteni azt az esti edzést, majd vasárnap is ebben az építkező fázisban maradtam, és ez a munkamódszer kifizetődött.”
A BBC Sportnak nyilatkozva hozzátette:
"Nem találok szavakat, nem tudom elhinni. Olyan, mintha egy álomban lennék, szó szerint hónapokig gondolkodtam ezen, és rajtam és a csapatomon kívül senki más nem látta a jövőképet."
picture

Johnson-Thompson a 800 méteres síkfutásban

Fotó: AFP

Johnson-Thompson számára a csúcsra való visszatérés nehéz folyamatnak bizonyult a fentebb részletezett okokból.
"Nem csak ma, de határozottan az elmúlt néhány évben is" - válaszolta, amikor arról kérdezték, mennyire találta nehéznek a vasárnapi döntőt. "Különösen tavaly ilyenkor volt szörnyű élmény, hogy ott voltam a vb-n, de nem az érmekért versenyeztem."
Tavaly nyáron a neki csalódást jelentő 8. helyen végzett a világbajnokságon, Eugene-ban. Idén viszont visszatért a trónra.
"Mindig is csak egy esélyt akartam az aranyra, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Ezért nem voltam ideges a 800 méteres futás előtt, amikor kimondták a nevemet, és láttam a montázsokat, láttam a 2018-as önmagamat, és arra gondoltam, hogy 'mindig is csak egy esélyt akartam az aranyra', és annyira boldog vagyok, hogy élni tudtam ezzel a lehetőséggel."
A gerelyhajításban 46,14 méteres egyéni legjobbját követően megelőzte Hallt, majd távolugrásban újabb előnyre tett szert, hogy a 800 métert már virtuális aranyérmesként kezdje.
picture

Katarina Johnson-Thompson a célvonalon áthaladva lett világbajnok

Fotó: AFP

"Ez volt életem legkönnyebb futása" - mondta Johnson-Thompson, amikor visszagondolt az utolsó versenyszámban nyújtott teljesítményére.
"A győzelmi kör feléig nem tudtam az időt. Annyira boldog vagyok, hogy képes voltam elkötelezni magam. Elköteleztem magam az elképzelés mellett, és elköteleztem magam amellett, hogy újra megpróbálom. Elköteleztem magam amellett, hogy újra összetörik a szívem, és ezúttal nem tört össze. Minden jól alakult, és nagyon boldog vagyok."
Katarina Johnson-Thompson most már két szabadtéri világbajnokság aranyérmeseként térhet haza, és szurkolhat kedvenc focicsapatának, a Liverpoolnak – így Szoboszlai Dominiknak is.
Ez a vb-arany pedig nagy lökést adhat neki a párizsi olimpiára, ahol dobogón szeretne végezni.
Elég jól sikerült neki ezt a köztes állomás Budapesten.
picture

Nem várt vb-arannyal utazhat haza Budapestről Katarina Johnson-Thompson

Fotó: AFP

részben via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés