Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ötven nap alatt három világcsúcs – Budapestre is aranyérmekért jön a kenyai rekordhalmozó

Kálmán Laci

Frissítve 01/08/2023 - 09:53 GMT+2

Faith Kipyegon olyan elképesztő formában van, hogy arra bármilyen szót használnánk, kevés lenne, és csak a felszínt kapargatnánk. Futott három világcsúcsot, három különböző távon, kevesebb mint két hónap alatt. A vele készült interjúban arról mesélt, hogyan kezeli a közelgő budapesti világbajnokság kapcsán rá nehezedő nyomást, hisz most nyilván mindenki aranyérmeket vár tőle.

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

Kellett egy mentális átkattanás. Hogy elhiggyem, bármi lehetséges. Ez az, ami hiányzott éveken keresztül.
Faith Kipyegon boldog. Egyébként is egy kedves, vidám lány, de most képes úgy istenigazából, szívből nevetni.
Szó se róla, minden oka megvan rá.
Világcsúcsot futott három különböző távon, 50 napon belül. Ez nem csak az ő szintjén extra, sőt, még csak nem is csupán az atlétika, a futás szintjén az, hanem az egyetemes sport szintjén is.
Valószínűleg az úszóknál sem sokszor fordult elő, ha egyáltalán, hogy valaki ilyen rövid időn belül három különböző számban is világrekordot repesztett volna.
Az 1500 méter kétszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnoka most már világcsúcstartó is. Ráadásul nem csak ezen a távon, hanem 5 000 méteren és egymérföldön is. A Rekortán Podcast múlt heti adásában nem véletlenül volt szó arról, hogy kis túlzással már most kijelenthető, hogy ő az év atlétanője. Főleg, ha szerez két aranyérmet Budapesten.
„Még mindig alig tudom elhinni, teljesen döbbenetes ez az egész” – mondta Kipyegon az olympics.com-nak adott exkluzív interjúban. „Nem is számítottunk sok mindenre, aztán hirtelen bumm, van három világrekordunk két hónapon belül.”
picture

Faith Kipyegon

Fotó: AFP

A korábbi címeivel tulajdonképpen már szinte mindent elért, amit el lehet, de ő a legjobb akart lenni. Azt akarta, hogy szupersztárként kezeljék.
„Álmodtam arról, és ott volt a fejemben és a szívemben is, hogy talán világcsúcsot futhatok 1500-on. De nem 5 000-en, és nem egy mérföldön. Ezek annyira távolinak tűntek, aztán tessék, most már megvan mindhárom.”
Hamarosan itt a budapesti világbajnokság, ahol két aranyéremért száll harcba. Címvédésre készül 1500-on, és az első komoly világversenyen szerzett győzelmét szerezheti meg 5 000-en.
Klasszikus távján, 1500-on, már régóta készült arra, hogy ő legyen a valaha volt leggyorsabb, de a mentális blokkjai nem engedték őt igazából kibontakozni.
„2021-ben és még tavaly is úgy gondoltam, hogy nem lehet 3:50-en belül futni, hogy arra senki sem képes.”
De akkor mégis mi változott az idei szezonra?
„Én nem változtattam semmin” – mondta kuncogva. „Az edzés, amit Patrick [Sang] előír a számomra, évek óta ugyanaz. Egy kicsit jobban figyeltem a sebességre 1500-on, mert ott volt bennem, hogy egy nap talán megdönthetem a világcsúcsot.”
picture

Faith Kipyegon, Sifan Hassan

Fotó: Getty Images

„Az aranyérmek már megvoltak ebben a számban a világbajnokságokról és az olimpiákról is, de a világcsúcs az nem, az még hiányzott a zsebből. De az, hogy mire voltam képes ezen a három távon, az hihetetlen” – mondta a háromszoros világcsúcstartó, aki mindössze hét versenyen vett részt a szezonban.
„Kellett egy mentális átkattanás. Hogy elhiggyem, bármi lehetséges. Ez az, ami hiányzott éveken keresztül.”
A hitrendszeri gátak ledöntésén túl fontos lehet az is, hogy az idén újra indult mezei futásban is, abban a szakágban, ahol az alapokat szerezte. Visszatért tehát a gyökerekhez. Februárban megnyert egy 10 km-es mezei futóversenyt, ezzel indította a szezonját, miközben hat éve már, hogy nem versenyzett ebben a szakágban.
De vajon melyik világcsúcs vette őt igénybe a leginkább? A legutóbb, Monacóban futott 4:07.64 egy mérföldön? Vagy a 14:05.20-as 5 000 méter Párizsban? Esetleg a firenzei 1500, ahol a 3:49.11-gyel mégiscsak bement 3:50 alá?
„Az 5 000” – vágta rá gondolkodás nélkül.
Az utolsó százon tudtam még hajrázni, de amikor célba értem, úgy éreztem, talán soha többet nem indulok ezen a távon.
picture

Faith Kipyegon celebrates after winning and setting a new World Record in Women's 5000 Metres during Meeting de Paris, part of the 2023 Diamond League series at Stade Charlety on June 09, 2023 in Paris, France.

Fotó: Getty Images

„Teljesen kész voltam. Amikor pedig megláttam a kijelzőn, hogy világcsúcsot futottam, az végképp lesokkolt. Hogy micsoda? 14:05-ös idő? Ez döbbenet volt a számomra, és még most is, amikor erről beszélek, felteszem magamnak a kérdést, hogy tényleg én vagyok-e az 5 000-es világcsúcstartó. Olyan mintha álmodnék.”
Most, hogy megvannak a világcsúcsok, Kipyegon továbbra is az öröksége építésén dolgozik. Korábban senkinek sem sikerült 1500-on három világbajnoki címet szereznie, neki erre nagyon jó esélye van Budapesten. Jövőre pedig zsinórban harmadszor is olimpiai bajnok lehet ezen a távon Párizsban.
„Ez az örökségem, ezen dolgozom most. Megvannak a világcsúcsok, de le kell döntenem az összes korlátot, amit csak tudok.”
Elképesztő az is, mennyire motivált még mindig, és hogy remekül kezeli a vele szemben támasztott elvárásokat.
„A sportág szeretete hajt előre, és az, hogy elhitessem a fiatal nőkkel, lányokkal, hogy bármi lehetséges az életben” – mondta arra is utalva, hogy élete meghatározó pillanata volt, amikor édesanya lett.
Bebizonyítottam, hogy egy nő elmehet szülési szabadságra, és erősebben térhet vissza. Alyn születése előtt nem futottam világcsúcsot. Most pedig itt van Alyn, és itt vannak a rekordok. Remélem, sokak számára inspirációt jelenthetek.
Megkerülhetetlen kérdés volt, hogy vannak-e bármiféle tervei a 800 méterrel. A csehszlovák származású Jarmila Kratochvílova tartja a szám világcsúcsát 1:53.48-cal, Kipyegon legjobbja pedig 1:57.68. Egy 40 éves rekordól van szó, amelybe sokaknak beletört már a bicskája, de ha valaki, a kenyai képes lehet a csúcsdöntésre.
picture

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

„Nem tudom…, a 800 méter nem könnyű, de bármi lehetséges. Egyelőre Mary Moraára hagyom, ő képes lehet rá. Ahogy Athing Mu és Keely Hodgkinson úgy szintén. De ha úgy alakul, hogy esélyem lesz megpróbálni, nem fogom kihagyni a lehetőséget.”
Nem nyilatkozik könnyelműen, hisz érzi, az elért eredményei miatt minden szavának súlya van.
„A budapesti vb-re és a párizsi olimpiára nem csupán egy atlétaként megyek majd. A három világcsúcs miatt sokat várnak tőlem. Önmagam kell, hogy maradjak, meg kell futnom a versenyeimet, aztán majd meglátjuk, mi lesz a célban.”
„Fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk, a sportot és magát az életet is. Ez a hajtóerő a sikerek mögött. Mentálisan sokat segít, ha nem mindig a következő versenyek, a céljaid, az eredmények járnak a fejedben.”

Ha nem a helyszínről nézitek a budapesti atlétika vb-t, ám kíváncsiak vagytok arra, mi is történik valójában, vagy csak egyszerűen nincs egy percetek, akkor tartsatok az Eurosporttal augusztus 19. és 27. között! A helyszínről Ajkler Zita, Szabó Gábor és Németh Gergely jelentkezik, az eurosport.hu-n pedig megtekinthetitek bármelyik ügyességi szám döntőjét az elejétől a végéig. Tartsatok velünk!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés