Mint mindenki más, Sebastian Coe is el volt ragadtatva Sydney McLaughlin elképesztő teljesítményén.

A 22 éves amerikai sprinter 14 éves kora óta minden korosztályban világrekordot állított fel, és nem tűnik úgy, hogy lassítana a hihetetlen tempójú fejlődésen. Tokió olimpiai bajnoka péntek este rendkívüli, 50,68 mp-es idővel elérte az idei világbajnokság első világcsúcsát, noha a legutóbbit alig egy hónapja, június 25-én ugyanebben a stadionban a világbajnoki válogatón futotta. Korábbi idején 0,73 mp-et faragott, ami önmagában elképesztő javulás, ráadásul az első nő, aki 51 mp alatt futott 400 m gáton.
Atlétika
„Isten nélkül megőrülnék” – az olimpiai bajnok összeomlott, de aztán rátalált a belső békére
10/08/2022 08:15
Szinte napra pontosan három év alatt ez volt a hatodik alkalom, hogy megdőlt a világcsúcs, ami azelőtt hosszú ideig tartotta magát. 2003 nyarán Yuliya Pechonkina futott 52,34 mp-et, amelynél 2019-ben Dalilah Muhammad tudott jobbat mutatni (52,2). Ment ő ennél jobbat tavaly Tokióban, de ettől függetlenül igaz:

a világ 6 legjobb idejéből 5 McLaughliné.

Péntek este Muhammad azonban csak harmadik lett (53,13), az ezüstérmet a holland Femke Bol szerezte 52,27 mp-cel.
A futam utáni interjúk során felmerült, számítottak-e a főszereplők 50-nel kezdődő időre. „Én lehetségesnek tartottam az 50-et, és a futam után úgy gondolom, a 49 sem lehetetlen – mármint Sydney-nek” – nevetett Muhammad.
Erről maga McLaughlin is hasonlóan gondolkodik, hiszen úgy véli, ennél is lehetne jobb. „Azt hittük, egy kicsit gyorsabb tempóra leszek képes. De azért maximálisan elégedett vagyok ezzel az idővel. Bármi, ami 51 alatt van, már győzelemnek számít. Persze úgy gondolom, mindig van min javítani. Még mindig van mit lefaragni, az biztos.”
Nincs olyan, hogy tökéletes verseny, de nem hiszem, hogy ez a verseny lehetett volna még tökéletesebb
– nyilatkozta a friss világbajnok.
Bármilyen hihetetlen, az idei világbajnokságon ez az első amerikai női aranyérem – sőt, érem – a futópályán. A technikai számokban eddig jól teljesítettek (háromban is amerikaié lett az aranyérem), a férfiaknál pedig taroltak a sprinterek, de amerikai női sprinter csak a 4x100 m vegyesváltóban szerzett bronzérmet. Az ott búcsúzó Allyson Felixméltatta a győztest a Twitteren: „Elképesztően különleges. Senki nincs vele egy ligában” – üzent a verseny után.
McLaughlin érezte, hogy flowban van abban az 50 mp-ben, amíg tartott a verseny. „Beleadtam mindent, amit az edzéseken gyakoroltunk, és csak hagyni kell, hogy a testem tegye, amit tud… kamatoztatni azokat a kincseket, amiket Isten adott nekem” – mondta.

„A világrekord a kedvenc kajám” – olvasható a táblán, amit a világbajnokság hivatalos kabalaállata tart a vb első világcsúcsa után Sydney McLaughlin, a 400 m gát csúcstartója mellett 2022. július 22-én Eugene-ben.

Fotó: AFP

Most azonban más kihívásokat keres: szívesen kipróbálnám magát a 400 m síkfutás vagy 110 m gát küzdelmeiben, de ezt még a következő hónapokban átbeszélik edzőjével, Bobby Kersee-vel. „Gondolkozom a váltásban, mert ebben a számban már mindent elértünk. Bármi lesz is, Bobby majd szólni fog. Követem, amit mond.”
Forrás: Guardian
Gyulai István Memorial
És akkor Sydney McLaughlin bájosan beleintegetett a podcastünkbe
09/08/2022 09:52
Gyulai István Memorial
Ha Duplantis nem volna elég... újabb világsztár a Gyulai István Memorialon!
04/08/2022 16:32