Kiváló versenyző, aki akkor nyújtja a legjobbját, amikor kell.

Andre De Grasse világbajnoki felkészülése finoman szólva sem volt ideális. Sérüléssel is bajlódott, sőt nem sokkal a vb előtt a coviddal is meg kellett küzdenie. Ő azonban mentálisan rettentően erős, úgyhogy joggal bízhatunk abban, hogy a tapasztalata és a versenyzői kvalitásai ismét kihoznak belőle valami nagy eredményt.
Sokan emlékezhetünk a tokiói kétszázas döntőre, ahol a riói ezüstjét aranyra váltotta. Ő lett a Usain Bolt utáni korszak első olimpiai bajnoka ezen a távon.
World Championships
Megdőlhet-e Usain Bolt világcsúcsa még az idén? Rekortán #11 - atlétika.tv podcast
22/07/2022 17:38
Miközben sokakat megrogyaszt a nagy verseny és a tömött stadion, De Grasse ilyenkor érzi magát igazán elemében. Ha erősödik a nyomás, ő csak egyre jobb és jobb lesz.
Pályafutása során eddig egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet nyert az olimpiákon, a világbajnokságokról pedig van további egy ezüstje és három bronza.

Ez sem semmi, de az igazán beszédes infó az az, hogy minden olimpiai és világbajnoki döntőben, ahol futott, érmet is nyert.

Sok futó fizetne nem kis pénzt, ha tudná De Grasse titkát. Pedig lehet, csak arról szól a dolog, hogy ő tényleg imádja ezeket a helyzeteket.
„Nagyon szeretek nagy versenyeken, nagy tömeg előtt futni. Amikor nagy a tét és sok a veszítenivaló. Szeretek kockázatot vállalni.”

Andre de Grasse

Fotó: AFP

Az elmúlt néhány hónap azonban elég küzdelmes volt a számára. Előbb áprilisban jött egy lábfejsérülés, majd elkapta a covidot, ráadásul korántsem volt tünetmentes, légszomjjal is küszködött. Ki is hagyta a kanadai válogatót, és azon dolgozott, hogy fizikálisan rendbe jöjjön Oregonra.
„Komoly próbatételt jelentett ez a három-négy hét a számomra. Igyekeztem a lehető legjobban felkészülni a vb-re. A betegség nem is nagyon jöhetett volna rosszabbkor.”
Persze a fizikális rész mellett, ahogy szokta, a mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fektetett.
„Biztosnak kellett lennem abban, hogy mentálisan rendben vagyok. Ez volt a legfontosabb. A fizikális oldal könnyebb volt, mert tudtam, hogy a napról-napra visszakapom a covid előtti testem. Azt kellett tudatosítanom magamban, hogy amikorra kell, fejben is készenállok majd.”

Andre De Grasse

Fotó: Getty Images

Semmi kétség, amikor ott a pillanat, De Grasse képes kiadni a maximumot magából.
Igaz ugyan, hogy Erriyon Knighton és Noah Lyles egyéni csúcsa is bő egy tizeddel jobb kétszázon, mint az övé, de ahogy mondani szokták, a lónak a döntő napján kell jól futnia. És a kanadai tapasztalatával és mentális erejével nehéz felvenni a versenyt.
„Ha tudom, hogy felkészült vagyok, akkor csak az a néhány fontos pillanat számít. Azokért élek. Amikor nagy a tét. Amikor eldől, élet vagy halál.
Ha fizikálisan rendben lesz Eugene-ben, ember legyen a talpán, aki megveri őt kétszázon.
via olympics.com
Atlétika
Usain Boltból csak egy volt, kipukkadt szupertiniből több is, szóval csak óvatosan a jelzőkkel!
03/05/2022 09:04
Atlétika
Az új Usain Bolt? Űridőt futott 200-on az amerikai csodatini
01/05/2022 08:44