Yelena Isinbayeva nevét minden atlétikát szerető rajongó ismeri. Az orosz világcsúcstartónő a rúdugrás koronázatlan királynőjévé vált az utóbbi években. Mindent megnyert, amit meg lehetett, világcsúcsokkal és versenycsúcsokkal, díjakkal és rekordokkal tarkított pályafutása szerényen szólva is tekintélyt parancsoló. Azon kevesek egyike, akik még életében legendává váltak.
A 2013-as moszkvai világbajnokságot megnyerve sokan azt hittük, ez a búcsúja. Hazai közönség előtt, világbajnoki győzelemmel befejezni és meghallgatni otthon a saját himnuszt, keveseknek adatik meg. Ráadásul a verseny előtti évek már nem csak a sikerekről szóltak. Edzőváltás, a motiváció hiánya és még sok minden más gátolta, de mégis, amikor kellett, ismét a régi önmagát idézve lett a világ legjobbja. Ezután terveiben családalapítás szerepelt és civil élet. Sokáig azonban ez nem tartott: már Moszkvában, az eredményhirdetés másnapján lábra kaptak olyan pletykák, miszerint lehet, hogy mégis folytatja.

y isinbaeva1

Fotó: Eurosport

Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
TEGNAP 20:36
Később ez azért tovább szelídült. Isinbayeva tényleg leállt az edzésekkel, nem készült a téli szezonra. Ellenben már kisbabájával a szíve alatt ott volt Szocsiban, a téli olimpia megnyitó ünnepségén és a legutolsók között futott a lánggal. A visszatérés tehát most egy ideig biztosan várat magára. A napokban azonban régi-új edzőjével, Yevgeny Trofimovval kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint bár még a dátumot nem tudják, de Yelena a szülést követően - amely kb.1 hónap múlva várható - tervezi visszatérését. Olyannyira, hogy a 2016-os játékokon már ismét résztvevőként szeretne ott lenni.
Persze addig bármi történhet: az anyaság a legtöbb atlétának jót tett, de ennek ellenkezője is előfordulhat. Gazdaságosabb a szervezet, átértékelődik rengeteg minden, pszichikailag is sok minden megváltozik. Mindenkiből mást hoz ki. Ott van példaként a 2008-as magasugró olimpiai bajnok Tia Hellebaut, aki a cím megnyerése után egy évvel adott életet első kislányának. Ezután visszatért, 2010-ben az Európa-bajnokságon ötödik lett, majd 2011-ben megszületett második kislánya. Ennek ellenére újra visszatért és bár nem tudta címét megvédeni, Londonban végül az ötödik helyen zárt.
Történjen bármi egy dolog biztos: Yelenának és születendő kisbabájának egészséget, boldogságot és csodálatos életet kívánunk. És remélhetőleg tényleg fogjuk őket látni még: akár anyukaként, akár versenyzőként. Elfeledni úgysem fogjuk.

y isinbaeva3

Fotó: Eurosport

Gyulai István Memorial
Megint bejelentkezett egy világsztár a Gyulai István Memorialra
08/05/2021 16:57
Atlétika
Van egy erős tippünk arra, mi lesz az olimpia legnagyobb durranása
08/05/2021 07:11