1994 után 20 évvel dőlt meg a férfi 4X200 méteres váltófutás világrekordja. Emellett a női 4X1500 méter csúcsa is átíródott tegnap a nassaui World Relays, azaz váltó világbajnokságon.

Fotó: Eurosport

Első alkalommal utaztak a Bahamákra a világ minden tájáról a legjobb futók. A nassaui Thomas Robinson stadionban egy igazán egyedi és különleges, újító versenyre várták őket: váltó világbajnokság indult remélhetőleg világhódító útjára. A programban csupa futószám kapott helyet, köztük olyan ritkán látott vendégek, mint a 4x200, 4x800 és 4x1500 méteres váltó. Alapvetően ezekben a kevés alkalommal megrendezett számokban volt várható új csúcs és nem is csalódtunk. Vonzónak tűnt a dobogósoknak felajánlott több ezer dolláros díjakon kívül az új világcsúcsért felajánlott extra összeg is, és persze maga az indulás is bizonyos szempontból privilégium. A világon bárki indulhatott, különleges kikötés a nevezésen és az odautazáson kívül nem volt.
Olympic Games
Depresszióval küzdött, most olimpikonként számolna le a mentális problémák stigmájával
09/06/2021 16:10
Pár selejtező után az első döntő épp a férfi 4x800 méter volt. Itt előzetesen Kenya győzelme volt valószínű, ám végül csupán pár tizeddel nyertek a lengyelek előtt. Nem meglepő az sem, hogy rengeteg országos csúcs született, hisz ilyen versenyt is alig látni valahol.
A nap első világcsúcsát is hosszabb távon láthattuk. A mindössze négy indulóból a női 4x1500 méteren a kenyai csapat majdnem fél perces előnnyel, új világcsúccsal nyerte meg a bónusz 50.000 dollárt (16:53.59). A négy csapat közül egyébként három a régi csúcsnál (17:19.09. Írország csapata, 2000.) jobb idővel ért célba.

4x1500 méter, Kenya csapata

Fotó: Eurosport

A hölgyek után egy jóval pörgősebb, de hasonlóan ritka verseny következett: a férfi 4x200 méter. Eleve az furcsa volt, hogy végig kimért pályán haladtak. A  nyolcas pályán az első futó így szinte a 300 méteres rajtnál térdelt le a rajtgépébe. A döntés azonban remek volt, ismervén a 4x400 méter váltásaikor adódó tülekedéseket. Igaz, így viszont néha a kamera látószögébe sem kerültbe az összes váltó egyszerre.Az elkerülhetetlen és emellett veszélyes lökdösődés azonban a váltásoknál elmaradt, és az a csekély hátrány, miszerint az utolsó 100 méterig szinte lehetetlen volt meghatározni, hogy ki vezet, vállalható veszteségnek tűnt.
A mezőnyben Jamaica csapatában a korábbi világbajnok Yohan Blake mellől hiányzott társa, Usain Bolt. Azaz mint kiderült, mégsem hiányzott. A csapat ugyanis így is megdöntötte az Egyesült Államok 20 éves csúcsát (1:18.68, 1994). A különbség mindössze 5 ezred volt, de ismét itt az újabb példa arra, hogy a kicsi is mennyire számít.
Yohan Blake, "The Beast"Fotó: Europress/Getty
A nap végére a hölgyek klasszikus, 4x100 méteres B és A döntője maradt. Korábban lemeccselték már a selejtezőkben, melyik csapat melyik döntőbe jut. A három előfutamból az utolsók pedig egyszerűen kiestek. A két esélyes csapat immár szokásos módon Jamaica és az Egyesült Államok váltói voltak. Ezen a távon azonban rengeteg minden múlik a futók mellett a váltásokon is. Most sem volt ez másképp, elmaradt viszont a nagy csata, köszönhetően a jamaicaiak utolsó rossz váltásának, akik így a 2. helyen futottak be. A bronzérmet Trinidad és Tobago csapta zsebelte be.
A váltó vb sajátossága volt a gyorsított eredményhirdetés is. A nyertesek rögtön befutás után szinte felkocogtak egy hosszabb, de alapvetően maximum négyszemélyes dobogóra, majd az ott kapott virágcsokorral lekocogtak. A legvégén persze azért visszajöttek a közös fotó érdekében. Az érmeket illetve a helyezésért járó dollár tízezreket majd a vasárnapi gálán kapják meg. A szinte folyamatosan szóló élő zene, az aprólékosan megkomponált bevonulások, a köré szőtt ceremónia, a pörgő verseny összességében érdekessé tették az első napot. Csupán néha volt picit furcsa látni, amint kizárólag futás zajlik a pályán.
Összefoglalva az első napot: a World Relays egy érdekes és izgalmas kezdeményezés, új távlatokat nyithat és reméljük, fog is. Aki esetleg tegnap lemaradt róla, az se búsuljon: ma folytatódik a verseny a befejező nappal és maradt elég izgalom is. Helyi idő szerint 17:40-kor kezdődik a program, ami nálunk 23:40, de az első döntőre 00:25-ig kell várni. Mivel az is 4x200 méter, csak épp a hölgyek részére, ki tudja.
Talán a csinos atlétanők mellett ismét láthatunk egy új világcsúcsot...
Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02
FBK-Games
Tudjátok mit lehet csinálni 29:06.82 perc alatt? Világcsúcsot futni 10 ezer méteren!
06/06/2021 14:35