Camille Herron világcsúcsot futott. Ő legalábbis ezt hitte, mert az időeredménye ezt mutatta.
A profi ultarfutónő egy februári versenyen ért el egy olyan időt, amely normál körülmények között új világrekordot jelentett volna a számára. Az Amerikai Atlétikai Szövetség (USATF) azonban nem hitelesítette a rekordot, hibáztak ugyanis a szervezők a pálya hosszának lemérésével kapcsolatban.
Azóta a szövetség emberei kétszer is lemérték a pályát, és kiderült, hogy 218 méterrel (!) rövidebb a kelleténél.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
28/11/2022 - 12:19

Persze a szabály az szabály, de azért képzeljük el azt a nyomorult 218 métert a 100 mérföldhöz, azaz a 161 kilométerhez képest. Megáll az ész!

Az talán egy picit vigasztalhatta Herront, hogy a saját korábbi rekordját döntötte volna meg bő egy perccel a Jackpot Ultra Running Fesztiválon Hendersonban, Nevadában. A 40 éves futónő egyébként több mint félóra előnnyel nyerte a versenyt a második helyen célba érő – egyébként a férfiak között győztes – Arlen Glick előtt.
Az amerikai szövetség képviselői februárban és októberben is lemérték a pályát, és végül úgy döntöttek, nem hitelesítik a világcsúcsot.
„Felállítottam egy új világcsúcsot. Erre most azt mondják nekünk, hogy nem tudják, a pálya hossza 100 mérföld volt vagy sem” – nyilatkozta Herron a Washington Postnak. „Az elmúlt néhány hónap rendkívül zaklatott volt a számomra. Voltak azóta is versenyeim, és ez a bizonytalanság komoly súlyként nehezedett rám, egyértelműen negatív hatással volt a teljesítményemre.”
„A pályát megváltoztatták ahhoz képest, amit eredetileg dokumentáltak” – mondta az USATF egyik képviselője. Ezt követően a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) egyik embere, Brandon Wilson is vállalta, hogy leméri a pályát.

Camille Herron

Fotó: AFP

„A rendelkezésre álló dokumentumok, fotók, videók fényében kétség sem férhet ahhoz, hogy egyik versenyző sem az eredetileg hitelesített pályán futott” – mondta Wilson.
Herron érthető módon elkeseredett, valószínűleg nem lesz módja arra, hogy bírósági úton megtámadja a döntést.
„Remélem, lesz még esélyem arra, hogy rekordot döntsek, de ki tudja, mit tartogat a jövő. Ez az egész hercehurca komoly hatással van a pályafutásomra. 40 éves vagyok, most vagyok életem formájában, és ezek az értékes hónapok gyorsan elsuhannak.”
„Beletettem, szívem, lelkem abba a futásba, és ez az egész nem csak számomra, hanem a sportág története szempontjából is nagy dolog lett volna.”
via Daily Mail
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
A láncdohányos maratonista pöfékelve futott olyan időt, amiről sokan csak álmodnak
15/11/2022 - 12:10