Venyercsán Bence és Helebrandt Máté indulhat 50 kilométeres gyaloglásban a tokiói olimpián, miután a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) lezárta a versenyszám világranglistáját.

Venyercsán a 42., Helebrandt pedig az 54. helyet foglalja el a listán, a leghosszabb távú atlétikai számban - amelyben május végéig tartott a szintteljesítési időszak - hatvanan állhatnak rajthoz a játékokon.
Helebrandt Máté a riói olimpián 20 kilométeren indult és a 28. helyen ért célba. A 2017-es világbajnokságon, Londonban 50 kilométeren az előkelő hatodik helyen végzett, 3:43:56 órás országos csúccsal. A következő évben emlékezetes versenybalesetet szenvedett a berlini Európa-bajnokságon, amikor - az élcsoportban haladva - rálépett egy eldobott palackra és eltört a lábközépcsontja.
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
10 ÓRÁJA
"Két évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk készülni az olimpiára, amit aztán egy évvel elhalasztottak, akkor az volt a minimális célkitűzés, hogy biztos induló legyek. Sajnos a sérülések és az új kijutási rendszer kicsit megnehezítették a dolgunkat, de örülők, hogy utazhatok a harmadik olimpiámra" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának a nyíregyházi atléta.
A 32 éves sportoló azt is elmondta, hogy mostantól már csak a játékokra fókuszál, júniusban Nyíregyházán készül, majd három héten át a Tátrában fog edzőtáborozni.
"A pandémia miatt teljesen új lesz a helyzet, nemcsak nekünk, mindenki másnak is. Nagyjából tudjuk milyen szabályozások lesznek, de majd csak kint fogunk találkozni ezekkel, ezért igazán készülni erre nem lehet. Mi próbálunk csak a versenyre koncentrálni. Tokióban a helyezés lesz a fontos, nem a jó időeredmény. Egy pontszerző helynek már nagyon örülnék" - jelentette ki Helebrandt, aki július 28-án vagy 29-én utazik az olimpiára, a versenyre pedig augusztus 6-án kerül sor.
A 2018-as Eb-n Venyercsán Bence 12. lett, a 2016-os játékokon, szintén 50 kilométeren, a 44. helyen zárt. A Honvéd 25 éves gyaloglója ifjúsági vb-n és junior Eb-n is volt nyolcadik.
A hosszú távú atlétikai versenyeket, azaz a maratonfutást - amelyben nem lesz magyar résztvevő - és a gyalogló számokat a várható rekkenő hőség miatt nem Tokióban rendezik majd, hanem az onnan 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban.
A tokiói kvótás magyar atléták száma így nyolcra nőtt, de a többi számban a ranglisták június 29-i zárása után még többen lehetnek olimpiai résztvevők, s június végéig még a szinteredmények is teljesíthetők.
Forrás: MTI / MASZ
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
12 ÓRÁJA
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00