A 2016-os riói játékokon a férfi 400 méter volt az egyetlen sprintszám, amelyben világcsúcs született. Wayde van Niekerk győzött 43.03-mal.

A dél-afrikai hosszú ideig bajlódott térdsérüléssel, de most ígéri, újra a legjobb formájában láthatjuk Tokióban. Még ha ez így is lesz, az olimpia bizonyosan nem lesz egy rózsakert a számára. Komoly kihívókkal kell majd ugyanis szembenéznie.
A férfi 400 méter óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Van Niekerk öt évvel ezelőtt felállított világcsúcsa óta hat atléta futott 44 másodpercen belül. A riói volt minden idők leggyorsabb döntője, többek között a dél-afrikainak köszönhetően, aki Michael Johnson, akkor már 17 éve fennálló 43.18-as világrekordját adta át a múltnak.
Atlétika
Stockholm, Duplantis, magyarok az Eb-n, vb-n
5 ÓRÁJA
Ez a döntő annyira erős volt, hogy Machel Cedenio, aki 44.01-et futott Trinidad és Tobago színeiben, nem tudott dobogóra állni. Sosem fordult elő korábban, hogy ilyen eredménnyel ne lehetett volna legalább bronzot nyerni. A nyolcadikként célba érő Matthew Hudson-Smith is 44.61-et ért el.
Van Niekerk rekordja óta többen is hoztak kiváló eredményeket, de két sprinterre különösen oda kell figyelnünk.
2018-ban és 2019-ben is az amerikai Michael Norman és a bahamai Steven Gardiner volt a két leggyorsabb négyszázas. Mindkét évben az amerikaié lett a legjobb idő, azonban a 2019-es dohai világbajnokságon dadogott a futása, nem tudta hozni magát, olyannyira, hogy kizúgott az elődöntőben. Gardiner magabiztosan nyerte a döntőt, közel hét tizedet verve a másodikként záró kolumbiai Anthony Zambranóra.
Norman 43.45-ös, valamint Gardiner 43.48-as egyéni csúcsa komoly kihívás elé állítja majd Van Niekerket. Az olimpiai bajnoki cím védője tavaly tért vissza 28 (!) hónap után egy elhúzódó, súlyos térdsérülést követően. Azóta nem láthattuk még tőle azt a meggyőző formát, ami két világbajnoki és egy olimpiai aranyat ért neki 2015 és 2017 között.

Michael Norman

Fotó: SID

Visszatérése óta 45.58 a világcsúcstartó legjobb ideje, amit egy tavaly szeptemberi versenyen futott Svájcban. Norman a maga 43.45-jét 2019 elején érte el, ami holtversenyben minden idők negyedik legjobb négyszázas ideje. Gardiner pedig a világbajnoki döntőben futotta az ő 43.48-át, amivel az örökranglistán a hatodik helyen áll.
Hiába van bő négy tized Van Niekerk, valamint Norman és Gardiner legjobb ideje között, a dél-afrikai is csak egyetlen egyszer, a világcsúcsa alkalmával futott náluk gyorsabban.
Jó eséllyel ők hárman nagyot csatáznak majd az aranyéremért, persze rajtuk kívül is vannak még néhányan, akik odaérhetnek a dobogóra. A férfi 400 méter döntőjét a tervek szerint augusztus 5-én rendezik majd, természetesen ottani idő szerint az esti programban.
„Benne van a pakliban, hogy Tokióban is látunk egy világcsúcsot férfi 400-on” – mondta Ato Boldon, a 200 méter 1997-es világbajnoka, aki jelenleg az NBC Sports elemzőjeként dolgozik. „Machal Cedenio épphogy kívül futott 44 másodpercen Rióban, amivel a szám történetében először nem lehetett érmet nyerni. Ahogy ezek a srácok futnak, könnyen lehet, hogy Tokióban lesz olyan 43-mal kezdődő idő, ami nem lesz elég a dobogóhoz.”

Steven Gardiner

Fotó: Getty Images

„Van Niekerk nyilvánvalóan iszonyúan bizonyítani akar, Norman eléggé frusztrált lehet, hogy szinte képtelen teljes szezonokat végigversenyezni. Gardiner vágyik az emberek tiszteletére, úgy érzi ugyanis, hogy nem veszik őt eléggé komolyan. A bahamai olyan gyors, mint Norman, és ugyanúgy nagyszerű időre képes 200-on és 100-on is, mint a másik kettő. Ne felejtsük el Fred Kerley-t sem, aki nagyon jó versenyzőtípus, és akkor még nem is beszéltünk a grenadai Kirani Jamesről.”
„Nagyon sokan pályáznak az érmek valamelyikére, és nagyon sokan tudják már, milyen érzés 44 másodpercen belül futni. Senki nem mehet biztosra. Simán lehet, hogy fut valaki 43.8-at és lemarad a dobogóról. Iszonyú izgalmas ez az egész, és jó eséllyel ez lesz a legjobb versenyszám az egész olimpián. Pont úgy, mint 2016-ban.”
Rióban egyébként Kirani James végzett Van Niekerk mögött a második helyen 43.74-gyel, míg a korábbi olimpiai és világbajnok LeShawn Merritt lett a harmadik 43.85-tel.

Kirani James

Fotó: Reuters

Szót kell még ejtenünk a Boldon által is említett Fred Kerley-ről, aki 2017-ben és 2019-ben is bement 44 másodperc alá. 43.64 a legjobbja, és a dohai vb-n Gardiner és Zambrano mögött ő zárt harmadikként.
Mindent egybevetve azonban a három favorit alighanem Van Niekerk, Gardiner és Norman lesz. Akár lesz világcsúcs, akár nem, szinte biztos, hogy szenzációs versenyt látunk majd. Ahogy az is, hogy nagyon komoly idő kell majd a győzelemhez.
Forrás: The Nassau Guardian
Atlétika
Fanatikus kihívók fenik a fogukat az olimpiai bajnokra, eszement verseny jöhet a vb-n
TEGNAP 09:56
Atlétika
Szabotázs, szennyezett hús - egyik érvelést se kajálta be a fegyelmi testület, repült is az eltiltás
30/06/2022 09:18