Az élet az elmúlt években alaposan megváltozott minden idők egyik legnagyobb sportolója, Usain Bolt számára. A család vette át a főszerepet, valamint az igény arra, hogy segíteni tudjon másokon, hogy visszaadjon valamit abból, amit a sporttól, és úgy általában az élettől kapott. 


Bolt májusban édesapa lett, miután kedvese, Kasi Bennett életet adott kislányuknak, aki szüleitől stílusosan az Olympia Lightning Bolt nevet kapta. A névből az Olympia aligha szorul magyarázatra, tekintve, hogy a papa nyolcszoros olimpiai bajnok. Ami a középső nevet illeti, az Bolt 2013-ban megjelent Faster than Lighning című önéletrajzi könyvére utal. 
"Azzal, hogy a lányunk megszületett, új fejezet kezdődött az életünkben" - mondta Bolt. "Várom, hogy mit tartogat nekünk a jövő, de az biztos, hogy én sziklaszilárd alap leszek majd a családunk számára."
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Bolt egész életműve lenyűgöző, egy olyan eredménysor az övé, amivel gyakorlatilag képtelenség felvenni a versenyt. Sokakat érdeklő kérdés, hogy vajon a sebességére, a világcsúcsaira, a 'világ leggyorsabb embere' címre, vagy inkább a világversenyeken szerzett érmeire a legbüszkébb. Számára a válasz eléggé egyértelmű.
"Számomra mindig is az aranyérmek, elsősorban az olimpiai aranyérmek lesznek a legfontosabbak. Ez az, ami bekerült a sportág történelemkönyvébe. Ez mutatja, milyen szinten dominálni tudtam éveken keresztül. Büszke vagyok a világcsúcsomra is, de a három egymás utáni olimpiai arany 100 és 200 méteren, a legnagyobb dolog a számomra. Azt sokan elmondhatják magukról, hogy korábbi világcsúcstartók. De azt jóval kevesebben, sőt igazából csak én, hogy két számban, zsinórban háromszor is olimpiai bajnok lettem."
Usain Bolt kislányán múlhat apukája edzői pályafutása | Eurosport
A világ valaha volt leggyorsabb embere, Usain Bolt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a közeljövőben edzősködésbe kezdjen, írta meg a The Gleaner című jamaicai lap. A nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter erről egy üzletemberek számára rendezett online konferencián beszélt. Bár a három évvel ezelőtt visszavonult atléta mostanság sikeres üzletemberként tevékenykedik, lát esélyt arra, hogy edzőként visszatérjen a sportágba.
Bár a legenda napja legnagyobb részét családjával tölti, azért edzésre mindig szakít időt, mindenképp el akarja ugyanis kerülni, hogy felszaladjanak rá a plusz kilók. A dolog ezen részében nyilván sokat segít az is, hogy Bolt már nem úgy étkezik, mint mondjuk a pekingi olimpia idején. A föntebb említett önéletrajzi könyvben ugyanis leírja, hogy a Pekingben töltött tíz nap alatt összesen nagyjából 1 000 (!) McDonald's-os csirke nuggettet evett meg. Persze a dolog őt igazolta, hisz világcsúccsal szerezte meg mind a 100, mind a 200 méter aranyérmét 2008-ban.
Rettenetesen várja már a tokiói játékokat, ami kuriózum lesz a számára, hisz ezúttal nem versenyzőként lesz majd jelen a helyszínen.
"Nagyon izgatott vagyok, hogy ott legyek a nézőtéren, és csak úgy nézzem a versenyeket. Soha nem volt ugyanis lehetőségem, hogy megnézzem mondjuk úszóversenyeket vagy a focitorna egyes meccseit."
A családja mellett jószolgálati tevékenysége is fontos szerepet kap az életében. Mostanság azon dolgozik, hogy az oktatás lehetősége biztosított legyen minél több jamaicai fiatal számára, még a világ járvány alatt is. A Usain Bolt Alapítvány nemrég 150 laptopot adományozott az ország szegényebb részén élő iskolák számára.

Usain Bolt

Fotó: Eurosport

"Az a legjobb dolog az életemben, hogy visszaadhatok valamit abból, amit kaptam, főleg a gyerekek számára. A pandémia arra kényszerítette őket, hogy online órákon vegyenek részt, ami megmutatta, mekkora hiány van megfelelő technikai eszközökből. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy ezeket minél nagyobb számban biztosítani tudjuk, és ezáltal támogassuk a jövő generációjának oktatását."
Bolt alapítványa már korábban is többször nyújtott komoly segítséget iskoláknak és gyermekotthonoknak is. Tavaly huszonegy otthonnak és hét iskolának juttattak el számítógépeket, tableteket és nyomtatókat. 
részben CNN és The Voice
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23
Atlétika
A láncdohányos maratonista pöfékelve futott olyan időt, amiről sokan csak álmodnak
15/11/2022 - 12:10