Phily Bowden a Telegraphnak elmondta, miért hagyta ott az oregoni egyetem atlétikaprogramját.


Még be sem tette a lábát az egyetem futópályájára, már azt kérték tőle, hogy dobjon le pár kilót. Phily Bowden három nappal korábban érkezett meg új otthonába, Eugene-be, abba a városba, amely a világhírű egyetemi programjával és a Nike-val (itt alapították meg a mára világméretűvé hízott cégcsoportot) az atlétika egyik legfontosabb helyszínének számít. Az utazástól még mindig másnapos sportolón elvégeztek néhány vizsgálatot, a következtetést pedig az eredmények alapján vonta le a csapat táplálkozási szakértője.
Atlétika
Nyomsz egy világcsúcsot, amibe beleremeg a Föld is, de mit csinálsz utána?
16/01/2022 16:36
Beszélgettünk a vizsgálat eredményeiről, és azt mondták: próbáljunk meg pár százalékot lefaragni a testzsírból, és talán pár kilótól is megszabadulhatunk" – mondta Bowden a Telegraph Sportnak. "Nem számítottam erre."
A 26 éves sportoló azért hökkent meg a kérésen, mert az átláthatóság jegyében elárulta az egyetem orvosi csapatának, hogy néhány évvel korábban étkezési zavarokkal, anorexiával küzdött. „Beszéltem nekik a mentális állapotomról. Azt mondták nekem, hogy dobjak le pár kilót, ami az én fejemben annyit jelentett: legyél kevésbé kövér. Úgy hallottam, hogy a csapatból nem mindenkinek volt ehhez hasonló beszélgetése, szóval akkor miért történt ez meg?” – tette fel a kérdést a futónő.
Ez volt az első figyelmeztető jelzés az oregoni kultúrával kapcsolatban, amelyről nemrég hat atléta a nyilvánosság előtt beszélt. Szerintük az egyetemen minden az adatok körül forog, az elvégzett vizsgálatok és a tudományos módszerek alapján kijön egy szám, amit a sportolóknak el kell érniük az ideális teljesítmény érdekében. Arra viszont nincsenek tekintettel az edzők, hogy az így lefaragott kilók milyen egészségügyi következményekkel járnak a sportolóik testi és sok esetben lelki állapotára nézve.

Robert Johnson, az egyetem vezető edzője a kritikákra azt válaszolta: "Az atlétika csak a számokról szól. Egy jó matematikusból valószínűleg jó atlétikaedző lenne."

Bowden szerepelt U23-as Európa-bajnokságon Nagy-Britannia színeiben, de felnőtt mezőnyben is képviselte már az országot. Ő volt az első az egykori oregoni növendékek közül, aki nevét és arcát vállalva beszélt a program bevett gyakorlatairól, köztük a Dexa scan használatáról. Ezt, a röngtenhez hasonló elven működő műszert arra használják az egyetemen, hogy lemérjék a sportolók csontsűrűségét, testzsírszázalékát, valamint izomtömegét, lényegében ezzel tartották számon az edzések hatásait.
Maguk az atléták viszont rettegtek ezektől a mérésektől, ezért a szükségesnél is nagyobb önsanyargatásba kezdtek. „Azt mondogattuk egymásnak, hogy ne menjenek fagyizni, mert azt látni fogják a Dexán” – magyarázta Bowden. A brit futónő kicsivel több mint egy évet töltött Eguene-ben, 2019 decemberében – amikor az ösztöndíjából még két további év hátravolt – kilépett a programból. Elmondása szerint addigra visszatértek a problémái, az étkezések után tisztítókúrát alkalmazott, és arra kérték, vezessen étkezési naplót is.
Mielőtt bevezettük volna az étkezési naplót, nem voltam beteg. Nem volt probléma. Utána viszont állandóan azt kérdezgettem magamtól: vajon nem eszek túl sokat? Én vagyok a hibás? Nagyon sötét helyre kerültem, aminek az evés utáni tisztítókúra lett az eredménye.
Az oregoni egyetem a Telegraph Sportnak azt írta: „a sportoló tanulóink egészsége és biztonsága számunkra az elsődleges”, a sokat kritizált Dexa-mérések nem voltak kötelezőek, és az edzőkhöz sem jutottak el az eredmények. Azt is hozzátették, hogy egészségügyi szakértők segítségével igyekeznek a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítani az egyetemen sportoló diákjaiknak. Ezek a vádak nem csak az egyetemre vetnek rossz fényt, de a szervezettel szorosan együttműködő Nike-ra nézve is kellemetlen az ügy.
A cég és az egyetem ezer szálon kötődik egymáshoz: amellett, hogy a Nike az oregoni egyetem hivatalos sportszergyártója, a vállalat 13,5 millió dollárral támogatta meg a 2022-es atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Hayward Field 270 millió dolláros felújítását. Phil Knight 1964-ben még az egyetem diákjaként alapította meg a céget, és ugyan az egyetem álláspontja szerint a vállalatnak nincs rálátása a mindennapos működésükre, jelentős hatalommal és erővel rendelkeznek Oregonban.
Az egyetemtől egy durván másfél órás autóútra található a Nike beavertoni főhadiszállása, egyben a hírhedt Nike Oregon Project egykori helyszíne. Utóbbi programot Alberto Salazar, Mo Farah korábbi edzője irányította, akit a doppingvádak miatt 2019-ben négyéves eltiltással sújtottak, de voltak a testszégyenítésről szóló vádak, sőt, az is elhangzott, hogy az edzők megszállottan figyelték a sportolók súlyát. Ezek erősen összecsengenek azokkal az állításokkal, amiket az oregoni egyetem kapcsán lehetett olvasni.
https://i.eurosport.com/2021/07/27/3184347.jpg
Bowden az egyetem tekintélye és a szakértők miatt a háttérbe szorította a kétségeit, és talán nem mellékes, hogy bekerült a csapatba a sportpszichológus Darren Treasure is, akit Salazar korábban a jobbkezének nevezett. Treasure 2019 novemberében került kapcsolatba a Bowden-féle csoporttal, ám nem sokkal később Mary Cain, a Nike Oregon Project botrányának egyik kirobbantója megvádolta azzal, hogy Salazar érdekeit védte a problémáikkal hozzá forduló sportolókkal szemben. Bowden szerint a cikk megjelenése után Treasure eltűnt az egyetemről.
Kereste a céget is a Telegraph, ők azonban nem kommentálták az ügyet. Bowden szerint viszont nekik és az egyetemnek is kötelességük gondoskodni a diákokról. „A megtörténteket nem lehet már visszafordítani, de a tájékoztatással csökkenteni lehetne a sportolók mentális egészségével kapcsolatos stigmákat. Az ember azt gondolná, hogy egy olyan befolyásos és erőteljes cég, mint amilyen a Nike, élen szeretne járni ezekben a folyamatokban” – jelentette ki a sportoló, aki a távozása óta újra maga mögött hagyta a problémáit.
Baromság az az állítás, hogy egy jó matematikusból jó atlétikai edző lenne. Emberekről beszélünk, akiknek saját életük és érzéseik vannak – mondta.
Forrás: Telegraph

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Atlétika
Autóbalesetben életét vesztette az olimpiai érmes sprinter
12/01/2022 12:28
Atlétika
Kipchoge: a kenyai futók 80%-a alkoholista
07/01/2022 14:36