A zürichi atlétikai Európa-bajnokság utolsó előtti napjának délelőttjén a női maratoni futóké volt a főszerep. A zuhogó esőben, meglehetősen nehéz, dimbes-dombos pályán rendezett versenyt a közel negyven esztendős Christelle Daunay nyerte meg, aki mindössze kilencedik maratoniját futotta és első franciaként tudott Eb-t nyerni női maratoni futásban  A 2:25,14-es új Európa-bajnoki csúccsal győztes Daunay sokáig a végül másodikként végző, vb-ezüstérmes olasz Valeria Straneoval futott együtt az élen, az utolsó kilométereken azonban el tudott szakadni tőle és végül 13 másodperces előnnyel tudott nyerni. A bronzérem az egyik nagy esélyes, a portugál Jessica Augusto nyakába került.
A délutáni program első döntője a férfi kalapácsvetés volt, ahol Pars Krisztián egyéni csúcsot hozó győzelme révén a magyar atlétika is feliratkozott az aranyérmes nemzetek közé. Férfi rúdugrásban nem borult a papírforma, a francia világrekorder, Renaud Lavillenie ugyanis Zürichben újfent más dimenziót képviselt, mint a mezőny. A francia sorozatban harmadszor lett Európa-bajnok, most már második ugrásával (580) bebiztosította elsőségét, majd második kísérletre az 590 cm-t is átvitte, mielőtt a 601 cm-es Európa-bajnoki csúcsra tett három - kevéssé biztató - kísérletet. Mögötte a 2011-es világbajnok, a lengyel Pawel Wojciechowski lett az ezüstérmes, aki hibátlan sorozat után elsőre jutott túl az 570-en. Ketten kaptak végül bronzot, mert a cseh Jan Kudlicka és a francia Kévin Menaldo hiába teljesítette szintén elsőre az 570-es magasságot, korábban egyaránt javítani kényszerültek 560-on. Az idén Szergej Bubka világcsúcsát is megdöntő Lavillenie sorozatban huszadik versenyét tudta megnyerni.

Renaud Lavillenie mosolyogva nyerte meg a zürichi Eb-t

Fotó: Eurosport

Atlétika
Sífutás helyett síkfutásban indul az olimpiai bajnok Johaug
4 ÓRA
A női 800 méteres síkfutásban az idei legjobb európai idő (1:58,15) kellett a fehérorosz Maryna Arzamasovának a győzelemhez, aki az egyaránt egyéni csúcsot futó brit Lynsey Sharpot (1:58,80) és a lengyel Joanna Józwikot (1:59,63) előzte meg. A 400 méteres gátfutásban húsz év (Sally Gunnell - 1994) után született ismét brit Eb-siker. A számot a favorit, Eilidh Child nyerte meg 54:48-as futással az egyéni csúcsot elérő ukrán Anna Titimets (54:56) és az idei legjobbját futó orosz Irina Davydova (54:60) előtt.
Remek versenyt hozott a nap utolsó futódöntője, a női 5000 méteres verseny is. Alig kétszáz méterrel a befutó előtt úgy tűnt, hogy a pénteki 1500 méteres versenyt megnyerő Sifan Hassan duplázhat, ám a hajrára elfogyott a lendülete és a svéd színekben szereplő Meraf Bahta végül vissza tudta verni a támadását. A hollandok duplán örülhettek a célban, mert Susan Kuijken lett a bronzérmes. A tízezres versenyt megnyerő brit Jo Pavey az utolsó körben nem tudott ottmaradni az élmezőnyben, így végül a hetedik helyen ért be a célba.
A szombati napnak volt még egy másik  triplázója is, miután a női hármasugrásban az ukrán Olha Saladukha is sorozatban harmadszor lett a szakág legjobbja. Ehhez most 14,73 méteres ugrás kellett, amelyet a második sorozatban ért el a korábbi világbajnok hármasugró. Mögötte a legnagyobb esélyesnek gondolt orosz Yekaterina Koneva (14,69) szerezte meg az ezüstérmet és az idei legjobbját elérő, szintén orosz Irina Gumenyuk (14.46) pedig a bronzot.
A szombati napon utoljára a női diszkoszvetők döntője ért véget, ahol nem történt különösebb meglepetés, a fő favorit, Sandra Perkovic lett a győztes, aki egyéni és egyben országos csúccsal (71.08) nyerte meg a versenyt. Perkovic jól versenyzett végig, sorozatban jöttek a hatalmas dobásai, végül a világ idei legjobb eredményével győzött. A horvát atlétanő a változatosság kedvéért (2010-Barcelona és 2012-Helsinki után) szintén sorozatban harmadszor lett a szám Európa-bajnoka. Mögötte a francia Mélina Robert-Michon (65.33) és a német Shanice Craft (64.33) végzett még dobogós helyen. Az atlétikai Európa-bajnokságból már csak egyetlen versenynap van hátra, ahol számunkra a női súlylökés döntője lesz a legfontosabb. Vasárnap délután három órától kezdve Márton Anitáért szoríthatunk Zürichben és az Eurosport közvetítése során.
Atlétika
„A csodacipő olyan, mint a dopping; aki használja, az csaló”
02/05/2021 18:42
Atlétika
Bejelentette visszavonulását a női kalapácsvetés magyar csúcstartója
28/04/2021 09:25