Az 1500 méter kétszeres olimpiai bajnoka, Faith Kipyegon azt mondja, az idén elért eredményei jól mutatják, hogy a nők képesek édesanyaként helytállni, ugyanakkor nagyot alkotni a saját választott szenvedélyükben is.

A 27 éves kenyai kiválóság arról mesélt, hogy a Tokióban szerzett aranyérme szembesítette őt a valósággal. Azzal, hogy mennyi mindent sikerült elérni a pályán kívül is.
Miután célba ért, és legyőzte a világbajnoki címvédő Sifan Hassant, az érzelmi tolulástól elgyengült Kipyegon a földre rogyott, és bebugyolálta magát a nemzetiszínű zászlóba. Így ünnepelte fantasztikus győzelmét.
Atlétika
Bődületes világcsúcs: több mint egy percet faragtak a női félmaraton rekordjából
TEGNAP 08:18
„Abban a pillanatban, amikor a kenyai zászlóba burkoltam magam, hihetetlenül boldog voltam, hogy sikerült megvédeni a címemet” – mondta Kipyegon. „Az is szívbemarkoló érzés volt számomra, hogy tudtam, ezzel nők ezreit inspirálhatom, hogy igenis lehetséges a sikeres visszatérés gyermekvállalás után. Édesanyaként is el lehet érni nagy dolgokat, úgyhogy minden nőt csak bátorítani tudok.”

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

A 2012-es junior, és 2017-es felnőtt világbajnok elmondta, hogy kemény időszakon ment keresztül az olimpia előtt, amit a koronavírus-járvány csak tovább nehezített.
„Nem könnyű visszajönni szülési szabadságról és visszatérni a legmagasabb szintre. Összességében ez egy borzasztóan nehéz év volt, amit a járvány tovább súlyosbított. De beleadtuk szívünket-lelkünket és nagy várakozásokkal tekintettünk az olimpia elé.”
Amellett, hogy Tokióban nagyot futott és nem talált legyőzőre, a Diamond League-sorozatban is remekül teljesített, és övé lett Zürichben a trófea.
Aztán az év utolsó versenyén Kipyegon elképesztő formát mutatott, és 4:02.40-nel megnyerte a Kip Keino Classic elnevezésű viadalt. Két etióp, Hirut Meshesha és Freiweyni Hailu végzett a második, illetve a harmadik helyen.

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

„Nagyszerű érzés volt megnyerni ezt a versenyt, ugyanis elég ritkán van alkalmam hazai földön versenyezni. Még nézők nélkül is elképesztő volt a hangulat. Az a néhány ember, aki ott volt a stadionban, komoly ünneplésben részesített bennünket.”
London világbajnoka már a jövő évi, Eugene-ben megrendezésre kerülő világbajnokságra készül. Egyértelmű célja, hogy visszaszerezze a Dohában elvesztett címét.
„Már nagyon várom, hogy ott legyek, és mindent elkövetek majd, hogy megszerezzem azt az érmet, amit Londonban egyszer már megnyertem. Legutóbb, Dohában ugye ezüst jutott, jövőre eggyel előrébb akarok majd végezni.”
A második világbajnoki címéért folytatott küzdelmében valószínűleg a címvédő, az 5 és a 10 ezer méter tokiói olimpiai bajnoka, Sifan Hassan lesz majd a legnagyobb ellenfele.

Faith Kipyegon and Sifan Hassan

Fotó: AFP

Mivel 2021-ben Kipyegon volt az egyetlen, aki le tudta győzni Hassant, sokan kérdezik tőle, mi a varázsszer, mi a titok, hogy lehet megverni a holland kiválóságot.
„Hiszek a kemény edzések, és az összpontosítás, a koncentráció fontosságában. Amikor versenyen vagy, akkor is csak fókuszálni kell és bízni magadban, ennyi az egész.”
via The Star
Atlétika
Agyonlőtték hazájában a világbajnoki bronzérmes atlétát
23/10/2021 09:41
Atlétika
Legyűrte a démonait, elhitte, hogy ő a legjobb, és halhatatlanná vált Tokióban
22/10/2021 19:45