Szombaton kezdődik a Kontinentális Kupa, korábbi nevén atlétikai Világkupa, a szezon utolsó pályaversenye. A helyszín ezúttal Marrakesh.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség Tanácsa 2008-ban döntött úgy, hogy megreformálja a Világkupát. A résztvevő csapatok számát nyolcról négyre csökkentették, átalakították a pontrendszert és a versenyt is átnevezték: Kontinentális Kupára, ugyanis 4 (5) kontinens verseng egymással. Afrika, Amerika, Ázsia/Óceánia, Európa.
A csapatba kerülés feltétele kontinensenként más és más. Afrikánál a 2014-es Afrika-bajnokság eredményeit vették figyelembe, Amerikánál és Ázsia/Óceániánál az IAAF világranglista alapján, míg Európa csapatába a zürichi Eb-n nyújtott teljesítmény alapján lehetett bekerülni. Minden csapat két atlétát indíthat versenyszámonként. A versenyzők pontokat kapnak az elért helyezésük alapján (1. hely= 8 pont, 2.=7 pont, 3.=6 pont... 8.=1 pont, váltóban 15 pont jár a győztesnek, 11 a másodiknak, 7 a harmadiknak, és még a negyedik is kap 3 pontot), melyeket összeadnak, és ezek alapján kerül ki a végső győztes. Az IAAF közel 3 millió dollárt fog kiosztani a versenyzők között.
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
13 ÓRÁJA
Némely számban vannak hiányzók, például az idén veretlen Justin Gatlin egyik sprintszámban sem indul, de még így sem panaszkodhatunk, sztárokban nem lesz hiány. Talán a leginkább várt versenyszám a férfi magasugrás lesz, ahol lehet, hogy már/még idén világcsúcsot láthatunk. A mezőnyben van ugyanis Barshim és Bondarenko is. Mellettük még két 240-es ugró lesz a mezőnyben, az olimpiai bajnok Ivan Ukhov és a Nemzetközösségi Játékok győztese, Derek Drouin. Számunkra valószínűleg mégis a kalapácsvetés versenye lesz a legizgalmasabb, hiszen itt Pars Krisztián meccselhet Pawel Fajdekkel a 8 pontért és a győztesnek járó 30 ezer dollárért.
Az Eurosport mindkét nap eseményeit élőben közvetíti.
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
14 ÓRÁJA
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00