Tovább küzd a nők jogaiért Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította a keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be.


A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
A Svájci Szövetségi Bíróság elutasította Caster Semenya keresetét, melyet az atléta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen indított. A női 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
EGY NAP
A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.
"Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk" - jelentette ki szerdán a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.
Caster Semenya ügyénél nem folyik érdekesebb jelen pillanatban. Az interszexuális futónő kálváriájával kapcsolatban szinte lehetetlen érzelmek nélkül nyilatkozni, hiszen nemcsak sportorvosi és doppingszakértői vélemények ütköznek, hanem emberjogi kérdések is gazdagon felmerülnek. Látszólag tehát a lehetetlenre vállalkozunk, amikor három szakembert, egy doppingszakértőt, egy genderszakértőt és egy atlétikaszakértőt kérdezünk az ügyről.
Semenya arról nem nyilatkozott, hogy fellebbez-e Strasbourgban az Emberi Jogok Európai bíróságánál, ügyvédje azonban jelezte, egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell.
A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez, és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.
MTI
Atlétika
Mérsékelték Coleman büntetését, mégsem indulhat az olimpián
EGY NAP
Atlétika
Négylábú cukisággal támad a svéd doppingellenes csoport
12/04/2021 19:06