A Svájci Szövetségi Bíróság elutasította Caster Semenya keresetét, melyet az atléta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen indított.


A női 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.
Atlétika
Csaló vagy áldozat? - Mindenképp tragédia a szaftos burrito-ügy
16 ÓRÁJA
A mostani bírósági döntés azt jelenti, hogy a dél-afrikai sztár 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét, mivel már két éve jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.
A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.
MTI
Atlétika
31 éves világcsúcs dőlt meg súlylökésben
TEGNAP 09:38
Atlétika
Először metamfetamin, utána "csak" nem működött együtt - újabb eltiltott atléta
18/06/2021 19:11