Már pénteken elkezdődik ugyan, de a fő versenyszámokat csak szombaton bonyolítják le az idei atlétikai Gyémánt Liga sorozat harmadik állomásán az Egyesült Államokban, az Oregon állambeli Eugene-ban. Az idén 40. alkalommal kiírt, Prefontaine Classic névre hallgató verseny elsősorban az olimpiai bajnok 800-as futó, a 2013-as évet térdsérülése miatt szinte teljesen kihagyó David Rudisha visszatérése miatt lesz érdekes, de azért emellett még jó néhány versenyszám hoz vb-erősségű mezőnyt. A kenyai világcsúcstartó rögtön kemény mezőnnyel szembesül, hiszen tavaly az ő távollétében vb-címet szerző etióp Mohammed Aman, a Rudishát eddig már ötször is legyőző szudáni Abubaker Kaki, valamint az idei világranglistát vezető amerikai Duane Solomon is ott fut majd mellette a kétkörös távon.
A 800 méter lesz a szombati nap utolsó előtti száma, amelyet már csak a viszonylag ritkán futott, de az Államokban hagyományosnak számító egy mérföldes verseny követ, ahol a kenyai 1500-as, Asbel Kiprop, valamint honfitársa, Silas Kiplagat az esélyes. Női magasugrásban két orosz, az olimpiai bajnok Anna Csicserova és a világbajnok, közel két éve veretlen Szvetlana Skolina párharca várható két méter felett. Férfi rúdugrásban a Sanghajban 592 cm-ig jutó Renaud Lavillenie tovább építheti az őt Bubka világrekordjának megdöntése óta övező kultuszt. Fő ellenfele a tavalyi világbajnok német Raphael Holzdeppe és az amerikai csúcsot (604 cm) pár éve éppen itt Eugene-ban ugró, 2007-es világbajnok Brad Walker lehetnek.
A nemzetközi rangot tekintve a férfi súlylökő mezőnyt kell még kiemelni, ahol az amerikai favoritok (az idei rangsort 21,85-tel vezető Christian Cantwell, Ryan Whiting, Reese Hoffa és Joe Kovacs) mellett a kétszeres olimpiai bajnok Tomasz Majewszki és a német világbajnok David Storl is ostromolhatja a 22 métert, ami idén még senkinek nem sikerült. A futószámokat tekintve a női 200 métert kell kiemelni, ahol régóta nem futott egymás ellen a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce és az amerikai Allyson Felix. Most nem csak ők ketten, de két afrikai sprinter Murielle Ahoure és Blessing Okagbare is ott lesz a mezőnyben. A Gyémánt Liga sorozat harmadik állomását a Digisport1 szombaton este 22.30-tól közvetíti.
Olympic Games
Sebességre tervezték - nem véletlenül röpködnek a csúcsok a tokiói atlétikapályán
2 ÓRÁJA
A 2014-es Gyémánt Liga sorozat további állomásai:
Róma – június 5.Oslo – június 11.New York – június 14.Lausanne – július 3.Párizs – július 5.Glasgow – július 11-12.Monaco – július 18.Stockholm – augusztus 21.Birmingham – augusztus 24.Zürich – augusztus 28.Brüsszel – szeptember 5.
Olympic Games
Azt hitte, nem létezik tökéletes futam, Tokióban mégis megfutotta
5 ÓRÁJA
Olympic Games
Történelmi sikerek és nagy durranások, egy erős nap az atlétikában - videókkal
6 ÓRÁJA