Hiába az ellenőrök látszólagos hibái, a fellebbezéssel együtt újabb súlyos büntetést kapott a grenadai atléta, aki 2027 előtt nem valószínű, hogy visszatérhet az élsporthoz. Ha egyáltalán visszatérhet.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Bralon Taplin története tündérmese - pedig néha úgy nézett ki, hogy az. A most 28 éves 400 méter-specialista 2012-ben váltott sportállampolgárságot, és lett hivatalosan is a kis közép-amerikai szigetország, Grenada versenyzője (mivel itt született, az állampolgársága alapból megvolt) az Egyesült Államok helyett. Juniorként a texasi állami bajnokságot is megnyerte, egyetemi évei alatt úgy tűnt, tehetségével komoly akár karriert is befuthat, aztán jött pár gyengébb szezon, és a pályafutása hanyatlani látszott. 2016-ban aztán óriási csavar következett: előbb 4. lett a portlandi fedettpályás vb-n, majd a riói olimpián az elődöntője futamgyőzteseként egészen a fináléig menetelt, ahol végül egyéni legjobbjától kissé elmaradva a 7. helyen zárt. Mivel az ezüstérmes Kirani James is ott volt, Grenada a történelemben először adott két futót a 400 méter döntőjének.
Atlétika
Takács Boglárka triplázott az ob-n, Márton Anita két arannyal zárt
13 ÓRÁJA
Taplin 2017-ben nemzeti rekordot futott 300 méteren fedettpályán, majd 2018 elején, szintén fedettpályán minden idők addigi ötödik legjobb 400-as idejét repesztette, mindössze három tizedre a világcsúcstól. 2019-ben aztán jött a feketeleves: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU) előbb felfüggesztette, majd négy évre eltiltotta őt. Ez abból fakadt, hogy a 2019 április közepi grenadai nemzeti bajnokságról a 400-as győzelme után a kötelező doppingvizsgálatot kihagyva távozott, majd másnap az Egyesült Államokba repült. 
Ügyvédeivel a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) természetesen fellebbeztek, méghozzá azzal az indokkal, hogy nekik senki sem szólt, hogy pont Taplint választották ki a mintavételre, mindössze egy jelzés nélküli pólóban álldogáló személy tett utalást egy interjú közben (!) arra, hogy valamikor várhatják a futót az orvosi szobában. A CAS hosszú hónapokig tárgyalta az ügyet, majd 2020 májusában helybenhagyta az AIU döntését. Az ítéletben kimondták, hogy a bizonyítékok alapján egyszerűen valótlan a futó állítása, és teljes mértékben szándékosan tagadta meg a mintavételezést. 

taplin-dopping.jpg

Fotó: Eurosport

A dolog másik részéhez tartozik, hogy Taplin 2018 novembere és 2019 novembere között 12 hónapon belül háromszor is elmulasztotta a doppingellenőrzést, ez pedig lényegében egyet jelent a doppingvétséggel. Érdekesség azonban, hogy a harmadik vétség pont akkor történt, amikor a grenadai épp a bíróságon volt egy forgalmi ütközéses ügye miatt. Ennek köszönhetően az AIU továbbtárgyalta Taplin esetét, és a fellebbezések tükrében elfogadta ugyan, hogy az utolsó mulasztás valóban a baleset miatt történhetett, ám összességében visszaesőként újabb súlyos büntetést osztottak ki a sportolónak: a meglévő négyéves eltiltás mellé példátlan módon további három évre meszelték el őt. Tegyük hozzá, úgy, hogy életében egy pozitív doppingtesztet sem produkált, és mindkét esetben felmerülhetett a doppingellenőrök tévedésének lehetősége is.
Mindez azt jelenti, hogy Taplin összességében 2026. szeptember 29-én, 34 évesen térhetne vissza az élsporthoz, ha egyáltalán visszatérhet vagy vissza akar térni. Az ügyben további fellebbezések várhatók.
részben viainsidethegames.biz
Atlétika
Sérülése után győzelemmel tért vissza az olimpiai bajnok Jacobs
EGY NAPJA
Atlétika
Ismét megdöntötte a 400 méteres gátfutás világcsúcsát az amerikai sztáratléta
TEGNAP 07:58