Hiába az ellenőrök látszólagos hibái, a fellebbezéssel együtt újabb súlyos büntetést kapott a grenadai atléta, aki 2027 előtt nem valószínű, hogy visszatérhet az élsporthoz. Ha egyáltalán visszatérhet.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Bralon Taplin története tündérmese - pedig néha úgy nézett ki, hogy az. A most 28 éves 400 méter-specialista 2012-ben váltott sportállampolgárságot, és lett hivatalosan is a kis közép-amerikai szigetország, Grenada versenyzője (mivel itt született, az állampolgársága alapból megvolt) az Egyesült Államok helyett. Juniorként a texasi állami bajnokságot is megnyerte, egyetemi évei alatt úgy tűnt, tehetségével komoly akár karriert is befuthat, aztán jött pár gyengébb szezon, és a pályafutása hanyatlani látszott. 2016-ban aztán óriási csavar következett: előbb 4. lett a portlandi fedettpályás vb-n, majd a riói olimpián az elődöntője futamgyőzteseként egészen a fináléig menetelt, ahol végül egyéni legjobbjától kissé elmaradva a 7. helyen zárt. Mivel az ezüstérmes Kirani James is ott volt, Grenada a történelemben először adott két futót a 400 méter döntőjének.
Olympic Games
Depresszióval küzdött, most olimpikonként számolna le a mentális problémák stigmájával
09/06/2021 16:10
Taplin 2017-ben nemzeti rekordot futott 300 méteren fedettpályán, majd 2018 elején, szintén fedettpályán minden idők addigi ötödik legjobb 400-as idejét repesztette, mindössze három tizedre a világcsúcstól. 2019-ben aztán jött a feketeleves: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU) előbb felfüggesztette, majd négy évre eltiltotta őt. Ez abból fakadt, hogy a 2019 április közepi grenadai nemzeti bajnokságról a 400-as győzelme után a kötelező doppingvizsgálatot kihagyva távozott, majd másnap az Egyesült Államokba repült. 
Ügyvédeivel a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) természetesen fellebbeztek, méghozzá azzal az indokkal, hogy nekik senki sem szólt, hogy pont Taplint választották ki a mintavételre, mindössze egy jelzés nélküli pólóban álldogáló személy tett utalást egy interjú közben (!) arra, hogy valamikor várhatják a futót az orvosi szobában. A CAS hosszú hónapokig tárgyalta az ügyet, majd 2020 májusában helybenhagyta az AIU döntését. Az ítéletben kimondták, hogy a bizonyítékok alapján egyszerűen valótlan a futó állítása, és teljes mértékben szándékosan tagadta meg a mintavételezést. 

taplin-dopping.jpg

Fotó: Eurosport

A dolog másik részéhez tartozik, hogy Taplin 2018 novembere és 2019 novembere között 12 hónapon belül háromszor is elmulasztotta a doppingellenőrzést, ez pedig lényegében egyet jelent a doppingvétséggel. Érdekesség azonban, hogy a harmadik vétség pont akkor történt, amikor a grenadai épp a bíróságon volt egy forgalmi ütközéses ügye miatt. Ennek köszönhetően az AIU továbbtárgyalta Taplin esetét, és a fellebbezések tükrében elfogadta ugyan, hogy az utolsó mulasztás valóban a baleset miatt történhetett, ám összességében visszaesőként újabb súlyos büntetést osztottak ki a sportolónak: a meglévő négyéves eltiltás mellé példátlan módon további három évre meszelték el őt. Tegyük hozzá, úgy, hogy életében egy pozitív doppingtesztet sem produkált, és mindkét esetben felmerülhetett a doppingellenőrök tévedésének lehetősége is.
Mindez azt jelenti, hogy Taplin összességében 2026. szeptember 29-én, 34 évesen térhetne vissza az élsporthoz, ha egyáltalán visszatérhet vagy vissza akar térni. Az ügyben további fellebbezések várhatók.
részben viainsidethegames.biz
Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02
FBK-Games
Tudjátok mit lehet csinálni 29:06.82 perc alatt? Világcsúcsot futni 10 ezer méteren!
06/06/2021 14:35