Brianna McNeal olimpiai és világbajnok amerikai gátfutót doppingvétség miatt ötéves eltiltással sújtotta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU).

A 29 éves sprinter - aki a 2013-as moszkvai vb-n és a 2016-os riói olimpián nyerte meg a 100 méteres gátfutást - versenyzési jogát már január közepén felfüggesztették. Az AIU pénteken közölte: az ötéves büntetésnél figyelembe vették, hogy korábban már egy évre felfüggesztették a versenyzési engedélyét, mivel 2016-ban rosszul vezette a holléti nyilvántartását, és háromszor nem találták meg a doppingellenőrök.
Ezúttal a második ügyénél az volt a vád ellene, hogy a doppingellenőrzés során beavatkozott a teszteredményének kezelési folyamatába.
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
9 ÓRÁJA
Az eltiltás visszamenőlegesen 2020. augusztus 15-től lép életbe.
McNeal tagadta vétkét, és közölte, hogy fellebbezést nyújt be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).
A szervezet még a tokiói olimpia július 23-i rajtja előtt megtárgyalja McNeal ügyét. Az AIU még azt is hozzátette, hogy a CAS ideiglenesen mentességet adott McNealnek az eltiltás alól, hogy a gátfutó el tudjon indulni hazája olimpiai válogató versenyein, amelyek június 27-ig tartanak.
MTI
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
11 ÓRÁJA
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00