Némi akasztófahumorral utalhatnánk az ismert vicc "öt év vagy kötél" félrehallására, de szegény Oscar Pistorius ügye ennél sajnos sokkal komolyabb. A barátnőjét, Reeva Steenkampot még tavaly - meglehetősen furcsa körülmények között - lelövő sportoló ügye másfél éve tartó bűnvádi eljárás után kedden végre eljutott az ítélethirdetésig. Thokozile Masipa bírónő ugyanis kihirdette az ítéletet, amely szerint a hatszoros paralimpiai bajnok atléta ötéves börtönbüntetésre kényszerül.
Az ügyész legalább tíz éves börtönbüntetést kért a 27 éves amputált lábú atlétára, védője pedig a 10 hónapos börtönbüntetés után lehetséges házi őrizetre enyhítésért lobbizott, végül valahol "féltávon" született ítélet a perben. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős, amely ellen mindkét fél fellebbezést nyújthat be. Pistorius még egy tavaly februári éjszakán lőtte le barátnőjét négy lövéssel saját lakásában egy bezárt ajtón keresztül. Az első magyarázatok szerint mindezt tévedésből tette, mert azt hitte, hogy párja helyett egy betörő tartózkodik a lakásban. A védelem erre az állításra helyezte a hangsúlyt az egész eljárás során.
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
16 ÓRA
Pistorius 2004 és 2012 között hat alkalommal szerzett paralimpiai aranyérmet atlétikában, két éve Londonban pedig az első olyan parasportoló lett a világon, aki mindkét lábának amputálása után is el tudott jutni - műlábakkal futva - az épek olimpiájára. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az ítélethozatal után rögtön jelezte, hogy ha esetleg változik is a következő hetekben a büntetés mértéke, vagy esetleg hamarabb szabadulna a börtönből, Pistorius akkor sem indulhat el a 2016-os riói paralimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyelőre nem foglalt még állást a kérdésben, lehet, hogy ők megvárják az ügyben várhatóan hamarosan megérkező fellebbezésekről szóló döntést is.
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36
Gyulai István Memorial
Megint bejelentkezett egy világsztár a Gyulai István Memorialra
08/05/2021 16:57