Az idei esztendő a pandémia utáni kilábalás jegyében sem szűkölködött a világversenyekben. Az ukrán sportolók pedig, akik 19 éremmel zárták a tokiói olimpiát, szépen helytálltak a különböző sportági seregszemléken.
A teljesség igénye nélkül, csemegézve néhány ukrán sportsiker közül. A budapesti vizes vb-t a hosszútávúszó Mykhailo Romanchuk két éremmel, míg a szinkronúszóik hét éremmel, köztük két arannyal zárták. Ihor Reizlin dobogóra állhatott párbajtőr egyéniben a vívó világbajnokságon, Liudmyla Luzan pedig már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát női kenuban. A birkózók hat éremmel térhettek haza a belgrádi csúcseseményről, atlétikában idén is a magasugróik, így Yaroslava Mahuchikh és Adriy Protsenko örvendeztette meg éremmel a sokat szenvedő ukrán népet.
A 2018-as berlini Európa-bajnokságon 5., majd a következő évben a fedett En-n 4. helyen végző Kateryna Tabashnyk azonban nem utazhatott el sem a júliusi eugene-i vb-re, sem az augusztusi müncheni Eb-re, hazája atlétikai szövetsége másik három atlétát favorizált. Talán nem véletlenül, hiszen a 28 éves sportolót három éve doppingvétség miatt 19 hónapra eltiltották, Tokióban, az olimpián pedig nélküle is hárman a legjobb nyolc között végeztek. Mahucikh bronza mellett Iryna Herashchenko a 4., míg Yuliya Levchenko a 8. helyet szerezte meg a női magasugrás döntőjében.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
28/11/2022 - 12:19

Kateryna Tabashnyk

Fotó: AFP

A harkovi születésű versenyző idén az eltiltása után először indult nemzetközi egynapos versenyeken, május és augusztus között 12 helyszínen szerepelt, az augusztus 6. napján megrendezett chorzówi Gyémánt-liga-versenyen az értékes 3. helyen zárt.
Az atlétikai Európa-bajnokságot a tévéből figyelhette, nem utazott haza szülővárosába, talán ennek is köszönheti, hogy életben van. Igaz, ahogy ő fogalmazott, így is elvették tőle az életét. Augusztus 18. napján már az Eb idején érkezett hír, hogy legalább 12 ember vesztette életét, miután orosz rakéták harkovi lakónegyedekbe csapódtak. Egy főként nyugdíjasok által lakott épület szinte teljesen megsemmisült, a romok alatt Kateryna Tabashnyk okleveleit, világversenyekről eltett rajtszámait is megtalálták, a sportoló ugyanis versenyidőszakon kívül édesanyával az egyik lakásban élt, otthonaként tekintett rá.

Kateryna Tabashnyk

Fotó: AFP

Kateryna Tabashnyk édesanyja a rakéták hajnali becsapódása idején otthonukban tartózkodott, nem élte túl a támadást. Az ukrán atléta Instagram-oldalán először édesanyjára emlékezett.
„Anyukám. Nagyon szeretlek” - írta a sportoló.
Ezután fotót tett közzé a romokról, egyúttal betaggelte két orosz magasugró sporttársát, Tokió olimpiai bajnokát, Mariya Lasitskenét és a dohai vb-n bronzérmes Ilya Ivanyukot a következő üzenettel:
Az oroszok kioltották édesanyám életét. Megfosztottatok az otthonomtól és az egész életemtől.

Kateryna Tabashnyk (Forrás: https://suspilne.media/)

Fotó: Other Agency

Ha jól megnézzük a fotó jobb alsó sarkát, látszik, hogy Tabashnyk édesanyja ereklyeként őrizte a berlini Európa-bajnokságon viselt rajtszámot, ahol lányának mindössze két centiméteren múlt az Európa-bajnoki érem.
A 196 centiméteres egyéni csúccsal rendelkező atléta ezután a szezonját ideiglenesen felfüggesztette, három héttel később azonban Pápán, a Magyar Nagydíj-sorozat második versenyén – mely a World Athletics Continental Tour Bronze kategóriájú versenye is volt – újra rajthoz állt. Második lett, így is a verseny után a Pápai Sportcentrum lelátóján az olimpiai ötödik rúdugró, Maryna Kylypkónak kellett vigasztalnia a mély gyászban magába roskadva üldögélő magasugrót.
Története amellett, hogy egy neves, nemzetközi szinten jegyzett sportoló személyes tragédiája, illusztrálja, hogy az ukrán sportolóknak kezdve a szeretteikért és a hazájukért való aggódástól esetenként egészen családtagjaik, szeretteik, ismerőseik elvesztéséig nyolc hónapja már milyen megpróbáltatásokat kell nap mint nap átélniük a sportpályákon és az edzőtermeken kívül.
via részben Daily Mail
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23