Andre De Grasse hosszan elhúzódó sérüléseken van túl, most azonban már csak az egy hónap múlva kezdődő olimpiára összpontosít. Óriási lehetőség a számára, hogy Usain Bolt visszavonulása után aranyérmet nyerhet.

2004 után újra jön egy olyan olimpia, ahol nem Usain Boltnak hívják majd a 100 és a 200 méter bajnokát. Ez komoly esély több sprinter számára is.
„A legfontosabb, hogy sérülésmentes legyen a felkészülésem” – mondta a háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnoki érmes De Grasse.„Ha egészségesen tudok odaállni a rajthoz, akkor tudom, hogy nagy dolgokra lehetek képes.”
Atlétika
Usain Boltnak egyszer megfordult a fejében a visszatérés, de az edzője lebeszélte róla
18/07/2021 12:05
A kanadai sprinter neve igazán a 2016-os riói olimpián vált ismerté, ahol bronzot nyert 100 méteren, ezüstöt 200-on és egy újabb bronzot a 4x100-as váltó tagjaként. Ő lett az első kanadai, aki mindhárom sprintszámban olimpiai érmes lett.
Ezután a jobb hajlítója megsérült, ami miatt ki kellett hagynia a 2017-es és a 2018-as szezon java részét. Dohában, a világbajnokságon aztán visszatért és mindkét egyéni sprintszámban érmet tudott nyerni. 100-on megint bronzot, 200-on pedig ezüstöt.
A sérüléssel tűzdelt időszak azonban mentálisan eléggé megviselte őt. Sokat kételkedtek ugyanis benne, hogy lehet-e még ugyanaz a sprinter, aki Rióban volt. Az, hogy túljutott ezen a krízisen, rendkívüli módon megerősítette őt. Ezek után nem meglepő, hogy ő lett a nagykövete annak a stressztűrő képességek fejlesztésére szánt programnak, melyet egy mentális egészséggel foglalkozó tech cég indított útjára.
Azzal, hogy Usain Bolt visszavonult, Christian Coleman pedig doppingeltiltását tölti, soha nem látott esély nyílt De Grasse előtt, hogy ő legyen egy nagy világverseny, jelen esetben a tokiói játékok leggyorsabb embere.

DOHA: Justin Gatlin, Edward Osei-Nketia és Andre De Grasse

Fotó: Getty Images

„Én az előző olimpián is úgy éreztem, hogy van sanszom az aranyéremre, ezen az olimpián is úgy érzem, és valószínűleg 2024-ben, Párizsban is így fogom érezni. Ilyen az én mentalitásom.”
Magabiztos srác vagyok, aki úgy érzi, mindig lehet jobb. Szerintem még nem vagyok a csúcson, mindenképpen van még feljebb a számomra.
De Grasse azt mondja, élvezi, ha nagy stadionban, komoly nyomás alatt kell versenyeznie, mondjuk egy olimpián. Úgy érzi, Tokióban nagyon kis különbség dönt majd az esélyesek között.
„Nagyjából ugyanolyan gyorsak vagyunk, és eléggé hasonlóak az egyéni csúcsaink is. A dolog arról szól, hogy azon az adott napon, ki mit tud kihozni magából.”
„Ez a dolog nehéz része. Hatalmas a nyomás, és ilyenkor nem mindenkinek sikerül olyan versenyt futnia, mint amilyet szeretett volna. Vagy egyszerűen nem érzi magát olyan jól, mint amikor a legjobbját futotta.”

Andre De Grasse

Fotó: Eurosport

Ahogy sok más atlétát, először De Grassét is megzavarta, hogy a járvány miatt elhalasztották az olimpiát. De aztán összeszedte magát, és élvezte azt a mentális és fizikális lazítást, amit a helyzet kínált.
Miközben azon dolgozik, hogy ő legyen az új sprintkirály, tisztában van vele, hogy Japánban még mindig rendkívül komoly a járványhelyzet.
„Egy kicsit ijesztő hallgatni a hírekben, hogy mi zajlik Tokióban, de próbálok nem sokat gondolni rá. Arra próbálok koncentrálni, amit iránytani tudok, és közben remélem, hogy a helyzet javul majd, mire az olimpia elkezdődik.”
via Reuters
Atlétika
Usain Bolt: „A szupercipőben tutira bementem volna 9.5 alá”
11/07/2021 15:23
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28