Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Törölték a sportágát, visszavonul a nyolc olimpián induló legenda

Szabó Bence

Publikálva 07/08/2021 - 09:29 GMT+2

Nem lesz többé 50 kilométeres gyaloglás, így nem láthatjuk Jesus Angel Garciát sem.

Jesús Ángel García

Fotó: Getty Images

Az 51 éves spanyol gyalogló Tokióban már a nyolcadik olimpiáján indult el, amivel rekordot is döntött atlétikában. Három év múlva viszont már nem lesz ott a mezőnyben, hiszen számát kivették a programból.

Az idei olimpia 50 kilométeres gyaloglásának érmesei még meg sem születtek, amikor Jesus Angel Garcia 1992-ben rajthoz állt élete első olimpiáján. 29 évvel később, Tokióban a ma már 51 éves versenyző a nyolcadik olimpiai versenyét is befejezte, 35. helyen zárva a távot.
A spanyol sportoló ezzel a tettével már önmagában rekordot döntött, mint a legtöbb olimpiát megjárt atléta, de nincs messze elmaradva a teljes rekordot jelentő – a kanadai díjugrató Ian Millar nevéhez fűződő - tíz szerepléstől sem. Három év múlva a párizsi olimpián mégsem láthatjuk majd.
Az ok prózai: a szervezők úgy döntöttek, az idei játékok után kiveszik a programból az 50 kilométeres gyaloglást, mivel a szakágnak nincs női megfelelője. A hölgyek 1992 óta versenyeznek gyaloglásban, de sosem mentek 20 kilométeresnél hosszabb távon. Így hiába a sportolók tiltakozása, a NOB és a Nemzetközi Atlétika Szövetség kíméletlen döntést hozott.
A tokiói versenyt követően a bronzérmet szerző Evan Dunfee nyilvánosan kritizálta ezt a helyzetet:
„Ez egy szörnyű hiba. Azt hiszem, ma megmutattuk, hogy ennek a versenynek az olimpián a helye. A legegyszerűbb az lenne, ha hagynák a nőknek is, hogy 50 km-en versenyezzenek. Ez így szívfájdító.”
picture

Tokióban utoljára láthattunk 50 km-es gyaloglást

Fotó: AFP

A döntés viszont megszületett, ezzel párhuzamosan pedig Garcia is úgy érezte, ideje lezárnia hihetetlen pályafutását. Ugyan nyolc indulása során egyszer sem szerzett érmet – be kellett érnie „csupán” egy 4. hellyel 2008-ból – konstans jelenléte az 1990-es évek óta így is elképesztő teljesítmény. Egyszer azonban minden jónak vége szakad, a spanyol sportoló pedig már Tokió előtt jelezte, kész visszavonulni az idei olimpia után.
„Az olimpia egy teljesen egyedülálló élmény, amit persze mindenki szeretne megtapasztalni. Hatalmas szerencsém volt, hogy ennyi alkalommal részt vehettem. Úgy érzem, valami történelminek vagyok a részese.”
Garcia egyébként nem csak az olimpiák tekintetében lett rekordtartó, de a legtöbb atlétikai vb-n is ő szerepelt (13 alkalommal), 1993-ban pedig világbajnoki címet is szerzett. Ilyen pályafutással a háta mögött az elmaradt olimpiai érmet sem bánja, bár ma már úgy véli, tudja, miért nem sikerült soha dobogóra állnia:
Fiatalon túl hirtelen voltam, mikor pedig idősebben megvolt a tapasztalatom, már hiányzott a fiatalságom.
– vonta le az egyszerű következtetést a spanyol.
picture

Jesús Ángel García

Fotó: Getty Images

Mivel a tokiói játékokat a koronavírus járvány miatt egy évvel elhalasztották, az 51 éves sportolónak bőven volt ideje, hogy egyrészt lélekben felkészüljön a búcsúra, másrészt elkezdje tervezni az aktív pályafutása utáni karrierjét. Garcia ennek fényében tavaly meg is szerzett egy edzői képesítést, amivel már munkába is állt.
„Már tizenévesekkel dolgozom együtt, és nagyon jól esik, hogy tehetségeket fedezhetek fel annak a sportágnak, ami ennyit adott nekem. Emellett újrakezdem a doktori munkámat is, már ezen a téren is vannak ajánlataim.”
Sőt, a fent említett két állás mellett Garcia politikai szerepet is vállal helyi közösségében, a Barcelonában található San Adria de Besosban. Mindezeken felül otthon egy család, feleséggel és két lánygyerekkel is várja, hogy végre több időt tölthessenek vele. Hihetetlenül hosszú sportolói karrierje ugyan véget ért, de unatkozni a visszavonulását követően se nagyon fog.
Forrás: BBC

Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés