Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szekálták, mert duci volt, ő olimpiai arannyal fogta be a szájukat

Kálmán Laci

Frissítve 16/08/2021 - 16:16 GMT+2

India első egyéni olimpiai aranyérmét szerezte Tokióban.

Neeraj Chopra

Fotó: Getty Images

Neeraj Chopra csak akkor lélegezhetett fel, amikor az utolsó dobással sem előzte őt meg senki. A 23 éves indiai gerelyhajító sporttörténelmet írt, hisz hazája első olimpiai aranyát nyerte atlétikában.

A győzelemhez Choprának egy 87m58cm-es dobásra volt szüksége. Győzelme annyira váratlan volt, és egy annyira különleges és nagy pillanat, hogy mostantól augusztus 7-ét Indiában Nemzeti Gerelyhajító Napként ünneplik majd.
„Ez egy egészen hihetetlen érzés” – mondta Chopra később. „Nagyon hosszú ideje ez az első olimpiai érmünk, ráadásul atlétikában most először sikerült aranyat szereznünk. Úgyhogy ez egy büszke pillanat nekem és a hazám számára is.”
Nem ez volt azonban az első alkalom, amikor Chopra történelmet írt Indiának.
Öt évvel ezelőtt a feltörekvő gerelyhajító tehetség megdöntötte az akkor már öt éve fennálló U20-as gerelyhajító rekordot Bydgoszczban, Lengyelországban. Ezzel megszerezte India első U20-as világbajnoki aranyérmét. A korosztály számára augusztus 17-én Nairobiban, Kenyában kezdődik a soron következő világbajnokság, és Chopra reméli, a teljesítményével sokakat sikerült inspirálnia.
„Jó érzés, hogy az indiai szövetség kiemelt teljesítményként emlékezik meg az eredményemről a következő években” – mondta Chopra a Nemzeti Gerelyhajító Napra utalva. „Boldoggá tesz majd, ha a sikerem arra ösztönzi a fiatalokat, hogy az atlétika, kiváltképp a gerelyhajítás felé forduljanak.”
A hatás már most is érezhető, elég, ha csak ránézünk a közösségi oldalaira. A junior világ- és Ázsia-bajnoknak az olimpia előtt 143 ezer követője volt az Instagramon, mostanra ő lett a világ legtöbbek által figyelemmel kísért atlétája a maga 3,5 millió követőjével. Egészen döbbenetes.
„Még mindig csak próbálom feldolgozni ezt az egészet” – írta nemrégiben. „Mindenkinek köszönöm a támogatást Indiában és azon kívül is. Hálás vagyok, hogy segítettetek nekem ezt elérni. Ez a pillanat örökké velem marad.”
picture

Történelmi indiai aranyérem gerelyhajításban

Chopra gerelyhajító története 2011-ben kezdődött, amikor 13 évesen egy földműveléssel foglalkozó család gyermekeként beiratkozott a helyi sportklubba.
Túlsúlyos srác voltam, akit ezért szekáltak a társai a suliban. Ez eléggé kikezdte az önbizalmam, de aztán, ahogy telt az idő egyre erősebb és fittebb lettem.
„Egyik nap a stadionban láttam a többieket gerelyhajítás közben, és úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Tíz nap múlva már 40-45 métereket dobtam, és az ott lévők azt mondogatták nekem, hogy született tehetség vagyok.”
Ettől kezdve többé már nem nézett vissza. 2016-ben megnyerte az U20-as világbajnokságot, ami az első komoly mérföldkő volt a számára.
Egészen addig Indiában senki se nagyon hallott a gerelyhajításról. Ez a siker azonban hatalmas változást indított el.
2017-ben Ázsia-bajnok lett, majd egy évvel később megnyerte a nemzetközösségi játékokat is. 2019-ben azonban, miközben a dohai vb-re készült, megsérült a dobó karja, amelyet meg is kellett műteni. 2020-ban visszatért, de a koronavírus-járvány miatt nem derülhetett ki, milyen formába került a sérülését követően.
Egy évvel később indiai csúccsal, egy 88m07cm-es dobással jelezte, hogy a fejlődése továbbra is töretlen.
Neeraj Chopra is India's first Olympic athletics champion
„Amióta sportolok, a gerelyhajítás, és úgy általában az atlétika megítélése is komoly változáson esett át. Ez azt jelenti, hogy a versenyek azóta egyre minőségibbek, egyre jobb eredmények születnek, és szerencsére egyre több a résztvevő sportoló is.”
„Nagyon sok lehetőséget látok gerelyhajításban India számára. Ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a sportágban, erőre és sebességre is szükség van, ezek a képességek pedig mind meg is vannak az indiai srácokban. Úgy gondolom, minél többet látnak a sikereinkből, annál inkább kedvük lesz nekik is gerelyt ragadni.”
Az utánpótlás legközelebb Nairobiban mutathatja meg magát az U20-as vb-n, ahol két atléta is képviseli majd Indiát gerelyhajításban.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés