Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Saját győzelmét posztolta Tokió egyik sztárja, letiltották

Szabó Bence

Publikálva 05/08/2021 - 12:01 GMT+2

A NOB keményen védi szellemi tulajdonát, az Instagram pedig szigorúan lecsapott.

Elaine Thompson-Herah

Fotó: AFP

Mint kiderült, a sportolóknak nincs joguk saját győzelmük felvételét megosztani a közösségi médiában.


Úgy tűnik, egy olimpiai bajnok sem tehet meg mindent. Sőt, ami azt illeti, bizonyos esetekben, mint amilyen a versenyekről készült felvételek megosztása, meglehetősen kevés dolgot tehet, még akkor is, ha történetesen a saját aranyérmét hozó pillanatokról van szó. Ezt tapasztalta meg szerdán a tokiói játékok egyik legnagyobb sztárja, Elaine Thompson-Herah is.
A jamaicai sprinter, aki idén 100 és 200 méteren is győzni tudott, tegnap osztott meg egy felvételt saját Instagram-oldalán. Az összevágott videón Thomson győzelmeit a családja ünnepelte otthon, a háttérben pedig a tévében természetesen látszottak a versenyek közvetítései. Ez volt az, ami kiváltotta a közösségi médiás oldal haragját.
A sprinter ugyanis nem sokkal később meglepődve fedezte fel, hogy nem fér hozzá a fiókjához. Az ok egyszerű, az Instagram letiltotta jogtalan tartalom megosztásáért.
„Az Instagram letiltott az olimpiai versenyek megosztásáért, mert nincs hozzá jogom. Találkozunk két nap múlva.” – írta ki a futó az eset után egy másik platformon, Twitteren.
És valóban, hiába van szó saját versenyének felvételéről, jogilag Thomson nem posztolhatta az erről készült felvételeket. Ezeknek a jogoknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a kizárólagos tulajdonosa, akik szigorúan élnek is ezzel. Nem meglepő módon, tekintve, hogy csak az elmúlt két olimpia alkalmával 4 milliárd dollárt kaszáltak azzal, hogy eladták a közvetítési jogokat, a partnerek pedig ezért cserébe elvárják, hogy csak ők használhassák jogtisztán a felvételeket.
A jogokat birtokló közvetítőtársaságok kizárólagos jogosultsággal rendelkeznek az olimpia megmutatására – reagált az esetre a NOB.
Persze azt a szervezetnél is érezhették, hogy egy sztár letiltása saját győzelmének posztolásáért ennél azért valamivel több magyarázatra szorul. Gyorsan siettek is leszögezni, hogy ennek nem minden esetben kell így történnie:
„Ezek a jogosultságok a közösségi médiára is kiterjednek, ahol az atléták megoszthatják a közvetítőtársaságok posztolt tartalmait, de saját tartalmat nem tehetnek közzé. Az ilyen tartalmak automatikusan törlésre kerülnek.
picture

Jamaicai mesterhármas női 100 méteren

A NOB-nál arra is rávilágítottak, hogy a jogokkal keresett pénzt nem „lenyeli” a szervezet, hanem túlnyomó részét visszaforgatja a sportok működtetésére.
A jogok eladása egy fontos részét képezi az olimpiai mozgalom finanszírozásának és segít megrendezni a játékokat, ahol a sportolók tündökölhetnek. A NOB bevételeinek több mint 90%-át visszaosztja a sport világának.”
Hogy ezt ki mennyire érzi jogos vagy elégséges magyarázatnak, azt mindenki döntse el maga. Az Instagram mindenesetre néhány óra elteltével visszaengedte Thomsont, a jamaicai futó pedig még a pályára is visszatér majd egyszer, hogy a 4x100-as váltóval megszerezze a harmadik aranyérmét az olimpián. Ezeket a nagyszerű emlékeket aztán örökké megoszthatja majd… csak épp nem a közösségi médiában.
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés