Donavan Brazier a 800 méter aktuális világbajnokaként hatalmas favorit lett volna Tokióban, de nem tudta kiharcolni a részvételt az amerikai válogatón.


A 2016-os olimpián bronzérmes Clayton Murphy nyerte a férfiak 800 méteres versenyét az Eugene-ben zajló amerikai válogatón, miután a világ idei legjobb eredményével, 1:43.17-tel ért célba. Mögötte a friss NCCA-bajnok Isaiah Jewett zárt a második helyen (1:43.85), a 2019-ben világbajnoki negyedik helyezett Bryce Hoppel pedig harmadikként végzett (1:44.14). Óriási meglepetésre a szám aktuális világbajnoka, nem mellesleg az amerikai csúcstartó Donavan Brazier csak a nyolcadik lett.
Olympic Games
Az atlétikai versenyek egyik legizgalmasabb összecsapásának tett keresztbe egy pozitív Covid-teszt
5 ÓRÁJA
Brazier az első 400 méteren még jól tartotta magát, az utolsó 200-ra azonban teljesen szétesett, így végül 1:47.88-cal ért célba. Ez azt jelenti, hogy 2016 után idén is lemarad az olimpiáról, Murphy ellenben második alkalommal utazhat a játékokra, míg Jewett és Hoppel egyaránt az első versenyére készül ezen a szinten. Az amerikaiak számára ez a szám kifejezetten fontos lehet, hiszen legutóbb 1972-ben nyertek férfi 800 méteren, Münchenben Dave Wottle szerezte meg az első helyet.
A hétfői versenyen Jewett vállalta a legkeményebb tempót az elején, 200 méternél 25.25-öt, 400-nál 50.60-at, 600-nál 1:15.66-ot mutatott az óra, és gyakorlatilag csak az utolsó 50-en előzte meg Murphy, aki a harmadik 200-at 25 másodperc alatt teljesítette. Sokáig Brazier is jól állt, hiszen az első három 200-at tökéletesen részidőkkel futotta (25.50; 25.50 és 25.56), az utolsó 200-on viszont rá nem jellemző módon csak 31.30-at futott.
Talán egy kicsit korán indultam, próbáltam jobb pozícióba kerülni az első 300-350 méter során, ami a legvégén sokba került. Próbáltam reagálni Clayton megiramodására, amikor elment mellettem, és ez most nem sikerült, egyszerűen volt hét ember, aki ma jobb volt nálam – mondta Brazier a versenyt követően.
A pénteki elő futamok során Brazier, Brannon Kidder és Isaiah Harris futották a legjobb időt, szombaton pedig az elődöntőben Hoppel, Harris és Jewett bizonyultak a leggyorsabbnak. A válogató előtt szabadtéren Braziernek nem volt még 1:45-ön belüli ideje a szezonban, május óta ráadásul csak egy versenyen állt rajthoz a távon, azonban amerikai földön a 2017-es amerikai bajnokság elődöntője óta nem kapott ki olyan futamon, amit be tudott fejezni.
A hazai veretlenségét már az elődöntőben elveszítette, amikor a lassabb elődöntőben Murphy megelőzte, ám a döntő nem forgott veszélyben, az ötödik és a hetedik legjobb idővel kerültek a legjobbak közé. A hétfői futás után természetesen megkérdezték a világbajnoktól, hátráltatta-e valamilyen sérülés, amire Brazier annyit mondott, valóban nem volt 100%-os állapotban, de nem szeretné a kifogásokat keresni.
„Nekem van a legjobb erőnléti edzőm, a legjobb masszőröm, a legjobb edzőm, a legjobb kisegítő személyzetem, amit csak kérhetek. Ha velük nem tudom megcsinálni, átlendülni a nehézségeken, akkor senkivel sem tudom. Szó szerint mindenből a legjobb állt a rendelkezésemre a verseny előtt. Ezért is annyira nehéz ez most nekem, hiszen nem csak magamnak okoztam csalódást, de az ötfős stábnak is, ami szívás.”
A futó elmondta, a hétfői verseny előtt nem is volt konkrét terv a fejében. „Nyertem már versenyt elöl futva, de úgy is, hogy hátrébb kerültem, szóval nem tudom, hogy túlzott önbizalom volt-e azt gondolni, bármit képes vagyok megcsinálni, úgy is eredményes lehetek. Talán a konkrét terv hiánya miatt jártam így” – fogalmazott. Brazier nevezett 1500-on is, ám amikor megkérdezték, rajthoz áll-e, bizonytalan volt, majd azt mondta: valószínűleg nem. A feladásra azonban nem gondol.
Azok a srácok, akik legyőztek, éljék csak meg a pillanatukat, örülök nekik, persze azért vissza fogok ebből jönni. Voltam már rosszabb helyzetben is.
Hogy mennyire nem egyszerű amerikai atlétaként kijutni az olimpiára, hűen tükrözi Brazier helyzete, aki már a 2016-os válogatónak is esélyesként vágott neki, ám csak a 19. helyen zárt, miután az első futamban kiesett. Ami neki csalódást hozott, többeknek óriási dolog néhányak életében, Murphy például bizonyította, nem egyszeri eset volt a 2016-os bronzérme, tökéletesen felépített versenyt sikerült bemutatnia.

Clayton Murphy, David Lekuta Rudisha, Taoufik Makhloufi

Fotó: Reuters

Elmondása szerint a válogató előtt nem sokkal „elég súlyos combhajlító-sérülés” hátráltatta, mindez azonban a teljesítményén nem érződött: a második 400-on még gyorsabb is volt (51.50), mint a táv első felében (51.67). Sikerült rácáfolnia a válogatók előtti adatokra is, amelyek alapján nem várták őt a top 3-ba. „Nehéz nem elolvasni a középtávfutás előzeteseit. Elfogadtam a dolgot. Próbálom a megfelelő módon kezelni, a számomra ez csak motiváció” – mondta.
Murphy a versenyt követően megjegyezte, az USA „elég jó csapatot” küld Tokióba, Jewett a negyedik, Hoppel a hetedik helyen áll az éves rangsorban. „Szerintem ez a legkülönlegesebb pillanat a sportban. Nincs ennél tisztább módja a csapat összeállításának. Így fizetődik ki az a sok munka.” Jewett estéje egyébként nem ért véget, hiszen még egy tízoldalas dolgozatot is le kellett adnia az egyetemen, tanárától ugyanis a válogató ellenére sem kapott felmentést a határidő alól.
Forrás: NBC Olympics, World Athletics

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games
Öt várva várt szereplés az olimpia atlétika programjából
15 ÓRÁJA
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
26/07/2021 20:32