Elképesztő versenyt hozott, és egy ikonikus célfotóval zárult a női 400 méter Rióban. Shaunae Miller-Uibo csak a célvonalon átvetődve tudta bebiztosítani az aranyérmét Allyson Felixszel szemben.

A bahamai „szupernő” előnye elfogyóban volt a célhoz közeledve, ő azonban megoldotta a dolgot egy eséssel, ugrással, vetődéssel - nevezze mindenki, ahogy akarja. A lényeg, hogy ezzel az örökké emlékezetes mozdulattal maga mögött tudta tartani minden idők egyik legnagyobb atlétanőjét.
A 27 éves Miller-Uibo azt mondja, a vetődés egyébként egyáltalán nem volt része a tervnek.
Olympic Games
Nem jutott döntőbe Szűcs Valdó 110 gáton
3 ÓRÁJA
A 400 méter a leggyilkosabb táv, tulajdonképpen full sprint, és nagyjából teljes kimerülés a végére. Ehhez képest Miller-Uibo eléggé rizikós taktikát választott. Persze nem is nagyon volt más választása, hisz tudta, ahhoz, hogy legyőzze Felixet, és valóra váltsa az olimpiai aranyról szőtt álmait, komoly kockázatot kell vállalnia.
És a taktika működött.
Komolyan bekezdett, és magabiztos előnnyel fordult az utolsó százra. Elmondása szerint aztán nagyjából úgy 40 méterrel a cél előtt a lábai kezdték megadni magukat, és épphogy csak elvitték őt a célig. Végül úgy lett övé az arany, hogy a törzse előbb haladt át a célvonalon, mint Felixé.


A büszke bahamai azt mondja, az „Aranylányok” inspirálták őt, hazája 4x100-as váltója, mely aranyat nyert 2000-ben, Sydney-ben az olimpián.
„Nagyjából az egész ország ébren volt kora hajnalban és néztük őket” – emlékezett Miller-Uibo. „Utána mindenki kinn ünnepelt az utcákon. Ez a pillanat nagyon komoly hatással volt rám, és elhatároztam, hogy majd én is ugyanígy büszkévé teszem az embereket.”
Az önbizalomnak sosem volt híján, ami abból is látszik, hogy anno az alábbi felirattal osztogatott autogramokat: „Egy napon erre még szükséged lesz.”
Nem tudni, a gyűjtők közül végül hányan mágnesezték oda az aláírását a hűtőjük ajtajára, de akik elmulasztották ezt, azok bizonyára sajnálják. Hisz Miller-Uibo azóta többszörös világbajnoki érmes és olimpiai bajnok lett.

Shaunae Miller-Uibo

Fotó: Getty Images

Azt mondja, könnyekig hatódott, amikor alkalma nyílt találkozni saját példaképével, a kétszeres olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brownnal. Az, hogy Rio óta ő is inspirál másokat, egy teljesen valószerűtlen érzés a számára, pedig erre vágyott már nagyon régóta.
„Még mindig úgy érzem, hogy az a kiskölyök vagyok, aki valahogy próbálja elérni a céljait.”
És, hogy mik a céljai a tokiói olimpiára nézve? Lobbizott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, hogy változtassanak a tervezett menetrenden azért, hogy rajthoz állhasson 200 és 400 méteren is.
Úgy tűnik azonban, hogy a törekvései nem hoztak eredményt. Így a 200-ra fog majd összpontosítani, ahol vélhetően Dina Asher-Smith, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Gabrielle Thomas lesznek majd a legnagyobb ellenfelei.
Miller-Uibo nem csak a futásaival hívja fel magára a figyelmet a pályán, hanem általában a hajviselete is eléggé extra. Leginkább annak a színe. Mint mondja, megvan már a Tokióra tervezett téma is, mellyel a japán kultúra előtt is tiszteleg majd.
Aztán valószínűleg szüksége lesz egy újabbra, 2024-re, Párzsra is.

Shaunae Miller-Uibo, lors des séries du 400m

Fotó: Getty Images

„Bennem van még egy olimpia” – mondta a bahamai, aki 2017-ben feleségül ment az észt tízpróbázóhoz, Maicel Uibóhoz. Különlegesség velük kapcsolatban, hogy a 2019-es dohai vb-ről mindketten éremmel távozhattak, a sok versenyszámban jártas férj ráadásul újabb kihívásokra inspirálja párját.
„Lehet, hogy még nem kéne erről beszélnem, mivel az edzőmmel még nem tisztáztam le, de úgy néz ki, hogy a következő fedett vb-n elindulok ötpróbában. Utána meg lehet, hogy a hétpróbának is nekiszaladok. Nem vagyok túl jó gerelyben, szóval abba jó sok munkát bele kell még tolnom.”
„Utána meg talán jön a 400 gát.”
via BBC
Olympic Games
"Baromságnak tartom" - a világcsúcstartó nem nagy rajongója a szupercipőknek
8 ÓRÁJA
Olympic Games
Sebességre tervezték - nem véletlenül röpködnek a csúcsok a tokiói atlétikapályán
12 ÓRÁJA