Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy tinédzser végigverte a világot 800 méteren, jamaicai címvédés 200-on

Kálmán Laci

Frissítve 03/08/2021 - 15:41 GMT+2

Egy 19 éves lány nyerte a női 800 métert, Thompson pedig a 100 után 200-on is címet védett.

Athing Mu

Fotó: Getty Images

A könnyűléptű Athing Mu nyerte a női 800 méter olimpiai aranyérmét, 200 pedig a bombaformában lévő Elaine Thimpson Herah győzött.

Karsten Warholm egészen brutálisan emberfeletti 400 gátas világcsúcsa után nehezen tértünk magunkhoz, tán nem is sikerült igazán. Pedig kifejezetten izgalmas női futódöntők vártak ránk, magyar idő szerint a kora délután folyamán.
Elsőként jött a női 800, ami több szempontból is érdekesnek ígérkezett. Egyrészt ez volt az első olyan olimpiai döntő ezen a távon, amelyben nem indulhattak a természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanők, így például Caster Semenya sem.
Itt volt viszont a szokatlanul, de talán azt sem bántó mondani, hogy pimaszul könnyedén futó, alig 19 éves Athing Mu, aki komoly esélyesnek számított. Már csak azért is, mert 400-ról is kiváló eredményei vannak, úgyhogy sejthető volt, hogy, ha kell, gyors tud lenni a végén.
picture

Olyan könnyedén nyerte meg az amerikai tini a 800 métert, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne

A vélt legnagyobb ellenfelei közül többen nem is jutottak el a tokiói döntőig. A legkomolyabb fenyegetésre a jamaicai Natoya Goule-től, valamint a Keely Hodgkinson – Jemma Reekie – Alexandra Bell brit különítmény felől számíthatott.
Mu nem vacakolt sokat, rögtön az élre állt, a kezébe vette a sorsát, és a saját versenyét futotta. Egyenletesen gyors tempót diktált, éppen olyat, hogy senkinek még csak eszébe se jusson megelőzni őt.
Nagyjából 600-ig haladtak együtt szorosan, innentől azonban szépen fokozatosan elfogyott mindenki mögüle. Leglátványosabban a jamaicai Goule, talán azért is, mert ő volt az, aki megpróbálta felvenni Mu-val a versenyt. Ez lett azonban a veszte, végül ugyanias a dobogóról is lemaradt.
Az utolsó százon már mindenki a Mu által diktált iramot nyögte, legtovább a két brit, Hodgkinson és Reekie tartott ki, valamint a másik amerikai, Raevyn Rogers, aki az utolsó métereken elfutott a dobogóra. Mu 1:55 elejét futott, ami új amerikai csúcs, és egy olyan idő, ami egy 19 éves lánynak finoman szólva is a becsületére válik.
Végeredmény, nők, 800m
Athing Mu (USA)
Keely Hodgkinson (GBR)
Raevyn Rogers (USA)
Jöhetett a 200. Eddig minden kétséget kizáróan Shelly-Ann Fraser-Pryce-t tartottunk minden idők legjobb versenyzőjének a sprinternők között. Elképesztő arányban hozta le a nagy világversenyek döntőit, és mindig megfutotta azt, ami benne volt.
Persze attól, hogy itt, Tokióban nem nyerte meg a 100 métert, és elmaradt idei legjobbjától, alapvetően nem tartjuk kevésbé jó versenyzőnek. Azonban Elaine Thompson rövidebb távon aratott győzelmével a dolgok kétségtelenül más megvilágításba kerültek.
picture

Elaine Thompson-Herah, Tokyo 2020

Fotó: Getty Images

A fiatalabb jamaicai ugyanis Rióban megcsinálta a 100-200-duplát, és benne volt a pakliban, hogy ismételni tud, ami szintén nem akármilyen versenyzői adottságokra vallott volna. Persze, az elmúlt évek relatív sikertelenségét amúgy sem a fejének, vagy a tehetség hiányának lehetett betudni, hanem a folyamatos sérüléseknek.
Igaz, nem csupán kettejükről szólt ez a verseny, annál is inkább, mivel az amerikai Gabrielle Thomasnak volt idén a legjobb ideje, még ha nem is volt túl meggyőző az elődöntőben. Aztán ott volt a mindig éremesélyes Marie-Joee Ta Lou, az U20-as világcsúcstartó Christine Mboma, valamint az a Shaunee Miller-Uibo, aki talán meglepő módon döntött a 200 mellett a 400 ellenében.
Fraser-Pryce szokásához híven nagyot rajtolt, és 50-nél egyértelműen ő vezetett. Még a kanyarból is jól jött ki, utána azonban sebességben nem tudta felvenni a versenyt Thompsonnal és Thomasszal. Sőt, a végére megérkezett Mboma is, olyannyira, hogy ő jött be másodiknak.
picture

Minden idők második leggyorsabb futása 200-on

Thompsonnak azonban nem volt ellenfele, majd’ három tizedet vert az ismét U20-as világcsúcsot futó namíbiaira, és még ennél is többet Thomasra. A jamaicai minden idők második leggyorsabb 200-as sprinternője lett, csak Florence Griffith-Joyner futott ennél jobbat.
Végeredmény, nők, 200m
Elaine Thompson Herah (JAM)
Christine Mboma (NAM)
Gabrielle Thomas (USA)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés