Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest

Kálmán Laci

Publikálva 26/07/2021 - 20:41 GMT+2

A világ legjobb tízpróbázója aranyéremért utazott Tokióba, és azért, hogy áttörje a 9000 pontos álomhatárt, ami korábban csak három atlétának sikerült.

Damian Warner

Fotó: Getty Images

Damian Warnert már csak öt pont választja el attól, hogy bekerüljön a tízpróbázók exkluzív klubjába. Meg persze egy aranyérem egy nagy világversenyről, ami még hiányzik a gyűjteményéből.

Götzisben, a többpróba talán legfontosabb szentélyében 8995 pontot ért el két hónappal ezelőtt, ami élete legjobb eredménye. Ezzel megnyerte a versenyt, ráadásul egyéni csúcsot javított távolugrásban is. Tokióban mindenképp szeretne 9000 pont fölé kerülni, amiben szerinte a riválisai is segítik majd.
Jöjjön most öt dolog, amit feltétlenül érdemes tudni a tízpróba tokiói aranyesélyeséről.

Warner első szerelme a kosárlabda volt

Bár most imádja az atlétikát, másképp nehezen is lehetne a világ egyik legjobb tízpróbázója, annak idején a kosárlabdába szeretett bele először.
„Amikor elkezdtem sportolni, a kosarazással kezdtem” – mondta Warner. „Az volt az első szerelem. Fiatalon olyan akartam lenni, mint Vince Carter.”
„A kosárlabdában egy csapat tagja vagy, közösen dolgoztok ugyanazért a célért. Az atlétikában viszont csak te vagy és az ellenfelek. Amikor már kezdtem jó lenni benne, akkor egyszer csak azt mondtam, emberek, az atlétika egész jó buli.”

Van KÉT kedvenc olimpiai pillanata

Amikor a kedvenc olimpiai emlékéről kérdezték, a listát kettőre tudta csak szűkíteni. Az egyik Rióhoz kötődik, ahol első olimpiai érmét nyerte, egy bronzot.
„A gerelyhajítás előtt a negyedik helyen álltam, és az első két kísérletem nem sikerült valami jól. Így aztán a dobogó meglehetősen távolinak tűnt. Harmadikra mindent beleadtam, a gerely pedig 63 méter környékén ért földet. Akkor tudtam, hogy meglehet az érem.”
Ez volt a fordulópont, amit a lelátón drukkoló családja és barátai még különlegesebbé tettek a számára.
A másik emlékezetes pillanat pedig Londonhoz, Warner első olimpiájához kötődik. Ha muszáj lett volna választania, erre mondta volna, hogy a legkülönlegesebb.
„Amikor beléptem a stadionba, megláttam az édesapám, ami azért volt különösen megható a számomra, mert előtte nyolc évig nem találkoztunk. Aztán megláttam édesanyámat is a 80 ezer ember között. Fantasztikus volt, hogy egy ekkora stadionban először a szüleimet pillantottam meg.”
„Egy kicsit elérzékenyültem, úgyhogy mondtam magamnak, hogy ’ne már, szedd már össze magad, neked itt versenyezned kell’. De ez mindenképp egy megindító pillanat volt számomra.”

A barátnője különleges olimpiai naplókat készített neki

„Hé, rendben lesz. Menni fog. Csak lélegezz.”
Ezeket a szavakat írta a barátnő, Jen annak a naplónak az elejére, amit Warner kivitt magával Londonba. A kis könyv tele volt kedves üzenetekkel, amiket ő csak a verseny kezdete után olvasott el.
„Ebbe a naplóba én vezettem az eredményeimet, és kis jegyzeteket fűztem hozzájuk. A verseny kezdetét követően ezeket elolvastam, és ott voltak Jen kedves szavai is, amiket az elutazásom előtt csempészett bele, és amik plusz motivációt jelentettek a számomra.”
Jen ezután készített egy újabb könyvecskét a tokiói kalandokra is. Ez azonban még az előzőnél is különlegesebb, mert a tartalma javarészt a kisfiukkal, Theóval kapcsolatos.
„Kis üzenetek, meg photoshopppolt képek, szóval csupa kedves dolog. Ott lesz velem verseny közben, hogy erőt adjon nekem. Az ilyesmi mindig jól jön, komoly segítség tud lenni.”

Warner egész ügyes képzőművész is, főleg, ha sütőtökről van szó

Ha valaki nem követi őt a közösségi médiában, akkor bizonyára nem láthatta még azokat az alkotásokat, amiket oda posztol.
Azonban nem hagyományos, klasszikus művészetről van itt szó, hanem sütőtökökről. Azokból készít ugyanis portrékat.
Persze azért a tudománya nem áll meg a sütőtöknél, vannak más jellegű művek is, amik szintén figyelemre méltóak. Ő maga ugyan ezeket firkálgatásnak nevezi, de ha megnézzük a kreálmányokat, annál azért többről van szó.
A világ legjobb tízpróbázója, aki ráadásul tehetséges művész is?! Itt talán akkor megállhatna, és hagyhatna valamit nekünk, közönséges halandóknak is.

A mantra, ami meghatározza a mindennapjait

„Bármit elérhetsz, amire az elmédet rá tudod venni.”
Amikor kicsi volt, Warner gyakorta hallotta ezt a mondatot az édesanyjától. Ennek a gondolatnak a mai napig fontos szerepe van az életében.
„Egész életemben tanultam és alkalmaztam ezt az üzenetet, ennek szellemében élek. Már csak azért is, mert láttam, hogy ez működik.”
„Őszintén hiszek benne, hogy amire az elmédet ráállítod, amire rákoncentrálsz, az megvalósulhat. Folyamatosan ezt mantrázom magamban, és mondogatom ezt a fiamnak is, mert úgy vélem, hogy ez egy rendkívül fontos üzenet.”
Warnert augusztus 4-én és 5-én láthatjuk majd pályára lépni Tokióban. Az atlétikaversenyek küzdelmeit az Eurosport élőben közvetíti.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a legfontosabb sporthíreket, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés