Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Doppingot kiáltanak az amerikaiak ahelyett, hogy elfogadnák a vereséget

Kálmán Laci

Frissítve 04/08/2021 - 17:52 GMT+2

Az angolszász sajtó burkoltan, de azért jól érthetően doppingot emleget a 100 méter olimpiai bajnokával kapcsolatban.

Lamont Marcell Jacobs

Fotó: Getty Images

A Lamont Marcell Jacobsszal, a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnokával szemben meglebegtetett doppingvádak kellemetlenek és szégyenletesek az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

Jacobs élete legjobb futását produkálta a 100-as döntőben, 9.80-at repesztett, ami egyszersmind új Európa-csúcsot is jelentett a számára. Mindezt úgy, hogy az olasz 2021-et megelőzően nem futott 10 másodpercen belül.
Mindez elegendő okot szolgáltatott arra, hogy a Washington Post munkatársa alig, vagy tán nem is leplezett doppinggyanút fogalmazzon meg Jacobsszal szemben.
„2021 előtt 10.03 volt a legjobb ideje 100 méteren” – írta a Washington Post. „Ezzel az idővel a júniusi amerikai válogatón nem került volna be az amerikai csapatba.”
„Nem Jacobs hibája, de az atlétika története azt mutatja, hogy a hirtelen és ugrásszerű fejlődés gyanút kell, hogy keltsen bennünk” – írta a lap, a korábbi doppingesetekre utalva.
A sportág évkönyvei tele vannak bajnokokkal, akik hirtelen berobbantak, majd kiderült, hogy doppingoltak.
„Nem volna fair őt támadni. Jacobs megérdemli, hogy higgyünk neki, de a sportág nem” – tette hozzá a szerző.
A Times azt írta, hogy az atlétika doppinggal átitatott sötét történelméből következik, hogy „bármilyen új sztár érkezése óva inti a kételkedő sportrajongókat.”
Matt Lawton, a Times főmunkatársa a következőket írta a Twitteren. „A 100 méter új olimpiai bajnoka, Marcell Jacobs májusban került először 10 másodperc alá. Aztán idejött, futott egy 9.84-et az elődöntőben, és egy 9.80-at a döntőben. Hát jó.”
Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke azonban visszautasított bármiféle sugalmazást arra vonatkozóan, hogy Jacobs doppingolt volna.
picture

Lamont Marcell Jacobs aus Italien (Mitte) gewinnt das Finale über 100 Meter

Fotó: Getty Images

„Doppingvádak Jacobsszal szemben? Ezek az újságírói megjegyzések sajnálatosak és szégyenteljesek mindenféle szempontból” – mondta Malago. „Sportolókról beszélünk, akik szisztematikus, napi doppingellenőrzéseken vesznek részt.”
"Amikor országos csúcsról, vagy még inkább extra időről van szó, akkor az ellenőrzések még gyakoribbak."
Borzasztóan kínos ez az egész, és azt mutatja, hogy egyesek nem képesek elfogadni a vereséget.
„Hogy honnan jöttek a jó eredmények? Ezek tényleg különleges történetek a számunkra. De én az olimpia előtt többször mondtam, hogy kivételes eredményekre számíthatunk.”
Az olaszok szerint Jacobs személyes fejlődésén túl az új cipők és a kifejezetten gyors pálya is hozzájárult a kiemelkedő időeredményéhez.
Az azért mindenképpen érdekes, hogy az amerikai és az angol sajtó a honfitársaik kiugró eredményei kapcsán kevésbé gyanakvó.
Annak ellenére, hogy a meglebegtetett korábbi doppingesetek egy jó része hozzájuk is kötődik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés