Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Aranyért menne Tokióba, de közben szórakoztatni is szeretné a nézőket

Németh Dániel

Publikálva 24/06/2021 - 16:41 GMT+2

Usain Bolt óta nincs nemzetközi sztárja az atlétikának, Noah Lyles szívesen bejelentkezne erre a szerepre.

Noah Lyles a győzelmét ünnepli a lausanne-i versenyen

Fotó: Getty Images

A 23 éves sprinter lehet az olimpia egyik sztárja, bizonyíthatja karizmáját, divatérzékét, és persze nem utolsósorban a kirobbanó sebességét.


Noah Lyles fejben már legalább százszor lefutotta a tokiói olimpia 100-as döntőjét. „Tömött lelátók. Este. A világítás betölti az egész atlétikapályát. Elképzelem, ahogyan beállok az ismerős rajtgépbe, fejben újra végigmegyek a terven, felkészülök a belépőre, legyen bármi is az, és persze nagy szurkolásra számítok” – mondta a sprinter a Guardiannek. A fejében lévő belső filmben 50 méternél még hátrébb van, 60-nál azonban rákapcsol, állva hagyja a többieket, és besöpri az aranyérmet – esetleg a világcsúcsot is.
Klasszikus Lyles-futás. Maga a pálya és az ahhoz kötődő álmok nem ismeretlenek a számára. Tinédzser volt, amikor az egyik reggelen berohant a konyhába, ahol közölte édesanyjával, Keishával, hogy megdöntötte a 100 méter világcsúcsát, 9.41-gyel. „És még csak nem is hajtottam” – mondta. A sprinter jövő hónapban tölti be a 24-et, és bár a járványolimpia látványosságban nem ér fel az elvárásaihoz, őszintén hisz abban, hogy ezzel kezdetét veszi a Noah-éra.
A vele született tehetség, a szárnyaló ambíciók, a karizmatikusság és a páratlanul nagy önbizalom adott, ám ezen felül is rendelkezik egy olyan képességgel, ami ritkaság az atléták körében: ez pedig az érinthetetlenség aurája, ami az igazán fontos pillanatokban körbeveszi. Bármelyik riválisát is kérdezik meg arról, kitől tartanak leginkább Tokióban, őt fogják megnevezni. Egészen érdekes válasz érkezik, amikor Lylesból próbálják kipuhatolni, ki lehet rá leginkább veszélyes az olimpián.
Nem gondolok a riválisokra. Őszintén mondom, az én fejemben nincsenek riválisok. Az atlétika egyike azon sportoknak, amelyekben magadra és a saját pályádra kell koncentrálnod. Számomra ez felszabadító érzés.
Mindegy, hogy nyer vagy veszít, Lyles az egyik legnagyobb showman az atlétikában, Tokióban is ő lehet az egyik szenzáció. Sebessége isteni adottságnak tűnik, de nem csak ezért lehet fontos alakja az atlétikának, amely Usain Bolt visszavonulásával elveszítette az egyetlen nemzetközi sztárját. Lyles a jamaicaihoz hasonlóan képes lázba hozni a közönséget, a hozzáállása, a képessége és a sztárkvalitása is megvan hozzá – a kamera egyszerűen imádja őt.
Nem másodlagos az sem, hogy sokan látják benne a lehetőséget, hogy Boltot követően ő legyen a világ leggyorsabb embere. Ha így is alakul, az egyelőre nem Tokióban jön össze, 100 méteren legalábbis nem lesz ott a mezőnyben, miután a válogatón a gyenge rajtját követően hetedikként zárt. Ez nyilván nagy csalódás neki, de már a versenyt megelőzően arról beszélt, egészen máshogy áll oda a rajthoz 100-on, mint 200-on.
„100-on az van bennem, hogy agresszívebbnek, gyorsabbnak kell lennem, a lazaságot megőrizve, szóval ezen a távon többet gondolkodok, ami vicces, hiszen maga a verseny gyorsabb. 200-on van néhány kulcsszó, ami végigcikázik a fejemben. ’Indulás’, ’figyelj a testtartásra’, ’gyorsan és megfelelő léptékkel’, de a 100-hoz viszonyítva ez mégis egészen más. Valójában a 200 méterhez sokkal kevesebbet kell gondolkodnom” – magyarázta a futó.
Lyles a Florida államban található Gainesville-ben született, szülei válását követően pedig egy egyszobás lakásba költöztek Washington külvárosába, ahol édesanyjával és öccsével, Josephusszal éltek. A családnak kevés pénze volt, ő pedig asztmával, diszlexiával és figyelemzavarral küzdött; a tanulásban nehézségei voltak, viszont a sportokban kiváló volt. Szerette a tornát és a magasugrást, a 2012-es londoni olimpia megnyitóját pedig tévén keresztül nézte, és minden képzeletét felülmúlta.
Olyan pillanat volt, amelyben minden összeállt. Azt hiszem, az öcsém állt elő az ötlettel. Azon pillanatok egyike volt, amikor elgondolkozol azon, ezt én is szeretném elérni. Nem, várjunk csak: meg is tudom csinálni. Majd jön az elhatározás, hogy meg is fogjuk csinálni.
Két évvel később, csupán 17 évesen az ifjúsági olimpián aranyérmet szerzett 200-on. Új sztár született, az amerikai főiskolák pedig szabályosan versengtek érte, amikor végzett a középiskolával. Szakítva a hagyományokkal, ő profinak állt, szponzorainak és a Diamond League-győzelmeknek köszönhetően megszűntek az anyagi gondjaik, édesanyja áldozatait pedig sohasem fogja elfelejteni, mint ahogyan a testvére támogatását sem.
„Ők alkotják a csapatomat, az anyukám lényegében az ügynököm is egyben, a tesóm pedig az edzőpartnerem, nagyszerű, hogy újra a pályán van, jó hatással vagyunk egymásra. Kiegészítjük a másikat” – fogalmazott. Az általában pezsgő Lyles nemrég bevallotta, 2020-ban mélyre került érzelmileg, még terápiára is járnia kellett. Szerinte ez elsősorban a járvány miatti inaktivitás és a Black Lives Matter mögött álló problémákra volt visszavezethető, az orvosi segítséggel azonban talpra állt.
picture

Noah Lyles

Fotó: Getty Images

A problémák legyőzéséhez az alteregójára, a showman Noah Lylesra is nagy szüksége volt. Amikor épp nem szörnyekkel harcolt a saját anime karakterével, akkor Nojo18 néven zeneszerzéssel foglalkozott, tucatnyi szám és egy album kötődik a nevéhez. Nem szabad elfeledkezni az egyedi stílusáról sem: hajának színét és stílusát szinte versenyről versenyre változtatja, öltözködését pedig, mondjuk úgy, hogy a választékosság jellemzi.
„Számomra ez nagyon fontos, mert segít kiszabadulni a gondolataim közül, ami egy figyelemzavarral, depresszióval és szorongással küzdő embernél nagyon könnyedén megtörténhet. Segít, hogy önmagam legyen, hogy jobban érezzem magam, hogy a versenyzés során olyasmit adjak a közönségnek, amit ők is várhatnak. Nem akarom, hogy unatkozzanak. Ha csak annyit mondanék, hogy megyünk egy fél kört a pályán, az elég unalmas lenne.”
Természetesen ennek az életmódnak is megvannak az árnyoldalai, a példakép státusz ugyanis felelősséggel jár. Lyles elárulta, hogy ezt a részét élvezi legkevésbé az életének. „Azt szeretem legkevésbé, hogy mennyire felelősségteljesnek kell lennem. 19 voltam, amikor bekerültem a profik közé, így hirtelenjében 30 évesnek kellett lennem, 10 évvel korábban, mint ahogyan felkészültem volna rá. A legtöbb ember azt írhat a közösségi oldalra, amit csak akar – nekem ez nem lehetséges.”
„Figyelnem kell a gyerekekre, hogy milyen típusú márkákat rakok fel, mert van egy munkám, amelynek az is a része, hogy erre figyelek. Figyelnem kell arra, mit viszek be a szervezetekbe. A legtöbb allergiás bármit szedhet, nekem ez nem áll módomban, mert akkor pozitív mintát produkálnék. Ezek a munkámnak a kevésbé vidám részei, és az óvatosságnak is van egy határa, amikor már áthajlik egy kis paranoiába, a nap végén azonban megéri.”
Mi várható Noah Lylestól Tokióban? „Rengeteg kinézeten gondolkoztam. Arra jutottam, hogy a színek helyett inkább fonást választok, sokat növesztettem az utóbbi időben. Nemrég adtam egy interjút a BLM kapcsán, hogy sok fekete gyerek utálja a haját. Kigúnyolják őket, kikényszerítve, hogy a testükre nézve azt érezzék, nem szeretik azt. Többféle stíluson gondolkodtam, ami egyedi lehet a fekete embereknek, tudatván velük, hogy ott egy sztár a pályán, aki megy az olimpiára, és büszke a hajára.”
picture

Noah Lyles

Fotó: Getty Images

A divaton túl Lyles nem úgy határozza meg a céljait, mint ahogyan Bolt tette. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai nyíltan beszélt arról, hogy élő legendaként szeretné befejezni a pályafutását, amely munkát lezártnak tekinthetünk. Lyles számára viszont csak most kezdődik ez a folyamat, és nem hajlandó konkrét eredményekről vagy időkről beszélni, mert attól tart, ezekkel korlátozná a lehetőségeit.
Az érmek mindig többet jelentenek. A rekordokat megdöntik, az érmesekre viszont emlékezni fognak. Mindenki szereti, hogy Usain Bolt megdöntötte azokat a rekordokat, de őszintén szólva ez azért van, mert három olimpián is nyert három aranyat, amire senki sem volt képes sprintben.
„Olyan ember szeretnék lenni, aki megváltoztatta a sportágát. Szeretnék showman lenni, imádom ezt a szerepet, szeretném arra ösztönözni az embereket, hogy nem szükségszerűen kell agresszívnek lenni, amikor rajthoz állna 100-on vagy 200-on. Remélem, hogy az emberek megjegyzik majd rólam, mennyire be tudtam vonni a közönséget. Remélem, beszélnek arról, mennyit segítettem más emberek karrierjén, követendő példa leszek. És persze elmondják, hogy gyors voltam.”
Forrás: Guardian

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés