Nem vehet részt a tokiói olimpián a férfi rúdugrás kétszeres világbajnoka, Sam Kendricks, miután pozitív lett a koronavírustesztje. Az ausztrál atlétikai csapat három tagját elkülönítették, mivel közeli kontaktnak minősülnek.


Kisebb-nagyobb riadalmat okozott már az olimpiai faluban a koronavírus, a tömeges megbetegedéseket viszont sikerült elkerülni. Csütörtökön viszont több sportolót is karanténba kellett zárni, mivel kapcsolatba kerültek egy koronapozitív személlyel. Utóbb kiderült, a pozitív mintát az amerikaiak egyik sztárja, Sam Kendricks produkálta, aki így nem is vehet részt az olimpián. Három ausztrálnak a negatív teszt ellenére karanténban kell maradnia, mivel közeli kontaktnak minősülnek.
Atlétika
Az ötszörös olimpiai bajnok a Gyémánt Liga szezonzáró zürichi viadalán sem talált legyőzőre
09/09/2021 21:02

A hírt Scott Kendricks, a sportoló apja osztotta meg a közösségi oldalon, többek között azt is elárulta, a rúdugrónak nincsenek tünetei.

Armand Duplantis, Kendricks legnagyobb ellenfele, nem mellesleg az aktuális világcsúcstartó, sokkolónak nevezte a hírt. „Nem sokat tudok a szituációról, de nagyon ijesztő. Még akár csak néhány órával ezelőtt is a Sam elleni nagy csatára készültem. Ő az egyik legnagyobb riválisom, akiről az gondoltam, motiválni fog a döntőben. Eléggé sokkolt ez a fordulat. Még mindig van az az érzés, hogy valamilyen úton-módon versenyezhet, de a helyzet nem néz ki jól. Nehéz elmagyarázni ezt az érzést.”
Habár Duplantis nem került közvetlen kapcsolatba az amerikai sportolóval, de úgy döntött, hogy minimálisra csökkenti a kontaktjainak számát. „Nem teszek olyat, amit nem feltétlenül muszáj. Enni és edzeni persze kell, de egyébként próbálok nem kimozdulni, mert azzal csak feleslegesen kockáztatnám, hogy elkapjam a covidot” – mondta a világcsúcstartó, aki Tokióban az egyik legnagyobb esélyesnek számít ebben a számban.

Scott Kendricks

Fotó: AFP

„Sajnálattal erősítjük meg a hírt, miszerint Sam Kendricks koronavírus-tesztje pozitív lett, és nem fog részt venni a 2020-as tokiói olimpián” – írta közleményében az amerikai olimpiai csapat. „A helyi szabályoknak és előírásoknak megfelelően egy hotelben szállásolták el, ahol az Amerikai Atlétikai-szövetség és az olimpiai csapat egyaránt támogatja. Sam csodálatos és elismert tagja az amerikai válogatottnak, hiányozni fog a csapatból.”
Később az Ausztrál Olimpiai Bizottság is adott ki közleményt. „Az ausztrál atlétikai csapatot tisztázták, így visszatérhettek a szokásos rutinjukhoz, miután elővigyázatosságból elzárták őket a szobában elővigyázatosságból” – írták. „Őket azt követően tisztázták, hogy annak a három sportolónak negatív lett a tesztje, akik röviden érintkeztek a pozitív covidtesztet produkáló amerikai atlétával.” A szóban forgó három sportoló - mindannyian megkapták az oltást - egyelőre karanténban marad.
Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy másik rúdugrónak is, méghozzá az argentin German Chiaravigliónak, aki szintén lemarad így az olimpiáról. Csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt is közölte, ketten kerültek kórházba az olimpiával összefüggésbe hozható koronavírus-fertőzöttek közül, de egyikük sem szorul intenzív ellátásra. Mostanáig összesen 198 koronavírusos esetet regisztráltak, köztük 20 sportolót.
Forrás: tokyo2020.org

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Memorial Van Damme
Duplantis megpróbált rekordot dönteni a Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli versenyén
04/09/2021 10:35
Olympic Games
Duplantis vajon ember?! Mindenesetre ő már a repüléssel kacérkodik
06/08/2021 12:51