A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba

Kálmán Laci

Publikálva 11/05/2021 - 16:28 GMT+2

Minden idegszálával a közelgő tokiói játékokra összpontosít, és bár már 39 éves, esze ágában sincs visszavonulni.

Justin Gatlin

Fotó: Getty Images

Justin Gatlin lehet a legidősebb érmes a futó a férfiak között az olimpiák történetében, ha sikerül dobogóra állnia Tokióban.

Mivel Usain Bolt visszavonult, a világbajnoki cím védője, Christian Coleman pedig eltiltását tölti, a 39 éves sprinter úgy érzi, reális esélye van éremre, akár az aranyra is.
„Hiszek benne, hogy van esélyem, ezért csinálom” – mondta Gatlin, azt követően, hogy részt vett egy tesztversenyen, melyet a tokiói Olimpiai Stadionban rendeztek.
„Szeretnék olimpiai csapattag lenni, és ha már ott leszek, nem akarom ellazsálni, úgyhogy komolyan veszem."
Keményen dolgozom azért, hogy megint felállhassak a dobogó tetejére. Remélem, ez az én évem lesz.
Gatlin megnyerte a 100 métert a 2004-es athéni olimpián, 2008-ban, Pekingben azonban nem lehetett ott, mert két évvel korábban elmeszelték egy tiltott tesztoszteronfokozó miatt. Ez már a második doppingvétsége volt a pályafutása során.
2012-ben Londonban bronzéremmel tért vissza az olimpiára, Rióban pedig Bolt mögött a második helyen végzett. Ha minden a tervei szerint alakul, Tokió lesz a negyedik olimpiája.
picture

Justin Gatlin, 2004.

Fotó: Getty Images

„A negyedik, egyszersmind az utolsó olimpiám. Ez persze nem jelenti azt, hogy idén nyáron végleg szögre akasztom a szögest. Folytatom, de persze nem tudom, merre halad majd tovább a karrierem. Boldog vagyok azzal, ahol most tartok, de még mindig éhes vagyok a sikerre, úgyhogy bármi lehetséges.”
Gatlin 10.24-gyel nyerte a vasárnapi tesztversenyt, és azt mondta, elégedett a formájával, és már alig várja az amerikai válogatót.
„Biztonságban éreztem magam, a buborék remekül működött. Ez a rendszer véd minket, versenyzőket, de védi a japán állampolgárokat is az országba érkező külföldi sportolókkal szemben. Csak akkor láttam, mi van kívül, amikor a buszhoz mentünk. Még egy kávézóba se ültünk be, a kaját is felvittük a szobánkba és ott ettünk.”
„Az hiányzott csak, hogy elmehessek kicsit kikapcsolódni. Hogy kipróbálhassam a helyi éttermeket. Remélhetőleg az olimpia idején már nem lesznek olyan szigorúak a kijárási korlátozások.”
A versenyt zárt kapuk mögött rendezték, mivel a japán fővárosban veszélyhelyzet van érvényben a vírus miatt. Gatlin szerint iszonyú furcsa volt az ürességtől kongó stadionban versenyezni. A szervezők júniusban döntenek, mennyi nézőt engednek be az olimpia különböző helyszíneire. Bár van olyan elképzelés is, mely szerint semennyit.
picture

Usain Bolt, Justin Gatlin és Jimmy Vicaut, Rio 2016.

Fotó: AFP

Az olimpiai bajnok sprinter erre az eshetőségre is készül, és azt mondja, a versenyzőknek muszáj lesz a saját energiájukat kivinni a stadionba.
Az olimpiára érkező valamennyi sportolónak maximális koncentrációval kell majd versenyeznie.
A 2004-es athéni játékokon Gatlin nem talált legyőzőre. A következő három alkalommal vagy nem lehetett ott a mezőnyben, vagy ha ott is lehetett, Bolt zsenijével szemben neki nem osztottak lapot. Persze attól, hogy a jamaicai már nem lesz ott, a veterán amerikai most is komoly kihívások elé néz.
Korábban Usain és én mentünk egymás ellen, és pontosan tudtuk, mi fog történni. Most is figyelni kell azonban, mert bárki odaérhet.
Forrás: France24, BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés