Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Baromságnak tartom" - a világcsúcstartó nem nagy rajongója a szupercipőknek

Németh Dániel

Frissítve 04/08/2021 - 00:57 GMT+2

A norvég klasszis, miután bevitte a 400 gát világcsúcsát 46 másodperc alá, kifejtette a véleményét az új szöges cipőkről is.

Karsten Warholm

Fotó: Getty Images

Karsten Warholm elképesztő világcsúcsot futott, majd elmondta: a technológiai fejlődés iránya rossz hatással lehet az atlétika megítélésére.


Érdemes volt megnézni a férfiak 400 méteres gátfutásának döntőjét, mert a szó legszorosabb értelmében történelmi eredmények születtek. Az aranyérmet megkaparintó Karsten Warholm valami hihetetlenül nagy időt futott, ő lett az első, akinek sikerült 46 másodperc alá vinnie az aktuális világcsúcsot, ráadásul legfőbb riválisa, Rai Benjamin is jócskán túlszárnyalta az előző rekordot. Az amerikai még a dobogón is alig hitte el, hogy csak ezüstöt ért az általa megfutott 46.17.
Benjamin a versenyen az egyik legnagyobb sportszergyártó speciális szöges cipőjét viselte, ami komoly forradalmat hozhat a rövidebb számokban is. Ez nem mindenkinek tetszik, köztük Warholmnak sem, aki úgy gondolja, ez negatív hatással lehet az atlétika hitelességére. „Rajta is azok a cipők voltak, amiket én utálok” – mondta. Bár Benjamin teljesítményét elismerte, nem tartja helyesnek, hogy a Nike által szponzorált futók használhatják a különleges szivacsból készült cipőket.
Nem látom be, miért kellene a sprintercipőkön kívül mást használni. Középtávfutásban a párnázás miatt megértem. Ha párnázottságra van szükség, akkor azt meg lehet oldani betétekkel. Ezek viszont trambulinként működnek, amit baromságnak tartok, mert szerintem árt a sportágunk hitelességének.
Valóban egészen különleges eredmények születtek, hiszen még a harmadik helyen célba érő Alison dos Santos is jobb időt futott Kevin Young 29 éven át uralkodó világcsúcsánál, amit Warholm nem sokkal az olimpia előtt döntött meg. „Egészen őrült ez a pálya. Nagyszerű persze. Londont és 2017-et juttatja az eszembe, az volt az a hely, ahol megszereztem az első aranyamat, és piszok gyors pálya volt. De ez nem csak a pálya miatt volt, ezt egymásból hoztuk ki.”
picture

Óriási világcsúcs 400 gáton

Warholm egyébként maga is olyan szögest viselt, amit kifejezetten neki fejlesztett ki a Puma a Mercedes F1-es csapatával együtt. Szerinte azonban ez egészen más, mint a rivális gyártó technológiája. „Van benne egy karbonbetét, de próbáltuk olyan vékonyra szabni, amennyire csak lehetséges volt. Én így szeretném ezt csinálni. Persze mindig ott lesz a technológia, de próbálom visszafogni olyan szintre, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek, mert az fontos.”
Benjamin is kiemelte a pálya gyorsaságát. „Nagyon jónak tartom. Kellően puha, nagyon sokat ad, szenzációs. Az emberek most azt mondják, a pálya, a cipő és a körülmények egyaránt jók voltak. De lehetne rajtam másfajta cipő, akkor is gyors lennék. Senki sem fogja elérni azt, amit mi így hárman, bárkiről is van szó. Tisztelem Kevin Youngot és Edwin Mosest, de nem tudnák ezt lefutni. Nagyon gyors pálya, jó érzéseim voltak, a körülmények kiválóak.”
Andrea Vallauri, a pálya tervezője elmondta, hogy 1-2%-os pluszt jelent a borítás. „Teljes mértékben megfelel a szabályoknak, megfeleltünk annak a két elemnek, amit kértek tőlünk. Hogy megvédjük a sportolók egészségét, elkerüljük a traumákat, ugyanakkor kapjanak egy kis lökést is. A laborvizsgálatok megmutatták a fejlődést. Nehéz ez pontosan megmondani, de talán 1-2%-os előnyt ad. Mindegyik kimért pálya ugyananolyan, ezt használják a távolugrók és a hármasugrók is.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés