A 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartója, Asafa Powell méltóképpen szeretné befejezni pályafutását. Ehhez szerinte az kellene, hogy teljesítsen összesen 100 tíz másodpercen belüli futást, valamint hogy dobogóra álljon a tokiói olimpián. 


Powell karrierje során eddig 97 alkalommal futott tíz másodpercen belüli időt 100 méteren. Bízik benne, hogy mielőtt visszavonulna, meglesz a századik is.
"Ha az olimpiát nem vesszük, a legnagyobb célom az, hogy fussak még minimum háromszor 10 másodpercen belül
" - mondta
Powell
.
"Ezt mindenképp teljesíteni akarom. Ezen kívül természetesen ott akarok lenni az olimpián, és dobogóra akarok állni. Ez egy hatalmas álom a számomra."
Atlétika
Négy évre eltiltották a sprintert, aki miatt Usain Bolt is bukott egy olimpiai aranyat
TEGNAP 11:23
A jamaicai sprinter 100 yardon még mindig világcsúcstartó 9.07-tel, amit még 2010-ben futott Ostravában. Mivel a fontos versenyeken ritkán teljesített igazán jól, talán nem meglepő, hogy egyéniben eddig még nem sikerült olimpiai érmet nyernie. Így nyilván érthető, hogy visszavonulása előtt pótolni szeretné ezt a hiányosságot. 
"Bár az olimpiát a világjárvány miatt 2021-re halasztották, a célom ugyanaz maradt. Ez egy másik év, de a felkészülés ugyanaz lesz a számomra."
Powell, aki tavaly novemberben ünnepelte a 38. születésnapját, 9.72-es egyéni csúccsal rendelkezik 100-on, amit még 2008-ban futott Lausanne-ban. Nála többször a sportág történetében senki sem került 10 másodperc alá, ideértve Usain Boltot is. Powellnek ez 97 alkalommal, míg a nála amúgy sokkal eredményesebb honfitársának ez "mindössze'' 52-szer sikerült. 
"A mi generációnk lassan átadja a helyét a fiataloknak. Én azonban még szeretnék valami nagyot dobni ebben az évben, szeretném még egyszer megmutatni, mit tudok. Utána a terep a következő nemzedéké."
Asafa 100x | Eurosport
Egy évtizeddel ezelőtt még felkaptuk a fejünket egy 10 másodperc alatti 100 méteres futásra. Manapság már nem inger az egyébként fantasztikus sportteljesítmény. Főleg nem a korábbi világcsúcstartó, jamaikai Asafa Powellnek, aki az idei szezonban megfutotta 93. 10 másodperc alatti 100 méterét legális körülmények között (akkredtitált pálya, szabályoknak megfelelő szélerősség).
Mivel a koronavírus-járványnak világszerte újabb és újabb hullámai tombolnak, nehéz megmondani, mikor indul majd el az atlétikai szezon. 
"Ehhez a helyzethez is alkalmazkodni fogunk, mert muszáj alkalmazkodnunk. Az most az új gyakorlat, hogy nézők nélkül, üres stadionokban versenyzünk. A legtöbb versenyt Európában rendezik, ha azonban halasztják vagy törlik ezeket a versenyeket, nekünk más megoldás után kell néznünk. Maradhatunk például otthon, és hazai versenyeken készülünk fel az olimpiára."
De vajon meddig akar még versenyezni a sprinter, aki 2006-ban már Brit Nemzetközösségi Játékokat nyert 100 méteren?
"A testem fogja megmondani, én mindenesetre megyek előre. Nem fogok persze örökké versenyezni, már csak azért sem, mert családos ember vagyok. Ha megvan a további három 10 másodpercen belüli idő és az olimpiai érem, akkor nyilvánvalóan elégedettebb leszek. Akkor valószínűleg megfontolom majd, hogy lenyomjak-e még egy évet vagy abbahagyjam."
Tegyük azonban hozzá, hogy nem lesz könnyű dolga ezekkel a tízen belüli százakkal. 2015-ben már 93-nál tartott, ami azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a korábbiakhoz "csak" négyet sikerült hozzátennie. 
Jamaica Observer
Atlétika
Elhunyt a nemzetközi atlétikai szövetség botrányhős elnöke
TEGNAP 08:40
Atlétika
Tudták, hogy étkezési zavarai vannak, mégis azt javasolták, dobjon le pár kilót
02/12/2021 12:33