A doppingvádak miatt elítélt majd felmentett Eufemiano Fuentes egy spanyol tévéműsorban lebegtette meg, hogy az olimpiai és Európa-bajnok középtávfutó annak idején tiltott teljesítményfokozókat használt.

Fermín Cacho még mindig nem tért magához a sokkból, miután meghallgatta a fent említett tévéműsor őt érintő részét. Mint elmondta, hamarosan döntést hoz majd arról, beperli-e az orvost. Mindenképpen megszólal majd az ügyben, de úgy érzi, előbb szüksége van jogi segítségre.
A Marca című spanyol sportlap által megkérdezett jogász szerint Cacho beperelheti Fuentest az orvosi titoktartás megsértése miatt. A műsorban ugyanis a doktor egy korábbi páciense titkos, magánjellegű adataira tett homályos célzásokat, valamint utalt arra is, hogy az atléta olyan teljesítményfokozó technikákat használt, melyek akkor nem voltak tiltva, ma azonban már doppingnak minősülnek.
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Cacho elmondta, hogy döbbenten hallgatta, amint a neve több alkalommal is elhangzik a műsorban Fuentes szájából. A doktor egyebek mellett azt mondta, hogy ők ketten többször is találkoztak abból a célból, hogy megbeszéljék az ő világversenyekre történő felkészülését.
Még sokkhatás alatt vagyok. Először magamhoz kell térjek lelkileg, mert iszonyúan megrázott ez az egész
Az olimpiai bajnok egykori edzője, Enrique Pascal Oliva sem hitt a fülének, amikor meghallotta a doktor vádjait.
„Egy szót sem hiszek el abból, amit Fuentes mondott. Az egész nem volt több, mint egy jól megszervezett színházi előadás.”

Fermín Cacho

Fotó: AFP

Cacho lánya is édesapja védelmére sietett
Fermín lánya, Macarena Cacho is reagált a Fuentes által meglebegtetett doppingvádakra.
„Döbbenten állunk az elhangzottak előtt. Az apám lelkiismerete tiszta. Pályafutása során valamennyi doppingtesztje negatív lett. Az, hogy az orvos rossz színben tünteti őt fel, nagyon megviseli aput és mindannyiunkat. De mi büszkék vagyunk rá és maximálisan támogatjuk őt. Nem hagyjuk, hogy bepiszkítsák a nevét.”
De mit mondott tulajdonképpen Fuentes?
Az orvos nem akart nevekkel előjönni, de néhány sportolót, köztük Cachót azért mégiscsak megnevezett.
Ha mindent, amit tudok, elmondanék, az rendkívül káros volna a spanyol sport számára. De úgy gondolom, hogy a barcelonai olimpia néhány spanyol érmese tiltott szereket szedett. Hiszem, hogy így volt, de nem tudom bizonyítani.
Fuentes azt is elmondta, hogy két alkalommal találkozott két sportolóval, akik közül az egyik Cacho volt.
„Fermínnel egy kávézóban találkoztam. Ő kérte, hogy egy félreeső helyen fussunk össze. Nekem az volt a dolgom, hogy jól végezzem a munkám, amiért megkaptam, ami jár. Most nem fogok itt neveket sorolni, ha már ezt nem tettem meg anno 15 évvel ezelőtt, amikor letartóztattak.”

Hicham El Gerrouj és Cacho

Fotó: AFP

Ezután a műsorvezető természetesen elkezdte pörgetni a neveket, és kérdezte Fuentest, hogy közülük kiknek segített. Daniel Plaza, egykori gyalogló nevének említésére „nem” volt a válasz, Antonio Peñalver, tízpróbázó olimpiai ezüstérmes neve után szintén jött egy „nem”. Amikor azonban Cacho következett, a műsorvezető másfajta választ kapott.
„Ha azt mondanám, hogy nem emlékszem, úgysem hinné el.”
Később Fuentes elmondta, hogy Cacho „plazmatágítót, tejsavcsökkentőt és természetes tesztoszteron-, valamint aminosav-termelést serkentő kezelést kapott”.
Forrás: Marca
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23
Atlétika
A láncdohányos maratonista pöfékelve futott olyan időt, amiről sokan csak álmodnak
15/11/2022 - 12:10